Vekova hranica po ktorej sa clovek uz nezmeni ?

Príspevok v téme: Vekova hranica po ktorej sa clovek uz nezmeni ?
XanderAnonym

Chcel by som sa vas spytat, privitam vsetky odpovede odborne aj neodborne aj teoreticke ..

Clovek je tvor prisposobivy a z roka na rok sa jeho psychika a charakter dokaze o nieco zmenit na zaklade jeho skusenosti a navykov ale mna by zaujimalo ci existuje urcita hranica, vekova, za ktorou uz clovek svoj charakter a navyky proste nedokaze zmenit aj keby chcel ..

Dovod preco ma tato otazka zaujima je prosty, chcem sa zmenit pretoze so sebou nie som spokojny denno denne si vycitam na sebe to a to a mam preto male sebavedomie a hrozne socialne navyky. Mam 21 rokov a zrazu ma striasla predstava ze takto zostanem az do smrti .. zeby my uz nebolo pomoci ??

Debatu mozte rozvynut aj do roviny "ake skusenosti dokazu cloveka zmenit".

Dakujem za kazdu odpoved ..

sway.

XanderAnonym stale je lepsie mat ciele ako byt v cieli :-)Potom musis hladat nove a ta nespokojnost pride tak ci tak znova.Ved sportuj,studuj,v tom ti nic nebrani..skutocnych priatelov neviem ci najdes,ak budes aktivny.Ti sa skor sami objavia a musi vas nieco spojit.Co ti brani odist od rodiny?

XanderAnonym

lost, ja by som sa aj rad zdoveril a porozpraval takpovediac "my story" teda moj zivotny pribeh ale to by som musel ist do detailov a niekto by si mozno daco vsimol no nwm .. na nete je toto pekne ze zabrany tu neexistuju, tu by sa clovek vedel pekne "vyliat" ..

Prezradim zatial tolko ze moja rodina ma urcite zmenila a to k horsiemu. S odstupom casu musim byt kriticky a nemozem proste prehliadnut fakt ze som absolutne nevychovany. Z detstva si pamatam vela prihod kedy ludia boli zaskoceny ze bezne veci ktore ine deti uz vedia tak ja nie. Za niektore veci sa hambim, niektore ma uz netrapia AZ tak ..

Potreboval by som zmenit prostredie, a odlucit sa od rodiny pretoze sa neviem zbavit pocitu ze ma stale negativne ovplyvnuju. Mozno je to sebecke, ale chcel by som mat po boku ludi od ktorych sa chcem naucit pozitivne veci. Studujem na vsokej skole a bol by som rad keby som sa dokazal uz behom nabuduceho roku osamostatnit ..

sway, veci ktore ma robia stastnym .. to by bola idilka keby sa my ich podarilo zaclenit do svojho zivota. Na poprednych miestach v takom rebricku stoja skutocny priatelia, sport, zdravie a uspechy v studiu .. zatial to je v ramci priani ale kto vie mozno jedneho dna to pride ..

lea26

podla mna je to 25ka, hlavne vela spravi zmena, ked student pride do noveho prostredia - praca
george aj geny sa daju potlacit, v rodine sme mali vela alkoholikov, aj rodicia dost piju, tak v ramci normy(ale kazdy vikend sa u nas otvaralo vino-skor tak pozitkarsky) a ja nepijem vobec, lebo mi alkohol nechuti. Napr. rodiacia su kludni, ja som vybusna, ale pracujem na tom... Ak je dobra vychova, verim, ze z maleho vyrastie aj dobre decko, vid. ja a moji surodenci-vsetci sme absolventi VS, pracujeme, neskusali sme nikdy drogy, mame trvale vztahy, dodrziavame hodnoty-ako cestnost, ucta k autoritam, pomahanie druhym,...

jajka001_

myslim ze zmenit sa da zmenit v kazdom veku, len treba chciet.
ty si este velmi mlady, popracuj na sebe, cim skor tym lahsie sa zmenis

sway.

XanderAnonym clovek sa meni stale,vsetko sa meni..Ty by si chcel byt veselym?Preco nerobis veci,ktore ta obveseluju?
Musis sa v tvojom spravani istym sposobom vyzivat,lebo by si uz davno bol iny.Je divne si nieco taketo priznat :-)Nezvlaluj to na genetiku..

lost

ale napr: kolektiv..

hypoteticky, povedzme ze poznam 5 kamosov.

kazdy z nich chodi pocas bicyklovania na kofolu, obcas na pivo..

tak bud k nim zpaadnem, alebo odidem.

popripade, ak nie su totalne zmagoreni, tak ma tam sice nechaju, no vzdy budem ten "podivny typek co nepije"

mozno je to nakoniec cele o tolerancii...

lost

kolektiv dokaze zmenit cloveka, ak to ten clovek dovoli :)

resp. ak ma clovek sancu zmenit kolektiv, dobre pre neho podla mna, i ked brutalne napisane, asi je to tak.

napr:
moji rodicia maju tendenciu vsade meskat a stresovat, potom jazdit rychlo v smejdnom aute (v ktorom by som 80kmh havariu tazko prezil :D )

kruto povedane na vlastnych rodicov?

mozno, ale moja pointa je, ze toto sa u nich velmi nemeni, po rokoch.

a vidim to aj na mojom bratovi, ze ma rovnake tendencie.. stres a meskanie..

dalej:
podpichacne hadky..

totalna magorina... vsetko je "napäte"

nikto nechce polavit,a ked uz, tak ked to prejde za hranice normality..

proste, ak mam byt uprimny, pozorujem ze "puberta" sa niekoho drzi lepsie ako niekoho ineho..

a to nemaju 25-30 :) ale >40

cize sranda ze ?

a toto vsetko je extremne pravdepodobne ze prejde na DETI.

vidim to na bratovi :)

ale je to extremne tazke (a drze) sudit z mojho pohladu, lebo to mozem vidiet inak ako to vidi iny clovek (na 99,99999%)

atd..

lost

Podla mna sa ale da zmenit extremne vela v cloveku, ALE.. sam clovek to MUSI chciet.. A nie je to jednoduche..

Aj ja na sebe pozorujem VELMI vela veci co som "zdedil" v genoch, no napriek tomu pozorujem, ze JE MOZNE proti tomu bojovat.. A proste "prepisat" svoje "geny"

Ak by to nebolo mozne, pochybujem ze by spolocnost este existovala v takej forme akej existuje, I KED, extremne vela deti (myslim pod 18 ale nad 14-15) je v hroznom stave (neuvedomuju sa). resp. neverim tomu, ze nie je mozne aspon z 1/2 alebo z 1/5 zmenit sa. kazdy maraton zacina 1 a prvym krokom. jeden spravim ja, dalsi spravia moje deti a uz sme minimalne 2/5 od mojich "povodnych, zlych genov"

Kazdy ma nejaku rodinu, ci uz uzsiu alebo isrsiu, staci sa pozriet na jednotlivca a jeho minulost a jeho pritomnost (super je ked mame aspon 10 rocni vzorku jeho zivota) a uvidime ze zmena je mozna a/alebo sa zle snazia ;)

XanderAnonym

lost, aby so bol uprimny tak ja by som najradsej cely moj obsah s vonkajskom a vnutrom proste ze zmazal a pretvoril sa na novo :D Nieco ako v tej hre Sims .. cize zmenil by som zrejme vsetko od hlavy az po paty .. viem je to smutne a polutovania hodne ale nemozem si pomoct

george303, no tiez si myslim ze ludia sa rodia s urcitymi charakterovymi vlozkami dane geneticky ale znamena to automaticky ze to tak bude uz permanentne ? Chcem verit ze nie, modlim sa ze sa to da zmenit inak ma necaka nic dobre ..

Myslite si ze kolektiv ludi dokaze zmenit cloveka ?

mate59

áno, človek sa mentálne ustáli okolo veku 24 rokov.Ale veľký vplyv naňho má vývoj od mala,od detstva, ako ho prežil, vidí vzory v rodine, rodičoch, súrodencoch potom v živote častokrát kopíruje otca, mamu, v novozaloženej rodine sa snaží skopírovať to, čo mal doma,ale povahové vlastnosti sa úderom veku napr. 24 nezmenia,ak bol niekto utiahnutý, nesmelý,že začne byť hneď stredobodom spoločnosti a pod.Ale ak na sebe budeš pracovat,tak sa napr. ostrieľaš,vypracuješ,ale vždy to záleží na sebe samom,ako si svoj život budeš riadiť.