Rozdiely medzi partnermi...

Príspevok v téme: Rozdiely medzi partnermi...
Anaya

...z hľadiska vzdelania.
Viem, že škola, vzdelanie nie je ešte zárukou rozumu :-), ale zaujímalo by ma, či nejak vplývajú tieto rozdiely partnerov na ich vzťah. Minule mi tak padol zrak na zoznamovacie inzeráty, kde holky mali v nárokoch na partnera zdôraznené VŠ vzdelanie.
Stretla som sa z názorom, že partneri by mali byť probližne na rovkakej úrovni, čo sa týka vzdelania. Mňa by však zaujímali skutočné fakty, teda vaše osobné situácie a skúsneosti.
Poznám pár, kde sú obaja VŠ vzdelaní a majú pekný vzťah. Poznám aj pár, kde ona je učiteľka a on má len učňovku a pracuje niekde v pásovej výrobe a tiež majú pekný vzťah. Ale ja napr. som mala priateľa, ktorý mal papierovo nižšie vzdelanie ako ja a zakaždým, ak som vedela nejaký fakt, čo možno väčšina ľudí neovláda, tak mal poznámky typu - "No, vysokoškoláčka...ty to niekam dotiahneš a potom si ma ani nevšimneš..." atď a dosť mi tieto poznámky vadili.

Aké sú teda vaše skúsenosti v tejto oblasti? Ako ste na tom vy a vaši partneri a aký máte vzťah?

tereezka80

chapem ako to myslis Anaya :-))A ano, aj u nas mozno navonok vidno, ze ja mam VS a moj muz nie, ale nijak to vo vztahu alebo praktickom zivote nepocitujeme a niekedy skor naopak, ja som co sa tyka logiky a praktickeho zivota casto stratena a poviem mu neraz, ze co by som si bez teba pocala../a spravy, dokumenty,apod. pozerame obaja :-))/. Ale myslim, ze je zase rozdiel medzi "jednoduchsim" typom cloveka - taka je aj moja mama a je to skvela zena a inteligentna a zase typom "trtko"/"trubka", ktori fakt nic v hlave nemaju a su nepouzitelni v zivote. pardon za vyrazy vyssie :-))

Anaya

TEREEZKA --- Tak to je výborné, že si tak rozumiete :-).
Ja som nemyslela doslova rozhovory o odborných veciach, ale taký všeobecný rozhľad o veciach, čo sa dejú a ten môj ex s tým mal dosť problém, ak som začala komentovať napr. nejakú udalosť zo správ, že som zase moc múdra a tak....a mňa to doslova urážalo, akým tónom to hovoril...
Lebo poznala som aj pár, kde ona bola fakt šikovná a rozhľadená a on taký ten "jednoduchší" a v ich prípade to fakt bilo do očí, až sme niekedy nechápali, čo ona na ňom vidí a do kedy im to asi tak spolu vydrží. Nakoniec sa rozišli (neviem, či len kvôli tomuto) a ona sa dala dokopy s kolegom....

tereezka80

rozdiel vo vzdelani nie je prekazkou, pokial su obaja rozumni - manzel nikdy nemal zakomplexovane poznamky, ze mam VS, praveze ma v tom podporoval, lebo videl, ze ma to bavi...tak som si popri nom urobila aj doktorat.a vieme sa rozpravat aj o mojom studiu /samozrejme nie erudovane a do detailov, takej konverzacie mam dost v praci/,jeho praci, o zivote, detoch, o svete..atd.A konieckoncov doma za dverami sa nebudes s manzelom ropravat o deleni buniek v skumavke, na to mas kolegu. manzel je muz ktory ta miluje ako zenu, cloveka, podporuje ta, doverujete si, pomaha ti ,aby si sa ty mohla osobnostne naplnat a zase naopak ty podporujes jeho, delite si starost o deti, domacnost...tam sa nikdy neukazalo ze by bol moj VS titul nejak potrebny alebo zeby ten jeho chybal.

vindicta

Vzhladom na stav skolstva na slovensku, narazam konkretne ne uroven poskytovania vzdelania status vysokoskolaka vobec nic nezarucuje... 80% ludi co poznam ma VS... ale tak polovica je uplne nepouzitelna... najme v tomto state si "nejaku" VS dokaze spravit fakt skoro hocikto.... + tiez nieje az taky problem si titul kupit... tiez mam niekolko zivych prikladov :)

Maoam

poznam dost VS-vzdelanych, ktori su nepouzitelni do realneho praktickeho zivota, je to len jedna z veci dolezitych pre vztah, dolezitejsie su podla mna skusenosti a prirodzena inteligencia, schopnost poradit si v problematickych a zatazovych situaciach a mat silny charakter, co vam ziadna VS neda...

xy:)

nuz je to individualne, ziadny vzorec zaruceneh fungovania ti tu nikto neda, ide o samotneho cloveka, ja poznam inteligentov bez vs a debilov s vs, napriklad. u rozumnych ludi nema vahu, ci ma niekto vs alebo nie. toto je uz uplny detail, zbytocne filozofovanie, a ako kriterium na vyberanie partnera aj divne. mne napr prekaza, ked musim neustale nieco vysvetlovat, z historie, biologie, geografie a pod., vadia mi ludia bez vseobecneho prehladu - lenze toto uz nie je o vysokej skole, ale o niecom inom. samotny papier, kde je vytlacenych par pismeniek pred menom pre mna nic neznamena z hladiska partnerskeho fungovania.

Anaya

XY:) --- Áno, sú oveľa dôležitejšie veci vo vzťahu, ako to, či má partner VŠ, alebo nie. Mňa zaujíma, či má niekto skúsenosť, keď rozdiely vo vzdelaní boli prekážkou fungovania vzťahu, ....alebo či niekto vyslovene trvá, aby bol partner v tomto smere taký a taký....Lebo poznám aj také prípady.

xy:)

to, ze ma niekto vs este nezarucuje, ze aj inteligentny. vs uz nie je take wow ako pred 50timi rokmi. skola s tym nema ale absolutne nic spolocne, dolezite su ine veci, ale nechce sa mi to vypisovat. no a k tvojmu priatelovi, take poznamky trusia len neinteligentni a zakomplexovani ludia, bud rada, ze si sa ho zbavila.