Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako ochrániť peniaze pred inflaciou?

Príspevok v téme: Ako ochrániť peniaze pred inflaciou?
Genesis

Vzhľadom na dost nepriaznivu situaciu vo svete a hroziacu hyperinflaciu by ma zaujmalo ake su moznosti ochranit svoje peniaze voci niecomu takemu.

Dajme tomu ze mate 30 000 Eur ... bezna inflacia je 2-4 percent rocne ... bohuzial moze nastat stav ze bude 10 a viac co uz by ste rocne stracali okolo 3000 Eur co zrovna zabavne uz neni.

takze co sa s tym da robit aby sme tie straty minimalizovali ?

Genesis

vcera som sa rozpraval s kamosom o ochrane penazi pred inflaciou a on mi poradil nasledovne:

1. kupa rekreacnej chatky
2. kupa pozemku pricom si nan umiestnit mobilny dom
3. kupa lesa

co si o tom myslite?

uhlie

Peniaze sa pred inflaciou nedaju ochranit. To hovoril uz kedysi Bata, ze v case inflacie treba kupovat len veci, ktore clovek naozaj potrebuje na vlastne zabezpecenie. Teda co najviac penazi minut na veci, ktore si zachovaju pre daneho cloveka hodnotu (dom, pozemok, atd...).

Kupovat zlato je hlupost, lebo ked nemaju hodnotu peniaze, nema ju ani zlato.

lost

respektive.. po tej veci co nas ma uchranit pri hyperinflacii, musi byt aj realny dopyt aby mala nejaku hodnotu :) a teda aj ponuka musi byt velmi mala, inak sa cena prepadne..

lost

a znamka musi najst svojho kupcu na to aby sa uchovala jeho hodnota..

to iste plati aj o numizmatickych zlatych minciach

osobne by som preferoval ciste zlato. tj tie 99.99% mince... je na ne realtivne male premiuim 3-6% zalezi od predajcu.. a ludia im veria viac nez niecomu co nepoznaju..

lost

AdamKrt
diamanty su znacne rizikove :)

vies preco?

no hovori sa ze je len jeden (minimalne nadpolovicny monopolista) a teda nikto nevie kolko diamantov je na svete.. mozno je toho viac nez zeleza (obrazne) a cena sa umelo navysuje tym, ze sa na trh pusta len obmedzene mnozstvo (vyhoda monopolu)

da sa tak sice vo vacku preniest aj par milionov eur, no kto ti kupi taku vec ked bude kriza a budes potrebovat $$ ? :) resp.. ktovie aku presnu hodnotu to moze mat po krize..

o tom som cital celkom aj dost, ze diamanty su take celkom rizikove investicie, tak neviem co je na tom pravdy :/

AdamKrt

Ak sa jedna iba o ochranu pred hyperinflaciou, tak je najlepsie nieco male cenne, co nestraca na hodnote a prenositelne. Napr. diamanty, alebo historicka postova znamka. Da sa to lahko schovat.

Ak by islo o celosvetovy pruser ohrozujuci zivot, tak by to chcelo bezpecny ukryt - napr. protiatomovy kryt, radiacne obleky, plynove masky, velku zasobu susenych potravin, konzerv a vody, zapalky a zapalovace, nejake akumulatory a baterie, solarne clanky. Plus zbrane, dostatok municie a vhodne skladove priestory. Naviac to VSETKO DRZANE V TAJNOSTI.

sweater

ja by som sa skusil popozerat ci su nejake zaujimave uroky na dlhopisoch (euroobligacie) velmi rozsirene napr., a to zlato je podla mna dobry napad, akurat ze mne by to stacilo mat kupene na papiery a nie doma v pivnici :D, no uz ako kazdi chce :), ak vies ze tie peniaze s najvacsou pravdepodobnostou potrebovat nebudes aspon zopar rokov, lebo ak sa teraz nieco zruti ono sa to zas da dokopy za nejaku dobu :) aspon vacsinou :) a ze by nam hrozila hyperinflacia som este nepocul :D, euro bolo planovane ako mena ´konkurencna´ USD, to by bol riadny trapas a pruser keby sa nam toto stalo s nasim eurickom :)