Mám ísť na 6 dávok chemoterapie. Už som si vybrala že tam pôjdem. Bojím sa, asi aj oprávnene. Prosím nepíšte mi sem, že chemoterapia zabíja atď, ešte viac ma vystresujete. Prosím píšte niekto kto s tým má skusenosti alebo jeho blízky toto musel zažiť. Prosím ešte raz, lebo v pondelok tam idem :(
Chemoterapia - prosím napíšte ako ju lepšie zvládať a ako prebieha
Chemoterapia sa dá prežiť a presne ako píše Liek, všetko závisí aj od toho,ako sa k ochoreniu postavíš. Je potrebná zmena životného štýlu a vylúčiť zo stravy nezdravé potraviny, obmedziť konzumáciu červeného mäsa a mäsových výrobkov,mlieka.Hlavne si dávaj pozor na trvanlivé potraviny a konzervačné látky v nich obsiahnuté. Pri braní chemoterapie pomáha aj užívanie prírodných produktov,pomocou ktorých sa telo rýchlejšie zregeneruje po fyzickej a aj psychickej stránke. Držím palce a prajem všetko dobré.
Z chemoterapie netreba robit strasiaka. Iste, je to narocna liecba, ale da sa zvladnut. Vela zavisi od postoja pacienta a jeho ci jej psychickeho nastavenia, ked sa lieci CHT. Ak je ten postoj pozitivny- chcem sa liecit a zvladnem to, tak idu veci celkom dobre. Ak je postoj skor negativny- musim sa liecit lebo to chce moj lekar, skodi mi to, bude mi zle a podobne, tak to ide cele horsie. Dostanes specialne lieky prosi zvracaniu, ked nebudu dost ucinne, da sa pridat este nieco, nevolnost sa da dnes velmi dobre ovplyvnit. Pocas liecby nie je dobre sa potavit do polohy choreho a svojmu okoliu nedovol aby ta lutovali,prilis obsluhovali a davali stale najavo, ze si chora. Rodina a okolie ma casto problem ako spravne komunikovat a spolunazivat s clovekom co sa lieci chemoterapiou, svojim hyperprotektivnym pristupom casto veci s drobym umyslom vlastne zhorsuju. Snaz sa byt aktivna, drz si podla moznosti dobru fyzicku aj psychicku kondiciu. Pacienti, co mozu pocas CHT chodit nadalej do prace zansaju liecbu casto lepsie, lebo nemaju prilis vela casu sa v tom celom stale vrtat. Mozes jest to, na co budes mat chut a nedaj sa terorizovat vseliakymi odporucaniami co mozes a co nemozes jest a robit. Ked na nieco nemas chut, tak to nejedz. Ked si potrebujes oddychnut, oddychni si, ale ked mas chut ist von, tak chod von. Nauc sa brat CHT ako nieco, co sa da zvladnut a co ti ma pomoct, aby si mohla potom normalne zit dalej. Existuju aj pacientske skupiny, pacienti casto spolu komunikuju cez chat a mnohym to pomaha, lebo ich spaja spolocny problem a vymienaju si skusenosti, ako kto zvladal CHT a co komu pomohlo. Nikto ti nepomoze tak, ako ten co presiel tym istym
kazdy v mojom okoli to prezil a je dobre.Prave to preziva sesternica vcera bola na 3 tej davke,ma ich 6.Citila sa ako vypluta a dnes mi pisala ze uz je to lepsie.Uziva nejaky vyzivovy doplnok ALOE VERA.