Ako setrit peniaze

Príspevok v téme: Ako setrit peniaze
nadirah

Ahojte, tuto temu zakladam preto, lebo by som sa chcela poradit ohladom financii. Ako absolventka VS som v septembri nastupila do roboty, moj plat je v cistom 430euro a zatial byvam s rodicmi. Mam kamaratky, ktore zarabaju podobne a pritom si stale nieco kupuju a chodia na vylety a stale maju peniaze a mne to akosi nevychadza. Lebo mne pride vyplata a ja sa snazim setrit tak nic skoro neminam, sem tam si nieco kupim, ale vzdy mi zatial vyse polovica vyplaty ostala. Ale nemozem si dovolit vela veci a to ma trochu stve. Studovala som tazsiu VS 5 rokov a moj plat je mensi ako plat robotnika. Je mi z toho smutno. Chcela by som, aby ste mi poradili, ako setrite peniaze, ako sa co najlacnejsie zabavit a co navstivit a podobne. Kde nakupujete a tak. Pomohli by mi dake rady :) A este sa chcem spytat, ako ste si kupili svoj prvy byt, kolko ste predtym pracovali.

Lumik

Lost :) takze 1 ku 5 a este aj sa na to tesis no ved v pohode pokial budes mat pamat aspon na par hodin tak je to ok pokial ale zabudnes aj to co su to za haky baky a machule na tej obrazovke to bude teprv zabava.

lost

Lumik

nie pokial to kombinujem so zdrazvym zivotnym stylom :P

alkohol.. to je nieco, co mozem triezvo odmietnut :)

alzhaimer.. toho nepoznam :) aj tak, je len 1 ku 5 ze to stretnem.. a aj keby, zlozim ho..

mimochodom to by mohla byt sranda, lebo ked som pozeral dobry film, nenavidel som koniec a chcel som "stratit" pamat o tom filme aby som sito mohol vychutnat este raz.

teraz si mi dala GENIALNY napad ako toto zrealizovat, a mozno - so sancou 20% v 85tke sa mi to podari :P zostavim si playlist a kazdy den budem stastny lebo si pozriem super film (stale jeden a dookola :D )

Lumik

Lost: tie garantovane investicie do vedomosti ti moze zozrat mozgozrut :), alzhaimer, alkohol ... alebo ich len tak zabudnes :)

nadirah

Dakujem za nazory a napady. Budem si pisat, na co vsetko miniem peniaze a co mi je ozaj treba a co nie. Zase nie som skrob, co si nedopraje, ale mam svoju mieru.

soffa

zo 430 sa da usetrit ak byvas s rodicmi.asi im podla prispevku neprispievas,to je vec dohody medzi tebou a rodicmi.na papier si spis co potrebujes kazdy mesiac (kozmetika,jedlo,ucet za telefon,internet atd)a zvysok si rozdel napr.na 2 casti ..vacsiu si odloz a s tou druhou si urob co chces..napr.chod na kavu s priatelkami,urob si vylet,proste uzivaj si zivot..clovek by si mal odlozit 10% z platu na nepredvidatelne vydavky(odchod do zahranicia atd)setrila som si 10 rokov na byt z toho 4 v zahranici ale nestalo ma to nijakeho odriekania(boli aj dovolenky,veci,elektronika atd)tak vela stastia

pozri-

...dnes som pozerala rano SUDNU SIEN a tam prave sa chlap rozvadzal so zenou koli NADMERNEMU SETRENIU...
ale dnesnej dobe ak si clovek neurobi nejaky plan a nerozdeli peniaze a aspon trochu nezacne logicky uvazovat nad SETRENIM-NEPPREZIJE...
hovoria ze si ludia maju nasetrit rezervu a z coho?ked vela rodin zije na pokraji chudoby-sme v 21storoci a ludia ziju bez elektriny a plynu-TO SA ZA KOMUNISTOV NEMOHLO STAT...
ja som osobne zazila aj kominizmus-mala som v tej dobe domacnost-pracovala som+manzel pracval-na tu dobu sme mali pomaly 5000sk/ako 19nast rocna zariadeny byt-kto teraz ma v 19tnastke zariadeny byt?/ a NIKDY SOM NEMUSELA CAKAT NA VYPLATU,NIKDY SOM SI NEMUSELA OTOCIT 100X KORUNU KYM SOM NIECO KUPILA/sice je pravda ze vela veci som si vedela urobit sama-ale aj tak/
a ked porovnam dnesnu dobu-KEBY SOM SI NEROZDELILA PENIAZE ROVNOMERNE NA CELY MESIAC-TAK ASI OKUSUJEME STENY KU KONCU MESIACA...
VELMI TAZKA DOBA PRISLA-MI AKO LUDIA MUSIME ODVADZAT KVALITNU PRACU ABY SME DOSTALI ZAPLATENU ALMUZNU
ALE KVALITU NEDOSTAVAME ZA ZAPLATENU VEC/ktoru si kupime/
PRETO SA PYTAM KDE SU TIE KVALITNE VECI CO VYRABAME?NAS STAT JE ASI LEN AKO TAKE NEJAKE SMETISKO...CO SA NEHODI V ZAHRANICI PUTUJE K NAM...
pisem to len preto-lebo niekedy sa neda vobec setrit-napr.kupite si oblecenie-vyhodi sa za neho plno penazi a za mesiac si mozete ist kupovat dalsie-koli nekvalite.
SETRIT SA DA-ALE JE TO CIM DALEJ TYM HORSIE.VSETKO IDE HORE -ALE PRIJEM JE STALE NA BODE MRAZU.

george303

Presne tak volakedy som pil aj 2-3 kavy denne na pumpe alebo v podnikoch kazdy den to je nejakych 1-2e ale do mesiaca je to 50e a rocne je to neuveritelnych 600e za kavu z pumpy :D

rony26

presne tak, nech kazdy kto chce setrit porozmysla ci to zaco svoje peniaze mina naozaj potrebuje

jeden priklad: znamemu minuly rok v decembri koncil pausal...nieze by si spravil aspon aky taky prieskum trhu, ale len zasiel k svojmu operatovi a tam ho uz v duchu vianocnych sviatkov pekne spracovali...mal za nejakych 20eur 60 volnych minut a ani tie nedokazal prevolat...a teraz pointa...od operatora odisiel s novou dvojrocnou viazanostou, lebo dostal extremne vyhodnu ponuku...stale bude platit 20eur, ale dostane 2x tolko volnych minut...jasne, ze sa po tom vrhol ako pes po udenom (co na tom, ze neprevola ani tych 60)...mne zostal nad tym rozum stat ako mozno niekomu nanutit to co nepotrebuje a este v nom vyvolat pocit, ze to ma za polovicu :)...suma sumarum za tie dva roky mohol usetrit 250-300 eur

lost

a pointa mi usla - stovky eur za nieco, co NEPOTREBUJEM!!!!

vobec NEPOTREBUJEM...

sila co :D

ani nechcem vediet, kolko som takto PREMARNIL...

lost

ja som si odkladal 100%, ked som ako 15 rocny brigadoval :)

ale nevydrzalo to dlho :D

ozaj - jedna extremne dolezita vec.

pokial "minas" na to co robis, myslim - "minas" na "investiciu" tak to je v pohode..

napr - skolenie..

alebo kvalitna obuv, ak roznasas letaky..

alebo auto - ak ti to usetri vela casu atd..

chapes co tym myslim :)

ba priam - toto povazujem za nutnost - to sa UROCI a poriadne v buducnosti (vedomosti a zdravie je najlepsia investicia ktora je skutocne garantovana, narozdiel od zlata a dolara a yenu, ci cohokolvek)

a ano - ucty su svina.. ja som takto zrusil bankove ucty, ktore som mal len tak .. z lenivosti.. plus internet mobilny, plus dalsi mobil, a este nejake drobnosti, uz ani neviem co, ale ked si to len tak spocitam tak dokopy mi to usetrilo cca 10 za banky, 20 za mobilny net, 5 za telefon, .. to je uz 35 mesacne :-o shit..

no ale este vela toho chcem zrusit, lenze ma to viazanost :D

ono sa to nazbiera.. 15 centov tu, 20 centov tam.. a rocne su to desiatky, ak nie stovky eur :-O