Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Detralex verzus Mobiven

Príspevok v téme: Detralex verzus Mobiven
kava4

Takmer to isté zloženie, rovnaké množstvo účinnej látky, iný výrobca, diametrálne odlišná cena. A tak sa pýtam, prečo? Čo je za tým?
Detralex je liek z Francúzska a bol ako prvý patentovaný, dostať ho kúpiť len na lekársky predpis, pričom väčšiu časť, 11 EUR hradí pacient, zvyšnú ¼ poisťovňa. Mobiven je genericum od českého výrobcu Vulm, obsahuje rovnako mikronizovaný diosmín 450 mg, hesperidín 50 mg a navyše ešte aj 30 mg escín, ale je výrazne lacnejší a navyše ho dostať kúpiť aj bez prepisu. Keď som na túto skutočnosť, že existuje lacnejšia náhrada Detralexu upoznornila moju lekárku, ktorá ho používa na kŕčové žily, schuti sa zasmiala, a použila prirovnanie, citujem: „to je ako keby ste chceli porovnávať mercedes s trabantom“. Chcela mi tým azda naznačiť, že Mobiven je menej účinný? Možno tomu chce iba sama veriť. Chápem, veď každý chce predsa pre seba a svojich blízkych ten najlepší liek. Ale drahší zahraničný liek, nie vždy musí automaticky znamenať liek kvalitnejší. I liek generický je rovnako účinný ako originál alebo sa mýlim? Detralex je skrátka značka, stávka na kvalitu a istotu. Mobiven je síce lacnejší a navyše bez predpisu a uznávam, to môže v ľuďoch tak trochu vyvolať nedôveru, a človek si hovorí, kde je háčik, ale myslím, že neoprávnene. Možno žiadny nieje. Lacnejší je z viacerých dôvodov, tak za prvé, je z Česka, tzn. že náklady na dopravu sú menšie ako z Francúzka, a za druhé do ich ceny sa nezapočítavajú náklady na výskum a vývoj lieku a za tretie konkurujú si nižšími cenami. Apropó, vedeli ste, že podiel generických liekov na trhu SR tvorí asi 70%. Vidím tu ešte jeden dôvod, prečo ho lekári s obľubou predpisujú, uprednostňujú namiesto Mobivenu, jednoducho kvôli peniazom, ktoré im z toho plynú. To, aký obchodný zástupcovia farmaceutických firiem ich navštevujú a aké provízie či výhody im na oplátku ponúkajú, už my pacienti totiž nevidíme.

herka

Prajem vam pekny vecer,
mam osobnu skusenost s uzivanim Mobivenu (teraz sa vola Mobivenal) a aj s Detralexom.V buducnosti vsak ostanem nadalej pri Mobivenale. Nie koli jeho cene, ale rychlemu ustupu obtiazi. Hemoroidy vyriesi zazracne rychlo, myslim, ze je to tym pridanym aescinom, lebo inac je zlozenie navlas podobne zlozeniu Detralexu. Neriesim, ci je to original, generikum, pre mna ako pacienta je dolezity efekt liecby.

LXRa

Rozdiel v cene bude vyraznejsi v nedalekej buducnosti. Detralex by mal byt od nasledujucej kategorizacie plne hradeny pacientom.

[zruseny17]

pises ze je ovela lacnejsi...ja som ho nasla za cenu cca desat eur za 60 tabliet, co je takmer to iste ako doplacam na detralex...ak sa da zohnat lacnejsie,kde?

tpch

Ano, oba obsahuju rovnake ucinne latky v mikronizovanej forme PLUS Mobiven obsahuje este aj escin (zmensuju opuchy).
Treba vyskusat, ktory na teba bude posobit lepsie.

tpch

Si vedla ako jedla.
Detralex je zaregistrovany ako liek.
Mobiven je zaregistrovany ako vyzivovy doplnok. Od toho sa odvija aj to, ze tvoja doktorka o Mobivene nikdy nepocula a tvarila sa, ze ho akoze pozna.
Cena pre pacienta je prakticky rovnaka u oboch-Mobiven cca 10,90eur, doplatok na Detralex 11eur.
Za Detralex doktori peniaze urcite nedostavaju, lebo vyrobca ho nepotrebuje tymto sposobom ho podporit, nakolko jeho spotreba je enormne vysoka. Je to totiz jedine klasicke venofarmakum, ktore je ciastocne hradene zdravotnou poistovnou.
A este poznamka k tym generikam-najviac lekarov podplacaju GENERICKE firmy (nie velke vyvojove farm.firmy). Je to z toho dovodu, ze generik ma kazda patentovo volna molekula celu kopu a lekar si ma moznost vybrat z viacerych. A mnohi vyberaju prave podla vysky benefitov poskytovanych generickymi farma.firmami.
Vyvojove farm.firmy (vacsinou nadnarodne koncerny) nepotrebuju svoje molekuly pretlacat na trh, lebo zarobili na nich pocas patentovej ochrany.
je vazne trapne, ked sa niekto vyjadruje k teme, o ktorej velke h.vno vie :-D