Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Rozdiely medzi partnermi...

Príspevok v téme: Rozdiely medzi partnermi...
Anaya

...z hľadiska vzdelania.
Viem, že škola, vzdelanie nie je ešte zárukou rozumu :-), ale zaujímalo by ma, či nejak vplývajú tieto rozdiely partnerov na ich vzťah. Minule mi tak padol zrak na zoznamovacie inzeráty, kde holky mali v nárokoch na partnera zdôraznené VŠ vzdelanie.
Stretla som sa z názorom, že partneri by mali byť probližne na rovkakej úrovni, čo sa týka vzdelania. Mňa by však zaujímali skutočné fakty, teda vaše osobné situácie a skúsneosti.
Poznám pár, kde sú obaja VŠ vzdelaní a majú pekný vzťah. Poznám aj pár, kde ona je učiteľka a on má len učňovku a pracuje niekde v pásovej výrobe a tiež majú pekný vzťah. Ale ja napr. som mala priateľa, ktorý mal papierovo nižšie vzdelanie ako ja a zakaždým, ak som vedela nejaký fakt, čo možno väčšina ľudí neovláda, tak mal poznámky typu - "No, vysokoškoláčka...ty to niekam dotiahneš a potom si ma ani nevšimneš..." atď a dosť mi tieto poznámky vadili.

Aké sú teda vaše skúsenosti v tejto oblasti? Ako ste na tom vy a vaši partneri a aký máte vzťah?

gladyssa

moj pripad: robím si VS (3.roc.) a moj priatel nema ani ucnovku. sme spolu 6 rokov.
ako sa to u nas prejavuje... napr. ,,pisat,, pise s ,,y,,. je disgrafik. to vsak nie je dovod na rozchod. to ze viem teoriu kybernetiky nikoho (ani mna) nezaujima.
vseobecny prehlad ma u nas on. ja viem nepotrebne veci, on je ten co lusti krizovky, ma skusenosti zo zivota, zapameta si veci z knihy, casopisu.castokrat sa citim ja pri nom hlupa.

jajka001_

medzi partnermi su rozdiely vzdy trecie plochy, o ktore sa moze rozbit vztah. zavisi vzdy na ich osobnosti, ako rozdiely zvladnu, ako sa dokazu tolerovat, a ako sa dokazu prisposobit. rozdielna uroven vzdelania nemusi byt problem, ak su obaja dostatocne inteligentni a tolerantni.

kafe

Fakty? Kámoška vyštudovala VŠ a jej priateľ robil kulisára v divadle. Bavili ho počítače, veľa sa naučil ako samouk a dostal sa do firmy, kde má 3x väčší plat ako ona, porobil si kadejaké certifikáty a teraz je macher aj bez VŠ.
Mala som priateľa, ktorý nevedel o základných faktoch z fyziky.. dôvod na rozchod to nebol. My sme si nesadli povahovo, záujmami.. ak sme aj chceli rovnaké veci, každý mal inú predstavu ako to dosiahnuť..
Neni to o vzdelaní. Ak si uzavretý, VŠ vzdelaný človek nájde SŠ vzdelanú partnerku, ktorá je otvorená novým veciam, má chuť napredovať, meniť sa.. tak si asi po čase veľmi rozumieť nebudú.

bibi123

casom to moze byt problem. Vseobecne sa vravi, ze vztah moze fungovat len vtedy, ked partner je o cosi inteligentnejsi od partnerky. Ja napr. VS mam, partner nie(nespravil si ju, lebo bol lenivy...). Ma vsak lepsi vseobecny prehlad ako ja z gymplu a VS dohromady:O))) taktiez je velmi manualne zrucny, co si velmi povazujem, pretoze mam kamaratky, ktore sa na vymenu pneumatik musia objednavat do servisu a ked sa im upcha odtok, tak musia volat udrzbara,... Poznam vsak aj pary, ktorym partnerstvo nevydrzalo, lebo muz s nizsim vzdelanim neuniesol tlak spolocnosti-ze ma nizsiu pracovnu poziciu, mensiu vyplatu,...

0mega

heh, no taku partnerku by som teda nechce, ze "VS" :D
by som sa jej spytal, ci dokaze zabit, ocistit, vycistit, naporcovat kura

ak nie, je to len kura :D

milujem rodicov, co hustia do svojich deti ako maju zit, pritom nemaju najmensiu paru o tom, o com zivot je.

hovorim z vlastnej skusenosti, no mna nieco "niekto" ci nieco, ci tajomna vesmirna sila dokopala k tomu, aby som si v hlave utvoril vlastny nazor.

odvtedy si myslim, ze vsetko je relativne..

to je inac sranda, ked sa stretne nematuritny clovek a clovek s Mgr. ci Ing. ci cimkolvek, avsak prave ten s titulom sluzi tomu bez matury... ak by som bol svina, tak by som si na tom pochutnal, az by sa rozplakali :)

ale hlavne, ze "VS inteligentny clovek" moze pozerat na niekoho "z vrchu"

idem pozriet take inzeraty :D obcas sa treba aj zabavit :D

darina32

podľa môjho názoru je to vec osobnej zrelosti a sebavedomia. Ak mal Tvoj EX také poznámky, tak len trpel istým komplexom z Tvojho vzdelania, aj keď si to nemyslela zle, tak on to vzal ako vyvyšovanie a hneď Ťa chcel zhodiť. Nezáleží na vzdelaní, ale na to aký je človek, moja sestra má VŠ a jej manžel je robotník a majú pekný vyrovnaný vzťah. Môj otec má učňovku a patrí k veľmi úspešným ľuďom, tiež ho považujem za múdreho a mám VŠ dve. Aj medzi vzdelanými ľuďmi nájdeš zakomplexovaného jedinca, čo Ťa môže zhodiť, ak sa cíti ohrozený. Mňa napríklad u mužov vždy viac zaujímal všeobecný rozhľad a povaha, nie dosiahnuté vzdelanie...

slnečnicaa

Podľa mňa nezáleží na VŠ, ale na všeobecnom rozhľade. Mali by sme sa vzdelávať celý život, nie to ukončiť maturitou či diplomom.
Mala som podobného priateľa ako ty, v tom čase sme mali obaja maturitu, vedel všetko o moto a autách, ale netušil aký je rozdiel medzi Matkou Terezou a Máriou Teréziou-napr.

cinkaa

Ja som videla zopar diplomoviek buducich inzinierov, kde sa to tvrdkami az prehybalo a vystudovali... Hrozne, ked ani zaklady jazyka neovladaju, neviem, ake emaily budu posielat svojim kolegom, ale co clovek narobi.

Mne vysoka skola dala rozhlad, ktory by mi chybal, keby som ju neabsolvovala. Manzel ma tiez VS a obdivujem na nom mudrost a ambicioznost. Ked si niekto v dnesnej dobe neurobi vysku a ma mizerny plat, povazujem to za nedostatok ambicii. Uz ine je, ked niekto vysku nema, ale je sikovny a vie sa obracat.

Bubu****

U mňa doma je teraz dosť zaujímavá situácia čo sa týka tohto. Som prváčka na VŠ a môj frajer nemá ani maturitu. Keď sa to dozvedeli rodičia, dostala som niekoľko hodinovú prednášku o tom ako nám to nemá šancu vydržať, že jeden z nás tento vzdelanostný rozdiel nevydrží... Keď som urobila nejakú chybu v spoločensko správaní, dávali to automaticky za vinu tomu, že sa stretávam s ľuďmi ako je on. Poviem pravdu, je ťažké počúvať takýto tlak zo strany rodičov na môj vzťah a keď som povedala, že som si neni istá, či je VŠ pre mňa do života to správne riešenie, tak zasa bol na vine môj chlapec. Sranda je na tom všetko to, že on je jediný komu rozprávam, čo so v škole zažila, čo som sa naučila a že je jediný kto ma vypočuje. On je ten čo ma do toho tlačí, aby som si tú školu spravila. A pri tom si uvedomuje to, že on bude mať maturitu tak najskôr o dva roky, keď sa znova prihlási do školy.
čo sa týka nás dvoch a vzťahu? Nemáme spolu najmenší problém. Máme sa radi, máme sa o čom rozprávať, keď sa nám dostane pod ruku nový čas, lúštime spolu krížovky (teda skôr mám pocit že to lúšti len on, ja to len píšem). Jednoducho nemám pocit, že by nás to nejako rozdeľovalo.
Takže toľko môj príbeh. Sme spolu síce len krátko a len ťažko sa dá takto dopredu povedať, ako náš vzťah dopadne. Ale sme spolu šťastní. A je to môj doteraz najlepší vzťah, aký som mala, a to som ich mala celkom dosť. Ale to celé okolo toho vzdelania je veľmi diskutabilná otázka. Vieš, napr. moji rodičia by ti asi povedali, že človek čo nemá VŠ nemá poriadne ani hodnotu. Až na to, že ľudia s vysokou školou častokrát majú naozaj horšie zmýšľanie a menej praktické ako ľudia čo si to odmakali v práci a nie v škole.

Anaya

TEREEZKA --- Ja zase chápem, ako to myslíš ty. Je to zrejme u každého individuálne. BuĎ k sebe patria, navzájom sa dopĺňajú a funguje im to, alebo k sebe nepatria a nefunguje to.
A tým výrazom "jednoduchší" som nikoho nechcela uraziť, len ma nenapadol lepší výraz, ale myslela som takého, ktorého si ty výstižne nazvala "trtkom" :-), presne ten typ som myslela. Ale to zas nie je záležitosť vzdelania :-)
Ďakujem ti za názory.