Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Nedovera v seba samu - pomoze psycholog?

Príspevok v téme: Nedovera v seba samu - pomoze psycholog?
lea789

Zdravim ani neviem ako zacat. Mam 26 rokov, uz od mala trpim komplexmi menejcenosti, niekedy je to lepsie,inokedy horsie. Proste vzdy obdivujem druhych ludi,kazdy je odomna lepsi,vsetko co sa tyka mna je najhorsie..proste je to hrozne prezivat taketo pocity, casto mavam take akoby vnutorne triasky -neviem ako to opisat, proste hrozny pocit - horsi ako fyzicka bolest. Vsetko vzdy analyzujem, ze boze co si zasa ti a ti o mne pomyslia, proste akonahle som niekde medzi ludmi, potom ma prenasleduju taketo myslienky..aka som nemozna, ako som sa spravala, vystupovala a pod..proste hrozne, neviem s tym bojovat, niekedy si musim dat na utlmenie nejaku tabletku(tajne) co mamina berie na depresie...chcela by som byt ako ini ludia, tesit sa zo zivota a nerozmyslat stale nad tym, aka som nemozna..snazila som sa citat aj literaturu s touto tematikou, ale akosi mi to nezabera..myslite si ze by mi pomohol psycholog??je niekto s podobnym problemom?lebo toto nie je zivot,to je prezivanie:(dakujem

sway.

lea789 ja som tiez nepokojna..Verim,ze to vekom odide;-)Ale takto sa podcenovat nie je dobre.Keby to bol strach zo zlyhania,poradila by som ti spravit nieco "sproste" a uvidela by si,ze sa to da prezit:-) Ja myslim,ze mozes mat tieto pocity aj preto,lebo si nikdy nemusela skutocne bojovat a vsetko bolo take nemastne neslane.Nezazila si pocity padu,pocity vitaztva a preto mas cas na "analyzy"..Na mna tieto stavy idu ,ked sa nudim :-)Ale mozno sa mylim.

lea789

Sway ja ani neviem...nemyslim si, ze som nikdy nezlyhala..hoci ano skola bola pre mna prvorada, tu som zvladla bez nejakych vaznejsich problemov...
Asi by som to necharakterizovala tak, ze sa bojim zlyhania..tak mi to nepripada..neviem co to je, uz sa tym zaoberam aj clankami na internete, ale u mna je asi z kazdej poruchy trochu :D ale je to fakt hrozne mat taky neklud v dusi a tisice myslienok ako na beziacom pase...

lea789

Lea to mi je luto, ze spustacom bola choroba fyzicka...predpokladam, ze pracu si musela zanechat kvoli nej a teraz sa tvoj stav iba zhorsuje. to mi je fakt luto :( Ja keby som nemala pracu, tak sa asi zblaznim za cele dni...mame dobry kolektiv, takze byt v spolocnosti kolegov mi celkom pomaha, tam sa citim dobre..ale akonahle sa stretnem s babami so strednej alebo vysokej a zacneme sa rozpravat...proste vzdy sa citim ako ta posledna..napr. rozpravame sa kde ako ktora pracuje ako sa jej dari a ja si vzdy pomyslim nato, ze ja som dopadla najhorsie..pritom ak by sme si role vymenili, pripadala by som si zasa na konci...ja uz neviem, som asi totalny debil, lebo aj ludia co nedokazali v zivote nic su pre mna viac ako ja...bohuzial som asi totalny idiot bez skusku sebavedomia a vlastneho nazoru!!!

lea789

Dakujem pekne za odpovede.
Ivanhoe: dakujem za radu, mozno skusim, lebo fakt ma uz nebavi takto zivorit..chcela by som zit plnohodnotny zivot ako vacsina z nas a tesit sa zo zivota..
Agnes: praveze v rodine som nebola nikdy kritizovana, vzdy nas rodicia podporovali, na nich sa mozem vzdy spolahnut..v skole som vzdy vynikala, ucila sa na same jednotky, na strednej a vyske som mala tiez dobre znamky...minuly rok som promovala, pracu mam, priatela mam, milujucu rodinu mam ale bohuzial ani tak sa necitim stastna...stale ma sprevadzaju zle myslienky co sa tyka mna samej :(Chcela by som sa toho konecne zbavit a zacat plnohodnotne zit.
Genesis: takze ako som uz pisala, som uplne normalna baba, ktora nie je natom najhorsie - mam v podstate vsetko, len ta vnutorna vyrovnanost a sebavedomie mi chyba...Komplexy mam uz odmala z toho, ze mam vela znamienok na pokozke a ja si myslim, ze vsetko suvisi prave s tymto - ze prave toto mi sposobuje v zivote tie najvacsie komplexy a problemy menejcenosti voci druhym ludom..
Pred 5 rokmi som uz bola u psychologicky, ked som zacala studovat na vyske, lebo zasa som trpela menejcenostou a myslela som si ze na vysoku skolu nemam, ze tam nemam co robit...a bezproblemov som skoncila.(vtedy som brala aj nejake AD a bolo to lepsie)Najhorsia je ta nedovera cloveka v seba sameho...chcem to zmenit, ale neviem ako nato...
Vazne sa chystam uz k psychologovi a pripadne na nejake terapie...
Dakujem vam za prispevky, ak mate este nejake dobre tipy ohladne terapie alebo lekarov, dajte vediet..

mhh

ja som natom rovnako, vzdy ked som niekde medzi ludmi tak len rozmyslam nad tym co si omne myslia, ako asi pred nimi vyzeram. stale si uvedomujem v akej poze prave som a pred tym ako sa k niekomu ozvem si v hlave premyslim snad vsetky mozne varianty jeho odpovede...vacsinou po takomto dni ked dojdem domov tak som uplne vycerpany - psychicky. je to horsie ako keby som cely den robil nieco manualne :/

lea 2.

Ani nevies ako som sa v tebe nasla aj vekovo je to pribuzne, aj v podstate vo vsetkom, s tym rozdielom, ze ja absolutne nepochybujem, ze patrim do ruk odbornika, lenze nevladzem uz ani to riesit.. aj hanba, strach, spolocenske predsudky. Mna ako tak drzala nad vodou robota, ktora ma bavila, lenze to uz je tiez pase, takze vobec neviem ako dalej.
A u mna bola urcite spustacom choroba fyzicka, dlhodoba bezvychodiskova.. takze sa dalo cakat, ze to takto dopadne, aj ked vlastne vobec neviem ako to dopadne cele, ale nic pozitivne uz nevidim ani neverim v zazraky, ani neviem co to tu vlastne pisem.

Genesis

a su tvoje komplexy opodstatnene ? vies niekedy nie je nedvovera v samu seba chorobna ale praveze si telo vytvorilo obranu ako sa branit pred este vacsim sklamanim.

priklad nie kazdy clovek ma rovnaky vykon ci uz psychicky alebo fyzicky ani nie je rovnako pekny ani zdravy. Su jedince ktore su krasne inteligentne silne zdrave a potom su take ktore su ich presnym opakom. TO ze si taketo jedince neveria je uplne normalne a v podstate ich pristup ich ma chranit.

priklady z praxe:

napr. Ak mas jedinca co je fyzicky silny a ty slaba tak verit si v tom ze das drep s 500 kg ako on by ti mohlo vazne ublizit.

ak mas jedinca co je fyzicky pritazlivy a ohodi sa do sexy pradla a ty si budes verit a oblecies sa ako ona kdezto tebe budu z toho pradla ovisat speky a so svojou neforemnou postavou budes vypadat nie sexy ale smiesne

ak mas jedinca co sa lahko uci a dokaze sa naucit na skusku za jednu noc a ty si budes verit ze dokazes to co on a zacnes sa ucit rovnako vecer pred skuskou s velkou pravdepodobnostou na skuske padnes na hubu.

Komplexy nie su na mieste len vtedy pokial ich ma silny jedinec alebo pokial ich ma slaby jedinec velmi prehnane tak ze ho uz brzdia aj tam co by este zvladol.

Agnes999

Asi si mala tazke detstvo, tvoji rodicia ta len kritizovali a nikdy nepochvalili. Tazko sa toho v dospelosti zbavuje, ale samozrejme da sa. dobry psycholog by ti mohol pomoct, ale nie je psycholog ako psycholog, ak nenatrafis hned na dobreho, nevzdavaj to, ale skus ineho. Ja som mala tiez velke komplexy menejcennosti, tiez som mala take detsvto, ze som bola len kritizovana a nikdy nechvalena. V puberte aj v rannej dospelosti to bolo zle, ale postupne sa to zlepsovalo a teraz som uz celkom v pohode. Sebavedomie mi stuplo. Drzim palce :-) Nie si nemozna, to ti len druhi nahovorili.