Podporte aj Vy augustovú Hromadnú pripomienku k návrhu kategorizácie pomôcok

Príspevok v téme: Podporte aj Vy augustovú Hromadnú pripomienku k návrhu kategorizácie pomôcok
DiabetikIvo

Na Portáli právnych predpisov lt.justice.gov.sk je uverejnený text augustovej Hromadnej pripomienky diabetikov Slovenska k návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok č. S09059-OL-2011.

Text hromadnej pripomienky si môžete stiahnuť vo formáte PDF z adresy: www.4shared.com .

Podpisový hárok pre zbieranie podporujúcich hlasov v klasickej papierovej forme nájdete na adrese: www.4shared.com

Hromadnú pripomienku je potrebné podporiť do 6. septembra 2011 24:00 hod.

Hromadnú pripomienku podporujte prosím Vás prednostne cez Portál právnych predpisov Ministerstva spravodlivosti.

Samozrejme rátajú sa aj hlasy na podpisových hárkoch, po získaní podpisov na hárkoch, ich prosím Vás oskenujte a pošlite mi ich najneskôr 5. septembra na adresu: ivans133XYZgmail.com (písmená XYZ treba nahradiť znakom @ (ľudovo zvaným zavináč)), aby som ich stihol spracovať ako externú prílohu podanej hromadnej pripomienky.

Krátky návod ako na podporenie pripomienky elektronickou formou:

‎1. Kliknite na lt.justice.gov.sk , alebo si skopírujte túto adresu do webovského prehliadača a odošlite ju.

2. Buď sa prihláste, alebo sa zaregistrujte ak nemáte ešte vytvorené svoje konto na tomto portáli.

3. Pri registrácii nezabudnite vyplniť formulár v časti "Môj profil a nastavenia", bez jeho vyplnenia nie je možné podporiť hromadnú pripomienku.

4. Po registrácii sa prihláste na portál svojim užívateľským menom a heslom.

5. Potom kliknite na Hlavnú stránku a nej kliknite na odkaz "Aktuálne hromadné pripomienky". Nájdite a kliknite na odkaz "Hromadná pripomienka diabetikov Slovenska k návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok č. S09059-OL-2011"

6. V dolnej časti nového okna je veľké tlačítko s názvom "Podporiť pripomienku". Kliknite naň a týmto kliknutím odošlete svoj podporujúci hlas. Vedľa je potom aj zoznam podporovateľov, kde sa Vaše meno po úspešnom odoslaní podporujúceho hlasu zapíše a chvíľu bude na 1. mieste...

DiabetikIvo

matko.presov,

prosím Ťa odkia+ pochádza tento text, ktorý si napísal vo svojom poslednom príspevku:"deti do 15 rokov veku na inzulínovej pumpe s DM 1. typu, ktorý je nedostatočne kompenzovaný s HbA1c viac ako 8% alebo s opakovanými závažnými hypoglykémiami"?

Napíš mi prosím Ťa buď sem, alebo na e-mail link, pretože zatiaľ som nenašiel ani na webe Ministerstva zdravotníctva SR a ani na Portáli právnych predpisov, kde sa musia uverejňovať legislatívne návrhy, nový - v poradí 4. tohtoročný návrh kategorizácie zdravotníckych pomôcok, v ktorom by mali byť senzory opätovne zaradené do kategorizácie a mali by v nej byť uvedené aj ceny doplatkov a množstevné limity...

Každý dň kontrolujem Portál právnych predpisov a hľadám na ňom oznam o začatí pripomienkového konania ohľadom kategorizácie pomôcok a stále nič nenachádzam...

Ďakujem Ti.

matko.presov

deti do 15 rokov veku na inzulínovej pumpe s DM 1. typu, ktorý je nedostatočne kompenzovaný s HbA1c viac ako 8% alebo s opakovanými závažnými hypoglykémiami

Aha ne aj tak to je len 4ks do roka ,takže upla zbytočnost dokopy...

A tie zásobniky 100ks za rok je mi málo , stále si to dokupujem .. ani by som neprotestoval keby tie kusy plastu mali normalnu cenu... preboa ved take kusy plastu cinan vyrobí za 1dolár..

matko.presov

Kategorizačná komisia iniciovala stretnutie, na ktorom výrobcovia prezentovali Systémy kontinuálneho merania glykémie. Na základe tohto stretnutia a komplexného posúdenia predložených žiadostí odporučila kategorizačná komisia zaradiť do Zoznamu zdravotníckych pomôcok plne uhrádzaných alebo čiastočne uhrádzaných na základe verejného zdravotného poistenia glukózové senzory CGMS.

To znamená, že poistovne budu preplacať tie senzori na meranie glykemie alebo ako to mám chápať? To je cca 25€ jeden tak by nebolo odveci akby ich preplacali

DiabetikIvo

- mira,

k Tvojej otázke komu majú poisťovne zobrať ak majú pridať diabetikom asi toľko, že poisťovne majú peniaze na pokrytie minimálne aspoň tých pár žiadostí o nadlimit testovacích prúžkov do glukometrov, keď už nie na celoplošné pokrytie potrieb diabetikov.

Keby vedenie poisťovní chcelo, tak v pohodičke dokáže tieto peniaze nájsť!

Nemám síce správu o hospodárení od všetkých slovenských zdravotných poisťovní, ale verejne je prístupná výročná správa o hospodárení najväčšej zdravotnej poisťovne - štátnej VšZP: www.vszp.sk

Keď sa človek do tejto správy začíta, tak príde na to, že tých pár stovák EUR na nadlimit prúžkov by sa z príjmov tejto poisťovne určite našlo pre tých niekoľko jedincov, ktorí požiadali o nadlimit a ktorým poisťovňa nadlimit prúžkov neschválila - napríklad aj jednej budúcej mamičke, ktorá si podala žiadosť v 21. týždni tehotenstva.

Keď si zoberieš, že náklady na lieky a zdravotnícke pomôcky vo výške 900 745 344 EUR predstavuje iba 34,01% celkových nákladov poisťovne (strana 25 výročnej správy), tak si myslím, že zníženie zbytočných nákladov na iné činnosti ako je zdravotná starostlivosť by v pohode umožnilo plne uhrádzať tých pár krabičiek prúžkov do glukometrov, ktoré svojimi žiadosťami o nadlimit individuálne žiada zlomok z celkového počtu diabetikov na Slovensku...

Keď posiťovne svojim zamietavým postojom k individuálnym žiadostiam o nadlimit prúžkov deklarujú, že vraj nemajú teraz na prevenciu vzniku chronických komplikácií diabetu (ktorú predstavuje dobre nastavená liečba diabetu, ktorá sa dá dosiahnuť v reálnom živote iba častou kontrolou glykémií a managementom stravy, množstva inzulínu a fyzickej námahy na základe nameraných glykémií a ich analýzy), budú mať o pár rokov financie na liečbu týchto komplikácií, ktoré by nemuseli vôbec vzniknúť???

Chronické komplikácie diabetu vznikajú pri nedobre liečenom diabete už o 5, 10 rokov.

Pri dobre liečenom diabete nemusia vzniknúť vôbec a ak vzniknú tak nikdy nie v tak závažnom stupni, ako je tomu pri zle liečenom diabete a vznikajú oveľa, oveľa neskôr.

DiabetikIvo

Ministerstvo zdravotníctva SR dnes uverejnilo zápisnicu zo septembrového rokovania Kategorizačnej komisie pre zdravotnícke pomôcky

Kategorizačná komisia pre zdravotnícke pomôcky k bodom augustovej hromadnej pripomeinky diabetikov SR k návrhu kategorizácie pomôcok zaujala nasledujúce stanovisko, citujem:

Pripomienka č. 1: návrh na úpravu množstvových limitov pre zdravotnícke pomôcky v skupine D3 Testovacie prúžky na stanovenie glukózy v krvi glukometrom

– Kategorizačná komisia odporúča Ministerstvu zdravotníctva uverejniť výzvu pre výrobcov a distribútorov predmetných zdravotníckych pomôcok na opakované zníženie ich cien, na základe ktorého bude možné následne adekvátne zvýšiť množstvový limit.

Pripomienka č. 2:návrh na zmenu preskripčnéhoobmedezenia pre zdravotnícke pomôcky skupiny D10 Inzulínová pumpa s príslušenstvom

– Kategorizačná komisia odporúča Ministerstvu zdravotníctva prehodnotiť indikačné obmedzenia pre podskupinu D10 Inzulínová pumpa s príslušenstvom až po vyhodnotení Protokolov o kontrole liečby pomocou inzulínovej pumpy u pacientov ktorým bola prepísaná takáto zdravotnícka pomôcka do konca r. 2010. Výsledky z vyhodnotených protokolov budú prerokované na nasledujúcom zasadnutí Kategorizačnej komisie v 12/2011.

Pripomienka č. 3:
Kategorizačná komisia iniciovala stretnutie, na ktorom výrobcovia prezentovali Systémy kontinuálneho merania glykémie. Na základe tohto stretnutia a komplexného posúdenia predložených žiadostí odporučila kategorizačná komisia zaradiť do Zoznamu zdravotníckych pomôcok plne uhrádzaných alebo čiastočne uhrádzaných na základe verejného zdravotného poistenia glukózové senzory CGMS.

Pripomienka č. 4:
Kategorizačná komisia odporúča Ministerstvu zdravotníctva uverejniť výzvu pre výrobcov a distribútorov na zníženie cien zdravotníckych pomôcok v skupine D10.2.2 Zásobník inzulínu. Na základe reakcie zo strany výrobcov na predmetnú výzvu Kategorizačná komisia zváži možnú zmenu ZFT v podskupine.

Bod 4. Záver

Členovia komisie sa dohodli na nasledujúcich úlohách:

1. Vyhodnotiť Protokoly o kontrole liečby pomocou inzulínovej pumpy do konca 11/2011
==================

Všetky dokumenty tvoriace súčasť zápisnice zo septembrového rokovania Kategorizačnej komisie pre zdravotnícke pomôcky nájdete na webovskej adrese ministerstva zdravotníctva SR: www.health.gov.sk

- mira

Andrej, som proti nekonečnému meraniu a umelému regulovaniu glykémie, pretože to ide prirodzenou a ľahšou cestou. /sčasti i u DM 1/
Je to ako keď jednou rukou stále rozkolísavam húpačku a druhou rukou ju zastavujem. A keďže tá druhá nevládze, pýtam podporu od ostatných, ktorí húpačku nechávajú v kľude.

Andrej 567

oprava prvej vety, správne to malo byť takto:

A keď nie si za "pichanie naslepo", ako to trefne pomenoval Ivo tak prečo si proti tomu, aby diabetici mali možnosť získať toľko prúžkov do glukometrov ako potrebujú.

Andrej567

A keď nie si proti "pichaniu naslepo" ako to trefne pomenoval Ivo tak prečo si proti tomu, aby diabetici mali možnosť získať toľko prúžkov do glukometrov ako potrebujú. Ako chceš dosiahnuť zníženie potreby inzulínu na 70% keď nedáš možnosť kontrolovať ako tebou predpisovaná strava pôsobí na glyčky?

Keď chceš niečo regulovať, tak musíš bezpodmienečne aj merať a zisťovať objektívne zistiteľné hodnoty. Ináč nedokážeš dosiahnuť vyregulovaný systém...

- mira

Nie som za pichanie naslepo, ale za prirodzene stabilnú úroveň hladiny cukru v krvi, ktorú žiadnymi umelými prostriedkami nedosiahneme.
Opakujem - i pri DM 1 sa to dá dosiahnuť na asi 70 % a zároveň radikálne znížiť dávky inzulínu.

A za potraviny, ktoré nespôsobujú nekonečné poškodzovanie pankreasu.