Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako ochrániť peniaze pred inflaciou?

Príspevok v téme: Ako ochrániť peniaze pred inflaciou?
Genesis

Vzhľadom na dost nepriaznivu situaciu vo svete a hroziacu hyperinflaciu by ma zaujmalo ake su moznosti ochranit svoje peniaze voci niecomu takemu.

Dajme tomu ze mate 30 000 Eur ... bezna inflacia je 2-4 percent rocne ... bohuzial moze nastat stav ze bude 10 a viac co uz by ste rocne stracali okolo 3000 Eur co zrovna zabavne uz neni.

takze co sa s tym da robit aby sme tie straty minimalizovali ?

Genesis

lost:

asi by naj bolo predsa kupit len drahy chlast :) ... ten casom len ziskava na hodnote :) a keby sa mi ho uz nepodarilo v buducnosti predat tak sa aspon ozerem do nemoty :)

inak nad konzervovanym alebo inymi trvanlivymi potravinami ako napr susene strukoviny som uz rozmyslal :) ... urcite si nejaku zasobu spravim ale za 35 000 eur ? :)

lost

Genesis

neprerobis ak to nepredas spat tomu predajcovi (banke!!! :P ) pretoze das to na net, das o 1 euro nizsu cenu ako ma banka a hned mas zopar kupcov :)

no zlato bolo platidlo 6000 rokov, cize teoreticky chleba sa za to kupit mozno bude dat :)

ale jeho hodnota je velmi vysoka no.. (sice toto som si hovoril aj minuly rok, ked bola nie $1800 ale $1400)

ale je to velmi diskutabilne, ono aj ked ma niekto tonu zlata v pivnici, detom z toho neodreze a neurobi veceru :)

preto je ten pozemok asi lepsi ak sa mysli aj na "co ak vsetko padne" (SHTF scenario).. ale potom by som mal ale aj dostatok konzervovaneho jedla (co vydrzi dlho, myslim expiracnu dobu) aspon na par tyzdnov :)

alebo sliepky.. dava to vajcia.. a maso :)

Genesis

osobne si myslim totiz ze cely system alp ke terau padne ... padne USA a postupne aj europa ... bude tu problem s potravinami a vtedy rozhodne ludi zlato ani umelecke diela zaujimat nebudu

Genesis

osobne zlatu moc neverim ... podla jeho hodnota momentalne je az moc vysoko .. okrem toho pri nakupe si nan predavajuci riadne nahodi takze kebyze ho chcem hned potom predat tak prerobim 20 percent

okrem toho zlato je dost neuzitocna vec ... ak sa nieco stane a ja ho nebudem mat komu predat nic s nim nespravim je to len hlupy nezabavny kov

pre ilustraciu na pozemku aspon dopestujem napr kukuricu so zlatom mozem tak rozbijat orechy :)... podobne na tom ako zlatu su aj umelecke diela .. osobne mne sa umenie nepaci .. nerozumiem mu . to ze niekto nieco nacmara a vypada to hrozne a stoji to mrte vela ked ini nie umelec nakresli nieco uzasne a stoji to 5 eur ? nic pre mna.

len pozemok za 30 000 ? ... to je taka suma ze na nieco s tym robit je to strasne malo a zas na inflaciu je to dost vela.

No skuste este nejake moznosti ? :) ... proste mate 30 000 a chcete ich uchranit pred inflaciou :)

lost

ozaj a zlato tiez treba niekde skladovat :)

banky ponukaju bezpecnostne schranky, tie treba positit a blabla.. tj cca 3 eur mesacne..

a co ak banka krachne? neviem na 100% ci sa k tomu clovek dostane

a skovavat to doma ? to chce velku kreativitu.. kam to skovat..

lost

Ono je napr vcelku problem ak ma clovek 1000 Eur..

za to sa nekupi ani unca zlata :/

Ale zase pre toho coveka je to velky obnos, seriozne.. ved mohol setrit 1-2 roky.. Cize stratit bude dost bolestive.. Ale zas ak kupi zlato, povedzme 1/4 alebo 1/10 uncu.. a zlato prepadne o 30%, tiez to nebude prijemne, hlavne ak ich bude musiet predat..

Ak ma niekto 10 000 eur, je to uz lahsie, ale stale sa s tym velmi do nehnutelnosti ist neda..

ved byty stoja prave od 20-30 tisic a vyssie.. a aj to skor dedinky a neapadne slovensko...

cize to je dost blbe tak ci tak :/

ale ak sa nejaky maly byt da do prenajmu aspon.. tak na seba pracuje.. no ale aj byt/dom starne.. nevydrzi to vecne.. to potom asi uz len pozemok vydrzi "vecne" :)

lost

do drahých cenných obrazov, len v pripade ak sa najde vacsi magor ako ja a zaplati viac ;) to iste plati o diamantoch.

zlato je klasika, ale az divne vysoko teraz... sialene..

Lemurik

myslis fyzicke zlato? kasli na ne.. chod do rakuskej banky, neplat 200% SK/CR uzernikom, oni to beru odtial tiez. staci Kittsee ;)

fufko
ak niekomu klesne nehnutelnost o 40%, je to lepsie ako 100% (hyperinflacia), ono na SVK je to blbe, ktovie ci tu nie je bublina, no ludia byvat musia vzdy a vsade.. cize ak mas toleranciu podla mna max 60% straty, aj nehtnutelnost je OK.
a striebro je defacto len priemyselny kov a este k tomu podlieha DPH :)
inac je to OK kov, ale vies si predstavit kde budes skladovat striebro v hodnote 30 000 eur? to je zbrucha 1000oz, tj 30kg ;)
striebro sice huste je (nie ako zlato, ale dost, tusim okolo 11-13g na cm3?) avsak tazko sa prepravuje a skladuje (to iste ako zlato, avsak ono je 40-50x drahsie a este ustejsie, tusim okolo 19,xx gramov..

Skor by som volil diverzifikaciu..
zlato povedzme 10% (ale neviem ci za takuto cenu, no ak to chcem DLHODOBO, tak je aj takato cena asi OK)
Mozno tak 40% v nehnutelnosti..
A 50%.. mozno Las Vegas? :D

Popripade CHF (svajciarsky frank).

Alebo investovanie do firm (napr bageta, pekaren ci cokolvek take)

GiovanniX
ako vazne sa zacnu venovat tym sestcifernym klientom ?

fufko

Určite nie akcie, ani banky. Ani skupovať nehnuteľnosti, ich cena v zlých časoch dramaticky klesne, skupovať isch skôr vtedy. Ak chceš ísť na istotu, voľ zlato, ja by som momentálne volil striebro, ktoré má ešte veľkú perspektívu, prípadne pozemky na dedine (poľnohospodárka pôda), o ktoré bude záujem..zanedlho príde hyperinflácia a každý, kto sa na ňu nepripraví bude mať veľké problémy, cenné kovy sú istota.

Lemurik

Mate tu niekto aj nejake overene obchody s investicnym zlatom / striebrom? Na internete som nasla viacere stranky zaoberajuce sa ich predajom, no zaujimali by ma najma skusenosti ludi s nimi.

nnn

jedine investovať do drahých cenných obrazov, drahých kovov a rôznych vecí čo majú hodnotu a nestrácajú ju...