Kamaratka

Príspevok v téme: Kamaratka
Billie

Dobrý deň,už dlhší čas ma trápi jedna kamoška.Pred nejakým časom sa mi priznala,že trpela bulímiou.Bolo to v poslednom ročníku na strednej,tipujem stres z maturity a podobne.Dosť schudla v priebehu mesiaca.Skoro nič nejedla,zvracala,ale potom to nejak ustálila sama.Bohužial mám pocit,že je v tom zase :( Prispel k tomu asi aj rozchod s priateľom.Zase ďalej chudne,sama sa mi priznala,že nič neje,ale že sa už snaží jesť.Lenže teraz k tomu pridala aj každodenné športovanie.Každý deň aj 2-3 hodiny niečo robí - bicykel,spinning,squash,posilka.Pýtala som sa jej,že čo sa stane,keď si dá pauzu a ona,že je potom nervózna a chýba jej to.Keď jej niekto povie,že nech je,lebo už vyzerá zle,tak si z toho nič nerobí.Ale keď ju niekto pochváli,tak z toho je nadšená a si myslí,že to je ono.Keď som sa jej snažila dohovoriť,že by si trochu mala dávať pozor na seba a podobne,tak ma odbila tým,že jej na sebe nezáleží :( Čo by ste mi prosím poradili? Neviem sa len tak nečinne na ňu pozerať,keď vidím,že sa ničí.Teda pokiaľ aj vám to tak pripadá podľa môjho opisu.Neviem ju zaradiť,že ktorú konkretnu poruchu má.Veľmi pekne ďakujem za každú odpoveď

Maoam

ALice 29: este raz ti dakujem za to, ze si o tom podala informacie, napriek tomu, ze je ti tazke o tom pisat. DAKUJEM.

ALice 29

Myslim, ze v prvom rade musi zmenit pohlad na seba samu, naucit sa vnimat postavu realne, nie ako nafuknutu gulu...Je to velmi zlozite pretoze je to forma masochizmu(vycitky za nieco co sme urobili zle) reakcia na siroku skalu pocitov nahromadenych v minulosti, ktore sme drzali v sebe.Je tazke odhalit ten prvotny spustac. To priberanie sposobuje strasne muky, chapeme to ako zlyhanie(akoby sme tu davnu chybu urobili znova). Liecbe velmi pomaha okolie a rodina, potrebujeme pocitit ze sme milovane, ze sme dolezite, ze nie sme menejcenne. Je pre nas svele ked sa mozme so svojimi pocitmi zverit okoliu, no a ked chceme..Ale niekedy staci jedina narazka pribrala si, vyzeras skvele a sme spat.
Velmi ma vycerpava o tom pisat...
Ano ak schudneme citime sa lepsie(mozem si kupit a cislo mensie saty, budem krajsia budem sa viac pacit, skutocnosti sa asi snazime pripudat pozornost okolia na to ako velmi trpime...

Billie

Alice : Pred rokom to zacalo,vyzeralo to,ze je ok a teraz je to cca mesiac.Neslesujem ju denno denne,co je.Sem tam sa opytam,lebo nechcem nejak velmi na nu tlacit.Tak v poslednych dnoch jedla aj ovocie,zeleninu,aj na rano maly chlebik si dava.Len to cvicenie sa stupnuje mam pocit.Stale viac a viac si pridava.Problemy ma,ze jej je stale zle,unavena je a ma bolesti hlavy neznesitelne ako keby krce v nej.

Maoam

ALice 29: dakujem ti velmi pekne za tvoju ochotu, uz je to jasnejsie. Preco je take tazke vyjst z toho von? Existuju terapie, psychologovia ale casto citat, ze to tym zenam velmi nepomaha. Preco? Je to v tom, ze pokial sa nezmeni okolie, tak ziadna sanca na vyliecenie? Musi taka zena zmenit svoje okolie alebo ludi v nom, aby sa vyliecila? Ved vyzera to tak, ze su to prave velmi osobne a citove veci, pripadne rodinne problemy, ktore ich do toho dostanu...Co je take uzasne na tom byt taka chuda, citi sa ta zena stastnejsia, pritazlivejsia alebo ma pocit, ze je uspesnejsia, lepsia ako ostatne? Cize ma pocit vitazstva?

ALice 29

Ake ma zdravotne problemy? Vobec nic neje? Ani zeleninu, ovocie? Ako dlho tym trpi?
Mala by zjest nieco po com zarucene nebude mat vycitky.

ALice 29

Ja si myslim, ze v tej uplne prvej faze si dievca ani neuvedomuje ze chudne moze mat depresie, trapi sa, straca chut do jedla, neskor ked si uvedomi ze staca hmotnost tak ju vedome znizuje jednak preto aby okoliu ukazala, ze trpi a potrebuje pomoc...
Prirodzene chce byt co najchudsia tak sa porovnava s ostatnymi, cvici do bezvedomia, neustale kontroluje kde jej co trci, miery a svoju hmotnost..
Je to aj pocit menejcennosti v tom to som zlyhala(velke vycitky, som horsia ako ostatny prehnane naroky na seba) tak uz aspon nech som perfektne vychudnuta.
Casto sa nam v mysli objavuju spomienky ked niekto komentoval nasu postavu(davno pred chudnutim).
Citova labilita, vycitky z jedla, znizene sebavedomie, strach z pribratia to sprevadza poruchy prijmu potravy.

Billie

Maoam : To máš pravdu teda.To ja zvyknem schytiť vysávač a tak sa ukludniť.No náročná je to téma.Ťažko vidieť tým ľudom do hlavy,keď to ani hlavne nechcú riešiť a si priznať :(

Maoam

Lebo rovnako by sa mohla trebars vrhnut na pucovanie bytu, pripadne na pracu a travit v nej 14 hodin, a tak...ale toto je take velmi osobne, maximalne sustredene na vlastnu osobu. Akoby nejaka kompenzacia, ci co - nedokazem mat pod kontrolou vztahy, tak aspon seba samu? Pripadne uplny pocit nulovej sebahodnoty, tak sa snazim vyzerat dokonale aby som aspon v tom bola dobra?? Bola by som velmi vdacna niekomu, kto je na to odbornik alebo to zazil sam a vie, co za tym je, aby mi to vysvetlil, teda nam. Pytam sa na to uprimne, fakt ma to zaujima. lebo je toho tak vela... DAKUJEM.