Dnes som sa dozvedela, že dcera sa vykašlala na vysokú školu, celý rok tvrdila, že má skúšky urobené a dnes som zistila na škole, že 6 predmetov nemá spravených. Celé prázdniny leží doma, nemá priateľa, komunikuje striedmo ale aj tak je to zbytočné, čo povie beriem z rezervou. Väčšinu dňa je na PC. Tvrdí, že jej organizujeme život, že ona chce pracovať, ale zatiaľ si nič nenašla. Čo mám robiť ja ako rodič?
20-ročná dcéra klame
zavislost na pc je realna hrozba. odpoj jej kabel a nech si ide hladat pracu, aspon brigadu.
alebo pozistovat ako to je so skolou. ci ju este moze dokoncit.
aj ked viem ze rodicia by najradsej chceli aby ich deti mali vystudovanu vysoku skolu, ved sa to zide a pod. ale skolu si moze dokoncit aj neskor, a ked sa jej teraz proste nechce, ma k tomu odpor tak ju nikto raz k tomu nedonuti, bude to len horsie. hovorim z vlastnej skusenosti. ona si to musi sama uvedomit ze ta skola je fakt potrebna a mozno to pride vekom trosku neskor.. noa co, ved dnes studuju aj starsi ludia..
neviem ako je to u vas doma, ale dieta klame prevazne preto, ze ho samotni rodicia k tomu "nutia" ... dieta si radsej nieco vymyli, zaklame rodicom, ako povedat pravdu, pretoze vie ze to co sa stalo je zle, a rodicia budu kricat, nadavat, budu nervozny, budu sa vyhrazat... preto deti radsej klamu a maju klud aj deti aj rodicia.. ale jasne ze ono sa to raz prevali
zabudla som povedat ze toto uz nie je puberta (silne pochybujem ze puberta je aj v 20 rokoch)aby clovek zacal robit ,,problemy\\\" a menit sa spravat sa inak. myslim ze problem je v niecom inom. ale ak ju chces zmenit tak jednoznacne zatrhnut pristup k peniazom...peniaze vladnu svetom a aj ona skoro zisti ze bez nich si velmi nepipne... kto jej plati mobil internet? rodicia? tak to je potom poholdnost lebo vie ze ved za nu vsetko zaplatia ini a ona nemusi nic len doma zapnut facebook...jednoznacne chod na nu cez peniaze...
ja som bola v rovnakej situacii ako tvoja dcera.. je to tazke klamat rodicom, ale my deti to robime pre dobro rodicov, aj ked v konecnom dosledku je to uplne zle. mozno si tu skolu chcela nejak zachranit a nic vam nepovedat aby nebol ohen na streche..
mala by si s nou pokecat ze ked chce ist robit tak okej a pomoz jej hladat si pracu, pozistuj co si musi povybavovat ked uz do skoly nechce ist. len na nu netlac, nechaj ju vydychnut a ona sama za tebou pride a povie ze co a ako.. pomoz jej napisat zivotopis a hladaj s nou nejake ponuky na nete, alebo sa popytaj znamych... dnes je problem najst si pracu ak clovek nema skusenosti. ale nejako zacat treba aj obycajnou robotu ako predavacka ci casnicka staci na zaciatok
neberie drogy? zisti to nejako...
druha vec je ze ma 20 to znamena ze nieje decko o ktore sa treba starat. ak nestuduje musi robit je dospela....nemoze vacsne sediet doma za PC tak z nej vyrastie socka a nie zena do zivota. aj ona by sa mala uvedomit ze s tym jej vekom a spravanim nie je daco v poriadku...je to uplne bezna vec ze ludia v jej veku bud robia alebo studuju. a pardon ale ak jej davate peniaze - vreckove- tak ju v tej jej cinnosti len podporujete. lebo keby dievca malo doma k dispozicii len jedlo a zrazu by zistila ze si s kamosmi nema zaco ist sadnut na drink alebo si nemoze kupit tricko co leti alebo kupit nejaky ruz tak sa dievca skoro uvedomi ze treba daco robit lebo zadarmo nikto nic nema...
Nie je to jednoduche, to ti verim a sama rozmyslam ako by som reagovala. Krik, vyhadzovanie z domu a podobne veci asi nie, to by bol prejav tvojej bezmocnosti. Skus mozno toto, s absolutnym pokojom a s velkou sebaistotou jej oznam , kolko ti musi dat kazdy tyzden za byvanie a stravu, osatenie sama za svoje a tiez, ktoru cinnost v domacnosti ma na starosti, bez diskusie. Oznam jej cenu za prenajom PC a pouzivanie internetu. (vyzera to mozno smiesne, ale treba ju privitat v tvrdej realite)Dospely clovek vo veku 20 rokov ma len 2 moznosti-alebo studuje a plni si svoje povinnosti,alebo pracuje a zaraba si na svoje zivobitie, zabezpecuje si ubytovanie, stravu a osatenie. Ine moznosti dospely zdravy clovek nema. Sama uvidi, ake pracovne moznosti so svojim stredoskolskym vseobecnym vzdelanim ma a snad sama pride na to, ze nechce cely zivot len vykladat niekde nekvalifikovane tovar za smiesne peniaze.
pocuj lost
mna celkom zaujmaju tvoje prispevky ale ty ich vzdy pises take dlhe ako roman.skus ich skratit lebo som moc leniva aby som sa dostala na koniec tvojho prispevku :D
vsak ked chce pracovat, to je len dobre.. ty ako rodic sa s nou porozpravaj, co chce robit, aku pracu, ako si ju hlada, ci vie vobec napisat CV a pod.