Rozumne drobnosti su relativne OK.
Avsak a to nie len na Slovensku, to ide skor podla mna zo zapadu - kazdy sutazi, kto ma vacsi dom, vacsie auto, vacsi travnik, vacsiu TV, vacsie prsia..
A ja nechapem, lebo mna vychovali v duchu, ze sa nemam lepit na materialne veci, co som najskor nechapal, ale teraz to chapem dokonale.
Seriozne, co okrem vody, jedla a tepla clovek skutocne potrebuje ? Co kupovali pred 100 rokmi? Ale nejde mi o nejake rovnice zivota, ci cokolvek. Avsak uz je to do oci bijuce, ved tolko veci ktore nemaju opodstatnenie, este dobre ze ludia nekupuju vo vlekom toto:
www.youtube.com
Myslim, ze ten co vytvoril tuto krabicku podstaty zivota je genius.
Ide o princip, priklad:
Dospeli (aspon fyzicky) jedinec ide po meste a uvidi vo vyklade nieco a povie si "wow, toto by som chcel(a), toto by sa mi hodilo, ale naozaj velmi" ci uz je to patrozmerna a osemdimenzionalna kefka do toalety, to je jedno.. Kupi to..
Stavim sa, ze pokial by ludia mali za ulohu do 1 dna upratat natolko, ze by si mohi nechat len 30 veci (predmetov) k zivotu, tak 300 by useli vyhodit, lebo ich nikdy nepouzivaju.
Matematicky sa tomu nadava princip 80 na 20 . (v 80% case pouzivam 20% veci a napaop, v 20% casu pouzivam 80% veci)
To znamena v jednoduchom preklade, ze mam 8 jeansov v satniku avsak 2 z jeansov pouzivam 292dni z roku. a 8 z nich 73 dni.
Mozno je to mierne "mimo" no ked by to skusil clovek aplikovat na uplne kazdu handru, zistil by ze jablko daleko od stromu nedopadne.
Nejde mi o osocovanie ludi, to je strata casu, ale snazim sa ich trochu prebudit do reality, lebo kao vidim, takto to dopadne extremne zle.. To by uz strata casu nebola a aky je lepsi cas ako tesne pred Vianocami? Moj synovec dostal k Vianocam notebook, odhadom cenovo od 450 do 600 eur, neviem. Dnes by ho chcel zmenit, lebo mu "nestaci" (a pritom som mu prenchal moj pocitac, co mal diabolsku vypoctovu silu na ten cas, ale to nechcel, lebo ani to mu nebolo dobre). Ta rodina si zije "na dlh" az tak, ze ma financne problemy a ja nemozem doniekonecna niekoho ratovat. Ako si asi ceni zivotne minima taky chalan? K comu ho rodicia ucia? A pritom rodicia tych rodicov mali dost rozumu, co sa tyka dlhu. Dost, naozaj dost mi toto robi zimomriavky. Najradsej by som si to hodil, ak by som mohol, aby som nevidel ako toto dopadne. (Stale sa modlim, aby som sa mylil).
Dnes idem do obchodu na maly nakup a hned ako vyjdem z domu vidim suseda, ako prenasa veci z 1 auta do druheho. Hm, poviem si pekne, dve auta.. Tomu sa musi darit slusne.. Ale to ze sa stazuje, aky je zivot tazky, to je skoda slov..
Snad dokonaly priklad je 26 rocny kolega, co silou mocou chce Nokiu N8. Neviem preco. Lebo ma to dotykovy displej, ma to GPS .. A sice je to pekne, ale naco mu bude GPS? Ked to pouzije dva krat za rok?
Sam som nahromadil enormne mnozstvo gadgetov (elektroniky) ktore som rozdal lebo mi bolo luto to vyhodit, no uz som sa nevedel doma hybat.. Pozeram sa na svoj 160cm sirokouhly televizor a sam seba sa pytam, kde sa to tu vzalo ? Ved to ak by som chcel, ani von oknom nevyodim, musel by som poprosit suseda..
Ak by som sa v inkriminovany den nerozhzohol ze najdem 1 nabijacku na dalsiu exoticku hracku, tak by som si to ani nevedomil. Alebo by som si to uvedomil az ked by som nevedel otvorit vchodove dvere, od toho bordelu? Hovori sa ze "minimalisticky" zivotny styl? No ja neviem, pripominam ze nemam nic proti nakupom a prakticky ani proti konzumu, ale s mierou a hlavne, ak na to mam a nie zadlzit si deti (radsej pocitac ako doucovanie). Existuje jedno zlate pravidlo, co vyslovil 1. miliardar v amerike, pred 200+ rokmi a znie priblizne takto: "Pokial sa musis opytat na cenu, nemas na to" - ak by sa tym riadili bezny ludia, nemali by problem a neprichadzali by o strechu nad hlavou (dost casto to dnes vidim, dost casto).
A toto bolo pred x-rokmi. Ktovie ako to vyzera teraz.
Dalsia vec je, ze dnes si kupim varnu kanvicu a o 2 roky ju musim vyhodit, lebo nejde a nejde ani zaruka. To som zvedavy, kolko skladok budem mat za hranicami pozemku coskoro.
Spat k prikladu, pamata si niekto co sme videli dnes vo vyklade, aj ked sme si pri tom povedali "toto by sa mi zislo" ? Pamata si niekto aky priklad som uviedol? Bola to vsemohuca kefka do wc.
Len si recnim pre seba nahlas :)