Je toto Dospelost ?

Príspevok v téme: Je toto Dospelost ?
traktorista

Šetriť niektorí ľudia na Vianoce nemienia. "Neplánujem šetriť na darčekoch, veď na to sa naše deti najviac tešia. S mužom si veľmi ctíme tradície, takže ani náš vianočný stôl nemôže byť tentoraz chudobnejší," hovorí 40–ročná Paulína z Bratislavy.

Zdroj:

peniaze.pravda.sk

Zaujimavy clanok:
peniaze.pravda.sk

Je noramlne, aby clovek preflakal 5-10% na sviatku, ktory je len (uz nie tak) dobry marketingovy tah?

A je normalna henta fraza 40(!) rocnej zeny ? Ktora takmer priamo vyslovila "Vianoce = radsot LEBO DARCEKY" ?!

Je vobec kriza? Podla toho co vidim - NIE! Jeznoznacne a absolutne nie.

Potrebuje DOSPELY clovek HRACKY ? Teraz sa bavime o PLAZMA ci (nedajboze!) LCD TV, novy PC, novy notebook, NOVY MOBIL KAZDY ROK LEBO PAUSAL. atd ?

Takze mily dospelaci, neviem ako vas urcit vekovou hranicou, TOTO ma byt dospelost? Ked sa neviete vzopriet KONZUMU a ubohym potrebam tela a kupujete veci ktore NEPOTREBUJETE..

Co si mam o vas mysliet ?

Vsetko by bolo absolutne v poriadku, POKIAL..

Pokial by ste neplakali ze kriza.. Pokial by neosocovali obyvatelov USA a nerobili rovnake chyby a brali od nich "tradicie" (nakup a nakup). A odporucam dostudovat SKUTOCNE TRADICIE VIANOC.. len tak medzi recou..

Ja mam 33 rokov. ale doslova sa hanbim za ludi ako je "99%"

Jasne ze treba podporovat hospodarsky rast a bojovnici za krizu sa zidu, ALE NIE ked vdaka tomu musim obmedzit kvalitu stravy a vdaka leasingu na novom aute budem o chlebe a vode dva tyzdne pred vyplatou..

A este jedna vec.. Uz mame Vianoce? Podla retazocv a nakupnych centier ANO!

ZACIATKOM NOVEMBRA!!

Myslim si, uprimne, ze tento svet zosalel, totalne. Toto nemoze skoncit dobre.

slnečnicaa

Mám úplne vážne 10ročný notebook, už keď som ho dostala, bol používaný. Aj teraz by mi stačil nejaký z druhej ruky,1000€ nie som ochotná investovať. Vieš, nie všetci(aj keď väčšina)potrebuju mať všetkeho veľa a ešte trocha viac, minimálne viac od suseda:-) Mňa zas vytáča napr sila komerčných rádií. Počúvatelne nieje ani jedno, ráno zasunú do prehrávač a mp3, naobed pretočia znovu, večer detto a ja mám z toho pocit, že všetko je to vlastne jedna pesnička, spievaná silikonovonapichanoperupredlzenovlasy babou a veľkým tlstým černochom. Kto to preboha počúva ?? Ide o to, že niektori ľudia sú "prebudeni" čo sa týka tvojej témy a aj tej mojej:-) Neboj sa,existujeme

traktorista

slnečnicaa

no ak mas 10 rocny notebok a chces ho vymenit, tak prosim.. mne nejde o to zaviest komunizmus, ci diktaturu, ci hocico.. pokial mas notebok 10 rokov a ides si kupit novy prave v momente, ked pisem taketo veci, tak to je proste len zle casovanie ;)
vymenit notebook, ak je naozaj 10 rocny (i ked mozno aj 5rocny) je este relevantne.

no otazne je, aky to bude.. ked bude za 1000eur, s grafikou akou by sa dalo prelomit heslo do pentagonu, avsak staci ti na surfovanie, vtedy je to na zamyslenie :)

mne ani nejde tak o to, pisat co je dobre a co nie je dobre, ja vobec nechcem byt sudca, co rozhodne ci je to pre daneho cloveka vhodne alebo nie, pretoze sam mam s tym problemy u seba - odhadnut krivku co chcem a co potrebujem, idealny bod jednotky vykonu za jednotku ceny atd. kazdy z nas by si mal urobit "DYODD" (do your own due diligence)

mne islo len o prebudenie co i len 1 cloveka akejkolvek vekovej kategorie.

taketo veci sa nerozoberaju len tu a teraz a nie som prvy co s tymto prisiel, ani zdaleka, mozno niekolkomilionty.. rozobera sa to uz snad vyse desat rokov (viac internet nemam) a stale to iste, lenze sa to stupnuje (nepatrne).. a nerad by som videl, aby sa niekt popalil, lebo nevedel, ze ohen pali.. preto to rozoberam.

samezrejme, mohla si este dodat, ze co ak jedinec potrebuje kazdy mesiac novy pocitac, lebo potrebuje maximalny vykon a to mu maximalizuje pracu a vysledky a efektivitu.

napr, existuje (nie len jedna) zelezna bana v USA, kde maju take obrovske nakladiaky, ze sa na nich zmesti 250ton nakladu, a su velke ako 3 poschodova bytovka, maju ich tam 21 takychto nakladiakov. MEGALOMANSKY projekt, nie? ale tazia 1 milion ton rudy tyzdenne.
Len ma zaujima, co budu potom robit, ked dotazia to zelezo :) Ale nemozem sa im do toho starat, kedze maju daleko inteligentnejsich manazerov, co sa staraju o vsetko mozne i nemozne.

radio-weblogs.com

mozno je to len nevyhnutny vyvoj.. a mozno patrim do 18. storocia :)

0mega

Rozumne drobnosti su relativne OK.

Avsak a to nie len na Slovensku, to ide skor podla mna zo zapadu - kazdy sutazi, kto ma vacsi dom, vacsie auto, vacsi travnik, vacsiu TV, vacsie prsia..

A ja nechapem, lebo mna vychovali v duchu, ze sa nemam lepit na materialne veci, co som najskor nechapal, ale teraz to chapem dokonale.

Seriozne, co okrem vody, jedla a tepla clovek skutocne potrebuje ? Co kupovali pred 100 rokmi? Ale nejde mi o nejake rovnice zivota, ci cokolvek. Avsak uz je to do oci bijuce, ved tolko veci ktore nemaju opodstatnenie, este dobre ze ludia nekupuju vo vlekom toto:
www.youtube.com

Myslim, ze ten co vytvoril tuto krabicku podstaty zivota je genius.

Ide o princip, priklad:
Dospeli (aspon fyzicky) jedinec ide po meste a uvidi vo vyklade nieco a povie si "wow, toto by som chcel(a), toto by sa mi hodilo, ale naozaj velmi" ci uz je to patrozmerna a osemdimenzionalna kefka do toalety, to je jedno.. Kupi to..

Stavim sa, ze pokial by ludia mali za ulohu do 1 dna upratat natolko, ze by si mohi nechat len 30 veci (predmetov) k zivotu, tak 300 by useli vyhodit, lebo ich nikdy nepouzivaju.

Matematicky sa tomu nadava princip 80 na 20 . (v 80% case pouzivam 20% veci a napaop, v 20% casu pouzivam 80% veci)

To znamena v jednoduchom preklade, ze mam 8 jeansov v satniku avsak 2 z jeansov pouzivam 292dni z roku. a 8 z nich 73 dni.

Mozno je to mierne "mimo" no ked by to skusil clovek aplikovat na uplne kazdu handru, zistil by ze jablko daleko od stromu nedopadne.

Nejde mi o osocovanie ludi, to je strata casu, ale snazim sa ich trochu prebudit do reality, lebo kao vidim, takto to dopadne extremne zle.. To by uz strata casu nebola a aky je lepsi cas ako tesne pred Vianocami? Moj synovec dostal k Vianocam notebook, odhadom cenovo od 450 do 600 eur, neviem. Dnes by ho chcel zmenit, lebo mu "nestaci" (a pritom som mu prenchal moj pocitac, co mal diabolsku vypoctovu silu na ten cas, ale to nechcel, lebo ani to mu nebolo dobre). Ta rodina si zije "na dlh" az tak, ze ma financne problemy a ja nemozem doniekonecna niekoho ratovat. Ako si asi ceni zivotne minima taky chalan? K comu ho rodicia ucia? A pritom rodicia tych rodicov mali dost rozumu, co sa tyka dlhu. Dost, naozaj dost mi toto robi zimomriavky. Najradsej by som si to hodil, ak by som mohol, aby som nevidel ako toto dopadne. (Stale sa modlim, aby som sa mylil).

Dnes idem do obchodu na maly nakup a hned ako vyjdem z domu vidim suseda, ako prenasa veci z 1 auta do druheho. Hm, poviem si pekne, dve auta.. Tomu sa musi darit slusne.. Ale to ze sa stazuje, aky je zivot tazky, to je skoda slov..

Snad dokonaly priklad je 26 rocny kolega, co silou mocou chce Nokiu N8. Neviem preco. Lebo ma to dotykovy displej, ma to GPS .. A sice je to pekne, ale naco mu bude GPS? Ked to pouzije dva krat za rok?

Sam som nahromadil enormne mnozstvo gadgetov (elektroniky) ktore som rozdal lebo mi bolo luto to vyhodit, no uz som sa nevedel doma hybat.. Pozeram sa na svoj 160cm sirokouhly televizor a sam seba sa pytam, kde sa to tu vzalo ? Ved to ak by som chcel, ani von oknom nevyodim, musel by som poprosit suseda..

Ak by som sa v inkriminovany den nerozhzohol ze najdem 1 nabijacku na dalsiu exoticku hracku, tak by som si to ani nevedomil. Alebo by som si to uvedomil az ked by som nevedel otvorit vchodove dvere, od toho bordelu? Hovori sa ze "minimalisticky" zivotny styl? No ja neviem, pripominam ze nemam nic proti nakupom a prakticky ani proti konzumu, ale s mierou a hlavne, ak na to mam a nie zadlzit si deti (radsej pocitac ako doucovanie). Existuje jedno zlate pravidlo, co vyslovil 1. miliardar v amerike, pred 200+ rokmi a znie priblizne takto: "Pokial sa musis opytat na cenu, nemas na to" - ak by sa tym riadili bezny ludia, nemali by problem a neprichadzali by o strechu nad hlavou (dost casto to dnes vidim, dost casto).

A toto bolo pred x-rokmi. Ktovie ako to vyzera teraz.

Dalsia vec je, ze dnes si kupim varnu kanvicu a o 2 roky ju musim vyhodit, lebo nejde a nejde ani zaruka. To som zvedavy, kolko skladok budem mat za hranicami pozemku coskoro.

Spat k prikladu, pamata si niekto co sme videli dnes vo vyklade, aj ked sme si pri tom povedali "toto by sa mi zislo" ? Pamata si niekto aky priklad som uviedol? Bola to vsemohuca kefka do wc.

Len si recnim pre seba nahlas :)

slnečnicaa

Neznášam tieto výskumy a ankety, a z nich následne vyňatú najviac diskutabilnú odpoveď.
Ano, kúpim si pod stromček nový notebook, pretože terajší má pomaly 10 rokov, na klávesnici mi vypadávajú písmenká, šípky už nemám vôbec, medzerník funguje len s použitím vačšej sily a o fungovaní ako celku radšej písať nebudem. Pracujem za smiešny plat, ale svojej práce sa vzdať nechcem, pretože je aj mojím koníčkom, cestujem denne dve hodiny z a do roboty, po večeroch sa učím do školy, dva krát týždenne vediem krúžok, sobotu trávim v škole a večer som rada, že môžem vypnúť. Nie, nesťažujem sa, len mi vysvetli, prečo by som si ten blbý notebook nemohla kúpiť!
Samozrejme, že neznášam komerčnú stránku vianoc, ale prečo by som mala patriť k ľudom, ktorí hystericky naplňajú koše v marketoch ako keby mala prísť tretia svetová? Ja si jednoducho chcem len kúpiť to, čo potrebujem...

jajka001_

a nejde o dospelost ale o psychicku zrelost. plus ked vidis ako ziju ostatni tak ta to tiez taha nejakym smerom aj keby si bol neviemaky skromny. kazdy tuzi po nejakej drobnosti. aj ked ja mam s tymto prave problem :)) nikdy neviem co si mam kupit pod stromcek :))

jajka001_

no, my si kupime kazde vianoce co potrebujeme a na co nemame cas cez rok, detom hracky, tento rok sa dohodneme ze dospelakom kupovat zbytocnosti nebudeme a s jedlom sa tiez budeme snazit setrit