Takmer to isté zloženie, rovnaké množstvo účinnej látky, iný výrobca, diametrálne odlišná cena. A tak sa pýtam, prečo? Čo je za tým?
Detralex je liek z Francúzska a bol ako prvý patentovaný, dostať ho kúpiť len na lekársky predpis, pričom väčšiu časť, 11 EUR hradí pacient, zvyšnú ¼ poisťovňa. Mobiven je genericum od českého výrobcu Vulm, obsahuje rovnako mikronizovaný diosmín 450 mg, hesperidín 50 mg a navyše ešte aj 30 mg escín, ale je výrazne lacnejší a navyše ho dostať kúpiť aj bez prepisu. Keď som na túto skutočnosť, že existuje lacnejšia náhrada Detralexu upoznornila moju lekárku, ktorá ho používa na kŕčové žily, schuti sa zasmiala, a použila prirovnanie, citujem: „to je ako keby ste chceli porovnávať mercedes s trabantom“. Chcela mi tým azda naznačiť, že Mobiven je menej účinný? Možno tomu chce iba sama veriť. Chápem, veď každý chce predsa pre seba a svojich blízkych ten najlepší liek. Ale drahší zahraničný liek, nie vždy musí automaticky znamenať liek kvalitnejší. I liek generický je rovnako účinný ako originál alebo sa mýlim? Detralex je skrátka značka, stávka na kvalitu a istotu. Mobiven je síce lacnejší a navyše bez predpisu a uznávam, to môže v ľuďoch tak trochu vyvolať nedôveru, a človek si hovorí, kde je háčik, ale myslím, že neoprávnene. Možno žiadny nieje. Lacnejší je z viacerých dôvodov, tak za prvé, je z Česka, tzn. že náklady na dopravu sú menšie ako z Francúzka, a za druhé do ich ceny sa nezapočítavajú náklady na výskum a vývoj lieku a za tretie konkurujú si nižšími cenami. Apropó, vedeli ste, že podiel generických liekov na trhu SR tvorí asi 70%. Vidím tu ešte jeden dôvod, prečo ho lekári s obľubou predpisujú, uprednostňujú namiesto Mobivenu, jednoducho kvôli peniazom, ktoré im z toho plynú. To, aký obchodný zástupcovia farmaceutických firiem ich navštevujú a aké provízie či výhody im na oplátku ponúkajú, už my pacienti totiž nevidíme.
Detralex verzus Mobiven
Mila tpch,
tak ty si prave asi z niakej originalnej firmy, kedze sa takymto sposobom vyjadrujes ku generickym firmam, tak mi prosim Ta vysvetli, preco, ked na trh pride generikum, tak prve, co origo firmy zacnu, tak zacnu obiehat lekarov a lobovat prave za ich originalny liek, a prosim Ta netrep blbosti, presne tak ako funguju genericke firmy, tak funguju aj originalne, len tym, ze su celosvetovo zname a mali by ako aj genericke firmy dodrziavat eticky kodex, tak sa to snazia skryvat ako sa da!!!!
Kazdy jeden z nas ma iny pohlad na generika a originaly, ja osobne si myslim, ze vsetky lieky su vyrabane na to, aby sa z nas stali chronicki pacienti a mohli sme ich papat do konca zivota, co nie je benefit len pre farma firmy, ale taktiez aj pre poistovne a pre nas mily statik!!!
Tiež mi v lekárni odporučili Diosminol namiesto Detralexu, s tým že zloženie je rovnaké, dokonca diosminol má ešte nie čo navyše a je to bez predpisu a lacnejšie. Vyskúšala som ten Diosminol a bola som spokojná, po dvoch dňoch žiadna boelsť pri stolici ani nepríjemné pocity potom. Momentálne ho už neberiem a zatiaľ nemám ťažkosti.
Potravinove doplnky sa mozno na Slovensku daju schvalit ako lieciva, ale v USA schvalit nieco ako liek trva 10 rokov a stoji okolo 850 milion dolarov. Tj nikto nema ziadny zaujem schvalovat potravinove doplnky ako lieky. Naviac, v USA neslobodno tvrdit o ziadnom potravinovom doplnku nic liecive, pod trestom zakona, To si vyslapali farmaceuti spolu s FDA, aby im potravinari nekonkurovali patentovanym liecivam.
Co sa tyka obsahov, lieky mozu mat skodlive postranne ucinky,skodlive zlozky, potravinove doplnky nie. Tj co sa tyka bezpecnosti, musim tu znova uviest statistiku z roku 2008 napriklad, kde v USA na nasledky potravinovych doplnkov nezomrel nikto(a mnoho ich besne predavkovalo) ale na nasledky predpisovych liekov si lekari museli priznat 120 az 400 tisic mrtvych v tom roku, pri com v tom nie je zaratana chemoterapia, kde ked pacient zomrie, zvalia to na rakovinu, zlyhanie organov alebo rozne choroby. Pricom prava pricina je chemoterapeuticky liek/jed, ktory tie organy a imunitu znicil
Mobivenal uzivam vecer 2 tabletky, stav mojich zacinajucich krcovych zil sa nadherne upravil, teraz ho uzivam 2-3 x tyzdenne, zamerne vynechavam. SOM SPOKOJNA :)
Nezda sa Vam zvlastne, ze Mobivenal nie je schvaleny ako liek SUKLom? Je to obycajny vyziivovy doplnok, preco ho firma nedala zaregistrovat ako liek? Vyzivovy doplnok spada co sa tyka kontroly kvality do tej istej kategorie ako napr. slivkovy lekvar- kontroluje sa, ci nie je po exspiracii, ci nie je pozit. na salmonely atd. Mnozstvo ucinnej latky, jej cistota sa pri vyzivovych doplnkoch neposudzuje!
Okrem toho aescin- vytazok z pagastanu konskeho, je urceny len na traumaticke opuchy /po zlomeninach/, nie na opuchy zil. A netreba zabudat, ze sa nesmie uzivat pri ochoreniach pecene, obliciek, v tehotenstve. Pozor na to, aby ste si viac neuskodili ako pomohli
ja som tiež prestala mobivenal užívať , vobec nemal také účinky ako Detralex.
Viac si ho nekúpim...
Súhlasím s tým, že Detralex je najlepší a najvhodnejší a registrovaný liek, je síce veľmi drahý, ale radšej si priplatím.
Veľmi rada by som sa niekde dočítala o nažiadúcich účinkoch zázraku menom Mobivenal. Všade čítam samé chvály, aj v príbalovom letáku sú len samé " drísty "aký je výnimočný, ale o vedľajších účinkoch NIČ. Ja sama som na sebe pozorovala niekoľko nepríjemných vedľajších účinkov, kvôli ktorým som ho musela prestať užívať a to nie som sama. Aj kolegyňa ho nemohla doužívať kvôli problémom, ktoré jej tento zázrak modernej medicíny spôsobil. Viac ho nekúpim - sú to vyhodené peniaze.
Dnes mi lekarnicka ponukla namiesto Detralexu iny pripravok - vola sa Diosminol micro, ma zlozenie presne ako Detralex a navyse ma hojivu zlozku na cievky z pagastanu konskeho (taku, co bola v Anavenole, ked si ho pamatate). Stal 10,50 eur.Nemusim si chodit po recepty, predaju mi ho bez neho. A vraj firma, co ho vyraba ma kvalitne vyrobky, takze neznamena nizsia cena = nizsia kvalita, len chvalabohu, nova konkurencia a my usetrime. Tak to ma byt.
prešla som naspäť na Detralex,pretože som z doplnku nemala žiadny účinok.