Ako ochrániť peniaze pred inflaciou?

Príspevok v téme: Ako ochrániť peniaze pred inflaciou?
Genesis

Vzhľadom na dost nepriaznivu situaciu vo svete a hroziacu hyperinflaciu by ma zaujmalo ake su moznosti ochranit svoje peniaze voci niecomu takemu.

Dajme tomu ze mate 30 000 Eur ... bezna inflacia je 2-4 percent rocne ... bohuzial moze nastat stav ze bude 10 a viac co uz by ste rocne stracali okolo 3000 Eur co zrovna zabavne uz neni.

takze co sa s tym da robit aby sme tie straty minimalizovali ?

lost

no tiez by ma zaujimalo, ako by vyzeralo slovensko (isiel som napisat ,vyzeral svet :D) keby sme nestrngali v 89tom :)

lost

a na svete je cca 80 000 ludi co maju prave 40 a viac milion eur..

cize kazdy z nich by si kupil 1 tonu a zlato je fuc :D

respelktive stoji 10 000 eur za 31 gramov..

lost

no zlato moze byt zhruba tak prerozdelene ako peniaze podla mna :)

99% ludi ma 1% zlata, tj par gramikov...

a 1% ludi ma desiatkytisic ton... tj 99% :D

banky, financnici, kralovia, atd atd.. ved 1 tona zlata nestoji az tak vela ;)

no uz 40 milionov eur..

a tych ton zas nie je tak vela na Zemi, zatial len 160 000 ton sa mi zda (este minimalne 100 000 sa vytazi, cca 2000ton/rok.

cize aj keby sme zacali platit zlatom, zas by sme boli chudobny zobraci ako sme teraz :D

lost

tak ono vyrobit napodobneninu zlatej mince da zabrat, ak to je vobec mozne :)

da sa zistit tak "podomacky" napr hustotou (i ked je tam jednen kov co ma takmer totoznu hustotu, vola sa Thungsten, ci tak nejak) alebo zvukom, ked tie o seba "inknes" ci ako sa tomu odborne hovori, tak pocujes uplne iny ton, ako ked takto urobis s inym kovom :)

zatial ani neviem o tom ze by sa naslo nejak vela falosnych minci...

no tie 1kg tehlicky, to je uz daleko rizikovejsie teda...

pole je fajn, lenze treba aj straznikov, aby mi ho nerozkradli :) v case hladu to bude celkom sranda..

fufko

2dog: súhlas, treba si to najprv usporiadať v hlave, čo vlastne očakávam a na čo sa chcem pripraviť, táto diskusia je asi o tvojej prvej variante.

M74: v čase veľkej inflácie a globálnej kríze nikoho nebude zaujímať nejaký prenájom, navyše, keď sa ti ten byt bude splácať dlhé desaťročia a ty nebudeš vedieť, čo príde zajtra. Nehnuteľnosti kupovať len keď bude najhoršie a potom keď sa situácia zlepší ich predať. Zlatá bublina určite nespľasne a ako sa uvádza v tom článku, je to vlastne iná varianta platidla, ktoré malo odjakživa svoju hodnotu, nikto nič nepokazí tým, že ho bude mať doma a rozhodne nemá šancu na tom akokoľvek prerobiť, samozrejme pokiaľ s ním nebude chcieť obchodovať, tu hovoríme o určitej zábezpeke do budúcnosti..

M74

Ono stým zlatom to nie je len tak, niečo som o tom prečítajte, ak ho nemáte skladované v banke kde ho kúpite, tak pri predaji ho zase musíte dať overiť a finančný ziskový efekt pri bežnej inflácii ide do...
Nehnuteľnosti sú podľa mňa lepšia voľba a ešte ich môžete aj prenajímať, takže sa nejedná o umŕtvené peniaze.

doubledog

to zalezi od toho, ako vidis buducnost, povedzne najblizsich 30 - 50 rokov.

1. ak si myslis, ze problemom je len inflacia, treba kupit bud pozemky alebo zalozit nejaku firmu s perspektivou, zlato by som teraz nekupoval, zlata bublina coskoro praskne.

2.ak ocakavas prichod diktatury, nepomoze ti nic, ukradne ti to stat a budes mat problem uchranit si vlastny zivot. jedine vychodisko je diverzifikovat, nieco v diamantoch, nieco v pozemkoch (ale v inom state nez zijes) a nieco si musis nechat, aby bolo na uplatky uradnikom.
odporucam zacat trenovat dlhe pochody a celkovo prezitie v podmienkach, kedy je obyvatelstvo tak tyranizovane, ze ta rado uda, aby ich rezim nezlikvidoval.

3. ak cakas rozpad statu a navrat k feudalizmu ci anarchii, treba kupit pozemok daleko od mestkych aglomeracii, vystavat tam dom, ktory mozes vojensky branit, tj. nieco na styl pevnosti, potrebujes tam najma pramen vody a dostatok uicnnych zbrani.
ornu podu nijak zvlast nepotrebujes, dopestovat si nieco v podmienkach barbarskej spolocnosti nebudes moct - kym sa to utrasie, cas budes travit odrazanim utokov hladnych ludi z miest. tych si nasledne zotrocis a budu na teba makat.

fufko

Zlato rozhodne nikdy nebude len bezcenný kov, odporúčam prečítať si tento užitočný článok:
dolezite.sk

Ja osobne som za tie pozemky na dedinách. Tie byty, tam nebudem súhlasiť. Teraz je ich cena neskutočne vysoká a keď ľudia nebudú mať čo jesť, budú ich predávať aj za desatinu ceny. Všetko sa to odvíja od potravy a je základom, stačí nedať ľuďom niekoľko dní jesť a uvidíte, čoho budú schopní. Preto základom je vlastniť pôdu na ktorej sa dá vypestovať jedlo pre vlastnú potrebu, prípadne nejaký malý sad, keď príde k tomu najhoršiemu (schválne nepíšem "ak"). Taktiež samozrejme ak človek má odložené (nie v banke) aspoň málo zlata, bude to pre neho veľké plus, lebo keď "to" príde, z peňazí sa stanú bezcenné papieriky, s ktorými sa bude v zime prikurovať, no zlato stále ostane zlatom a svoju hodnotu si rozhodne udrží a myslím, že jeho dopyt v časoch ktoré prídu bude obrovský a tým pádom aj jeho cena narastie. A ak ho budete vlastniť ako jeden z mála (však kto v týchto časoch myslí na kúpu zlata?) budete mať vyhraté....moja úvaha