Takmer to isté zloženie, rovnaké množstvo účinnej látky, iný výrobca, diametrálne odlišná cena. A tak sa pýtam, prečo? Čo je za tým?
Detralex je liek z Francúzska a bol ako prvý patentovaný, dostať ho kúpiť len na lekársky predpis, pričom väčšiu časť, 11 EUR hradí pacient, zvyšnú ¼ poisťovňa. Mobiven je genericum od českého výrobcu Vulm, obsahuje rovnako mikronizovaný diosmín 450 mg, hesperidín 50 mg a navyše ešte aj 30 mg escín, ale je výrazne lacnejší a navyše ho dostať kúpiť aj bez prepisu. Keď som na túto skutočnosť, že existuje lacnejšia náhrada Detralexu upoznornila moju lekárku, ktorá ho používa na kŕčové žily, schuti sa zasmiala, a použila prirovnanie, citujem: „to je ako keby ste chceli porovnávať mercedes s trabantom“. Chcela mi tým azda naznačiť, že Mobiven je menej účinný? Možno tomu chce iba sama veriť. Chápem, veď každý chce predsa pre seba a svojich blízkych ten najlepší liek. Ale drahší zahraničný liek, nie vždy musí automaticky znamenať liek kvalitnejší. I liek generický je rovnako účinný ako originál alebo sa mýlim? Detralex je skrátka značka, stávka na kvalitu a istotu. Mobiven je síce lacnejší a navyše bez predpisu a uznávam, to môže v ľuďoch tak trochu vyvolať nedôveru, a človek si hovorí, kde je háčik, ale myslím, že neoprávnene. Možno žiadny nieje. Lacnejší je z viacerých dôvodov, tak za prvé, je z Česka, tzn. že náklady na dopravu sú menšie ako z Francúzka, a za druhé do ich ceny sa nezapočítavajú náklady na výskum a vývoj lieku a za tretie konkurujú si nižšími cenami. Apropó, vedeli ste, že podiel generických liekov na trhu SR tvorí asi 70%. Vidím tu ešte jeden dôvod, prečo ho lekári s obľubou predpisujú, uprednostňujú namiesto Mobivenu, jednoducho kvôli peniazom, ktoré im z toho plynú. To, aký obchodný zástupcovia farmaceutických firiem ich navštevujú a aké provízie či výhody im na oplátku ponúkajú, už my pacienti totiž nevidíme.
Detralex verzus Mobiven
Detralex beriem už dlhšie a veľmi dobre pomáha.Nemenila by som i keď je veľmi drahý.Radšej si vždy naň ušetrím.Veľmi dobrý liečik som rada,že ho užívam.
LUDIA PREBERTE SA ,NIEKTROÍ FAKT PIšETE NEZMYSLI VED DVA LIEKY S ROVNAKOU DáVKOU účINNEJ LáTKY ZABALENé DO INýCH OBALOVýCH MATERIALOV NEMOžU UčINKOVAť ROZNE...DETRALEX JE TIEZ V EUROPE NA VOLNY PREDAJ NIE VšADE...TU NA VáS LEKAR A DETRALEX PEKNE ZARáBA...
PRAJEM PRíJEMNY DEN VšETKYM
Detralex brala som davnu nevidila som ziadny rozdiel ..na chvilu som pouzivala mobivenal tiez neviem popisat ci bolo nejak rozdiel ale kratko som pouzivala mobivenal a planujem ho pouzivat dalej..kamaratka jej pomohlo tak ucinky su individualny
Mám chorobu žilovú nedostatočnosť a doktorka mi predpísala detralex, pijem 2 tabletky ráno. Spýtala som sa jej, či môžem piť aj iné lieky s tým istým zložením napr. Mobivenal, vôbec mi ich neodporučila, vychvaľovala len Detralex a dodala, že to vie aj z osobnej skúsenosti, že je detralex dobrý. Keďže teraz poisťovňa nič nehradí na Detralex, tuho rozmýšľam o mobivenale a tak čítam túto diskusiu a som teraz na vážkach.Ale asi skúsim ten Mobivenal,a uvidím, či bude rozdiel, zatiaľ pijem Detralex mesiac a ešte nepociťujem nejaké zmeny, ale ani zhoršenie.
MOBIVENAL (kupujem si 120-tbl. balenie a stojí len 16€, na dva mesiace a DETRALEX by ma stál 33€ na dva mesiace),užívam už vyše roka a som s ním veľmi spokojná, dokonca ten s Aescínom mi v lete viac pomáha na opuchy a vyrába ho renomovaná slovenská firma (Výskumný ústav liečiv Modra, skr. VULM), je to slovenská kvalitná firma na slovenskom trhu už 41 rokov vyrába rôzne lieky, a preto si nemyslím, že je to firma, ktorá by si chcela pokaziť meno nejakým nefungujúcim výrobkom a Mobivenal nie je kontrolovaný len ako potravina, treba si to riadne pozrieť má najvyššiu kvalitu vo výživových doplnkoch GMP, to potraviny predsa túto farmaceutickú kvalitu a kontrolu výroby a obsahu nemajú. Veď aj liek DETRALEX (v západnej Európe registrovaný pod názvom DAFLON) je v mnohých západných krajinách registrovaný \"LEN\" ako výživový doplnok, ktorý si môžete kúpiť bez lekár. predpisu a to z dôvodu, že Európska únia neregistruje účinné látky Diosmín a Hesperidín ako liek a preto aj MOBIVENAL, keďže prišiel na SK trh po našom vstupe do EÚ, je nemožné obísť zákony EÚ a registrovať ho ako liek. Toto všetko mi vysvetlili ľudia ktorí sa vyznajú v registrácii liekov na SK. Skúšala som aj iné výrobky podobné Mobivenalu, ako Diosminol, Varivenol, Diohes aj Diorex v poslednách mesiacoch, ale sú drahšie a nemala som z nich taký dobrý pocit, ako pri MOBIVENALE.
Yasmine, mas pokazene travenie(kyseliny enzymy mikrovlakniny, probiotika) a to si musis napravit v prvom rade, lebo to vedie k stovkam roznych zdravotnych problemov.
Na endometriozu sa daju pouzivat aj prirodzene hormony, nie len ich synteticke patentovane skodlive nahrazky. Dobry je napr yam alebo progesteronovy krem.Bez skodlivych postrannych ucinkov chemikalii
má mobivenal nejaké vedľajšie účinky? kúpila som na skúšku,lebo mám veľa metličkových žiliek.. operáciu varixov už mám za sebou, ale žilky praskajú ďalej... mám pocit, že mám nečistú pleť (samé pupienky), pociťujem tráviace ťažkosti, plynatosť, riedka stolica... musím užívať HAK, kvôli tvoriacim sa endometrióznym cystám na vaječníku, samozrejme, som si vedomá, že HAK spôsobuje problémy so žilami... bohužiaľ nemám na výber, nemôžem prísť aj o druhý vaječník. Ďakujem za tipy.
Ja som brala Detralex dlhé roky a pomáhal mi. Potom ho dvihli z 11 na 16 euro, v TV správach vtedy uvádzali, že na Detralex je na Slovensku nastavených vyše milióna pacientov - úplne jednoduchá matematika... Ja som brala 2tbl denne - t.j. pre mňa to znamenalo 16 euráčov každý mesiac, nakoľko bez neho som mala príšerné pocity v nohách. Kvôli peniazom som najprv vyskúšala Mobivenal bez aescínu, to nebolo celkom ok a potom ten druhý s aescínom. Beriem ho už viac ako rok. Ten mi vyhovuje, cítim sa s ním presne ako s Detralexom, avšak platím menej, pretože z Mobivenalu beriem len 1 tbl, takže 60tbl balenie mám na 2 mesiace pri cene 11eur - mesiac s Mobivenalom ma stojí 5,50 a Detralexom by ma stál 16,-. Vedľajšie účinky nepociťujem, ale tie som nepociťovala ani pri Detralexe. Veľmi rada by som dodržiavala liek, ktorý mi predpíše doktor, avšak sme mladá rodina s 2 deťmi a peňazí a ani času na neustále predpisovanie receptov nemám...
Pretože mám problémy s hemeroidmi, odporučila a predpísala mi lekárka detralex. Po jeho využívaní som nezaznamenala nejaké výraznejšie zmeny k lepšiemu. Momentálne aj keď Vám predpíše lekár detralex, musíte ho zaplatiť v plnej výške, lebo zdravotná poisťovňa už naň neprispieva poistencom. Platila som zaň 22 eur. Pred nedávnom som si kúpila mobivelan /60 tabl/ a ešte som k tomu dostala mastičku mobivenal hemorex , bolo to také akciové balenie, a zaplatila som nejakých 12 eur, takže úspora 10 euro a musím skonštatovať, že mi pomáha.
Ja som brala Diosminol na krčové žily pod kolenami a mám pocit že funguje. Už ma tak nebolia na dotyk, nie sú tvrdé a nemám "pocit ťažkých nôh". A začínajú mi miznúť tie fialové metličky - žilky. Takže spokojnosť.