Da sa to nejak bez pomoci liekov, psychologov atd..?
Ako sa dokopat do zivota?
Wreck: nepotrebujem si robit ziaden test. To ze som psychopat,uz predsa viem. A co ked zistim, ze mam ten najvyssi stupen, co mi poradis? Nejaku akciu na ziletky? A laska chodi, ked to najmenej cakas..nie ked ju najviac potrebujes. A obzvlast sa vyhyba zadepkovanym ludom:)
Genesis: bla bla bla..tak sa mi to citalo. Hoci viem, ze su to dobre mienene myslene rady a vela z nich aj praktizujem: vyhybam sa MHD, denne dam niekolko km, mam aj trenazer, ale sorry-zoznamkam sa vyhybam! Mam par ozajstnych priatelov, pre kt.sa este oplati zit a pokladam to za najvacsie stastie v mojom zivote. Ale to je len par peknych vecerov. Kazdy ma svoj zivot.
Nechapem ako sa da odohnat kazda negativna myslienka. Co mam zacat pit?
Skusala som aj kadejaku literaturu(Miluj svoj zivot a pod), ale uprimne povedane -vyhodene peniaze.
atm: Nenudim sa! Mam novu robotu, som tam cely den, ale som absolutne nemozna a tak sa aj citim,a tak ma urcite vnimaju aj ti ostatni a tam potom aj tie neg.myslienky a tak staaale dokola...
genesis, skvely prispevok :)
úplne súhlasím s Genesis,veľmi pekne to vysvetlila...ja som si okrem toho začala písať denník,tam si ukladám minulosť,nad ktorou už potom nemusím a hlavne nechcem rozmýšľať.musím žiť,či chcem,či nie.a kvôli minulosti som už stratila veľa(skazila som si školu),ale zas aj veľa získala(naozaj skutočných kamarátov).nič nikdy nie je čiernobiele!
nebolo to dávno,keď som pozerala do steny a nevládala plakať.ale odvtedy som sľúbila sama sebe,že taký stav už nedovolím.je to predsa môj život.nechcem o niekoľko rokov ľutovať.naľutovala som sa už dosť.raz som hore,raz dole.hľadaj pozitívne veci,pozitívnych ľudí,obklop sa nimi...
problem moze byt ten ze sa nudis a nemas ciel a motivaciu a tvoj mozog je v totalnom utlme a prazdne pocity ktore prezivas by toho mohli byt dokazom... urcite by to vyriesilo napriklad to, ak by si zazila nejaku narocnu zivotnu situaciu, napriklad boj o holy zivot:)... zrazu je totiz v takej situacii vsetko velmi jasne, clovek zrazu vie co ma robit, ma aj ciel, motivaciu,...:) tym nechcem povedat, aby si teraz vyhladavala vyslovene zivotu nebezpecne situacie (extremne sporty apod.) ale vyskusala aspon vyhladavat "nejake" situacie. clovek sa nedokaze vyrovnat s tym ak nema co robit, je naprogramovany na to aby cosi robil, velmi dobra je fyzicka cinnost - dobry je v tomto aj nejaky 'neextremny'sport, napriklad behavanie, plavanie apod, este lepsia je nejaka sport kde mas sutazit napriklad tenis, basketbal, atd. tiez je velmi dobra turistika v nejakom peknom, narocnejsom prostredi, kde by sa dalo aj stanovat a prenocovat; ludi na podobne aktivity moze najst aj na internete
v prvom rade si uvedom ze nie si sama ...na tomto svete sa trapi mrte vela ludi ktorych v podstate pri zivote drzi len ich pud sebazachovy ktory nevedia prekonat. Drtiva vacsina z tych ludi za svoje trapenie nemoze ani to nemala ako ovplyvnit. Clovek totiz nikdy nebol a ani doposial nie je strojcom svojho stastia na tejto planete pretoze stastie zavisi v drtivej vacsine od faktorov ktore on nema sancu ovplyvnit ... jednoducho priroda nepozna zlutovanie ludskost ani spravodlivost a taktiez program zivot je velmi kruty program ... bohuzial s tym zatial ako ludstvo sme bezmocni nieco robit.
neviem ti napisat ako byt stastna v tomto neludskom a nefer svete mozem ale poradit ako sa proti tej mrche prirode aspon branit :)
1. uvedom si ze to ze sa budes lutovat ti vobec nepomoze. Jednoducho tento svet sa nezlutuje a nebude sa k tebe spravat lepsie
2. je pravda ze v tomto svete mozes ovplyvnit strasne strasne malo co sa tyka tvojho stastia. Nemozes v dostatocnej miere ovplyvnit ako vypadas, svoju inteligenciu, svoj zdravotny stav ani veci co sa ti v zivote prihodia. Jedine co ovplyvnit skutocne mozes su myslienky v tvojej hlave.
3. tvoje negativne emocie su podporovane negativnymi myslienkami a tvojim neustalim rozmyslanim. Ak sa chces menej trapit tak sa nauc identifikovat a zastavit negativne myslienky v tvojej hlave. Je to jedina tvoja obrana proti tomuto neludskemu svetu. Jedina obrana proti trapeniu je ta ze si ho neuvedomis. Preto ludia ktori su jednoduchi byvaju spravidla aj najstastnejsi :)
4. Myslienky ovplyvnis tak ze akonahle sa prichytis ze mas v hlave negativnu myslienku skus si povedat stop a koncentruj sa chvilu len na svoje dychanie ... alebo si povedz stop a nahrad myslienku nejakou sugesciou :) podla mna dobra sugescia je som zdrava pekna inteligentna a citim sa skvele :) (co na tom ze to nie je pravda ved je to sugescia a ta sa na pravde zakladat nemusi :) ludia maju tendenciu verit aj vo vacsie hluposti ako v taketo sugescie :)
5. za dalsie hod sa na nejaku internetovu zoznamku alebo hoc aku inu zoznamku a hladaj si kamaratov ... je pravda ze ludia tvojho typu tam povacsine nebyvaju pretoze su utiahnuti doma a takmer nikam nechodia ... ale aj mala sanca je sanca ... v skupine sa smutok zvlada daleko lepsie ako ked je clovek sam .. pretoze samota vela krat je hlavny dovod smutku
6. cvic dva krat do tyzdna ... vhodny je fitness trening, plavanie, alebo elipticky trenazer - zlepsuje to naladu, imunitu, myslenie a este aj to ma pozitivny vplyv na to ako vypadas
skusala si si robit phq-9, aby si mala predstavu ake zle to az je? lebo od istej hranice uz na to len sama nemusis stacit.
ak vies po nemecky alebo po anglicky, tu je phq-9 formular:
pravdivo to vypln a na mail ti pride pdfko s vyhodnotenim. ja mam 15/27, cize stredne tazka az tazka depresia. inu radu nemam, sam s tym bojujem. a myslim si, ze na to je len jeden skutocny liek. ma 5 pismen, zacina na L. len kde ho vziat... :(
luciano: som chora a choroba ovplynuje aj mozog. To viem a mam nastudovane, ale nic sa s tym neda robit a hlavne s tym ja nic neviem robit. Ale ono to tak hrozne ovplyvnuje vsetko: vztahy v praci v sukromi. (vies aki su ludia vztahovacni - niekto pride zle vyspaty do roboty a ty si hned myslis,ze ma nieco proti tebe a popritom to je blbost. Nakoniec ty zistis, ze rozsievas zlu naladu, ale nemozes za to, ze ti je smutno. neviem ti to vysvetlit.
0mega: mam rada kolotoce, ale momentalne u nas nie je ziaden jarmok, ak to mala byt nejaka dobre mienena terapia.
sialeneSmutn
cize ti nevadi pretazenie? mas rada kolotoce ?
Ak máš depresie, tak ti pomôžu iba lieky. Ak depresie nemáš a napriek tomu máš nedostatok životnej energie, tak môžeš mať chorú štítnu žľazu. Treba navštíviť lekára.
aha, je ti to jedno. hm. ziadny strach o holy zivot. tak si skus robit radost. ak to nezaberie, rob radost inym. ak to nezaberie...tak neviem.