Vekova hranica po ktorej sa clovek uz nezmeni ?

Príspevok v téme: Vekova hranica po ktorej sa clovek uz nezmeni ?
XanderAnonym

Chcel by som sa vas spytat, privitam vsetky odpovede odborne aj neodborne aj teoreticke ..

Clovek je tvor prisposobivy a z roka na rok sa jeho psychika a charakter dokaze o nieco zmenit na zaklade jeho skusenosti a navykov ale mna by zaujimalo ci existuje urcita hranica, vekova, za ktorou uz clovek svoj charakter a navyky proste nedokaze zmenit aj keby chcel ..

Dovod preco ma tato otazka zaujima je prosty, chcem sa zmenit pretoze so sebou nie som spokojny denno denne si vycitam na sebe to a to a mam preto male sebavedomie a hrozne socialne navyky. Mam 21 rokov a zrazu ma striasla predstava ze takto zostanem az do smrti .. zeby my uz nebolo pomoci ??

Debatu mozte rozvynut aj do roviny "ake skusenosti dokazu cloveka zmenit".

Dakujem za kazdu odpoved ..

Jooe Ker

lost ... Dnes 12:27
to je dvojsecna zbran ,pokial ti napr. matka radi ,ako ,co nemozes ,alebo musis ci nesmies ...........
moze sa stat ,ze si zoberes celu identitu svojej matky ,cize verna "naprogramovana kopia" ..... budes ako ja ,len vtedy budem na teba pysna

AdamKrt

Vekova hranica je asi 10 000 rokov. Po nej je uz clovek premeneny na prach a zmenit sa nedokaze na nic ine. Ak nepocitame, ze prach sa stane sucastou pody, z pody vyrastie kvetinku, tu zozerie zajac, zajaca zozerie orol a orol pojde na pesticidy z praskovacieho lietadla a tak znova zhnije a premeni sa na prach :)))

lost

a viete co je haluz?

aj vam hovorili stari rodicia

nerob toto, nerob hento, nerob tamto

kto si to zobral ku srdcu?

mna zaraza, ze tak vzacne knowhow do zivota a tolko ignoracie z druhej strany !!!

ved to je ako keby mlady odmietol kluc k zivotu, wow.. sila aky clovek vlastne je :)

majka_21

Chyby, ktore v zivote spravime nas mozu posuvat vpred, ak si ich uvedomime. Su vsak ludia, ktorych vpred neposuvaju (vrahovia... zabiju jedneho - sak co... zabijem aj druheho - vpred v dobrom slova zmysle ho to neposunulo). Clovek sa casto uci na vlastnych chybach. Hovori sa, ze mudry clovek 2x do toho isteho blata nevstupi...

majka_21

Zo psychologickeho hladiska je podla mna lahko urcit hranicu - tych 24-25 rokov. Ale doba sa neustale meni a kladu sa vyssie a vyssie naroky najma na mladych ludi (casto pokial nemas vysoku skolu - v lepsom pripade len jednu - tak to mas v zivote tazke). Charakter cloveka formuje rodina, neskor priatelstva a skola. Hovori sa, ze to, co dietatu vstepime do 3 rokov veku, to sa s nim "vezie" cely zivot. Cize prve 3 roky zivota su najdolezitejsie zo psychologickeho hladiska. Povedala by som, ze charakter sa da neskor iba "doladovat" - v skupinach ludi, do ktorych sa zaradzujeme neskor (kamaratske skupiny, pracovne a pod.), ale uplne cloveka nezmenimme uz vobec. Poznam par takych pripadov, kde sa to, co pisem potvrdilo. Nie som psychologicka, ale zaujala ma tato debata.

bingham

tazko povedat...ja som do 20...robil strasne zle...potom ma to preslo...a teraz ked si spomeniem co som robil...tak by som si jednu natiahol....

sice aj teraz robim veci kde mozem cloveku ublizit...ale toho su si vedome obe strany....

nijaky

je normalne, ze clovek vo veku 18 r nechodi von a nema kamaratov? Lebo ja neviem tvorit kamaratstva... Dufam, ze to takto nebude navzdy.

XanderAnonym

sway, brania my v tom dve veci a to financie a moje nizke sebavedomie (resp. neskusenost). Osamostatnit sa to si vyzaduje urcity kapital, pracu a aj urcitu mentalnu "silu".

Planoval som zatial zostat na internate v Kosiciach, ale treba riesit tie financie predsa len .. nemyslim ze by som bol bohvieaky sikovny pracant a ponuk je aj tak malo na slovensku a to hlavne na vychode :(

*inko

myslíš, že taká veková hranica existuje? povaha človeka, jeho pohľad na veci, sa môžu zmeniť (podľa mňa) hocikedy, častokrát vplyvom jedinej udalosti.
ja čakám, že sa mi znovu podarí byť takou ako kedysi, keď bol celý svet môj:) ale zatím nič..stále som na mrtvom bode, už som si zvykla