doplatok za zdravot pomocky

Príspevok v téme: doplatok za zdravot pomocky
pavi

Dobry den, prosila by som o radu. Priatel je diabetik typu 1, momentalne sme v zahranici a rozmyslame, ze by sme sa usadili na Slovensku. Kedze je u nas limitovane mnozstvo zdravotnickych pomocok, chcela by som sa opytat, kolko mesacne by asi priatel doplacal, ked spotrebuje okolo 250 pruzkov a tym aj lanciet mesacne plus nadlimit ihiel do pier. Dakujem za vase reakcie

DiabetikIvo

Asi je. Ale takto to robia z rôznych dôvodov aj viacerí slováci, ktorí pracujú v zahraničí, takže nie je to nič neobvyklé.

DiabetikIvo

tpch, takže ostáva posledná možnosť ktorú som uvažoval.

Ciže poistenie doma vo Francúzsku, jeden, alebo viacejkrát ročne návšteva svojho doterajšieho diabetológa, ktorý predpíše lieky a zdravotnícke pomôcky v dostatočnom množstve na obdobie do ďalšej návštevy. A prípadne ešte priebežné internetové zasielanie výsledkov selfmonitoringu, internetová a telefonická konzultácia so svojim francúzskym diabetológom a pritom by ešte do úvahy pripadalo aj vyzdvihnutie zdravotných pomôcok (možno aj liekov) príbuznými vo Francúzsku a zaslanie do SR kuriéronou službou.

tpch

Ivo, taeto riesenie zakon NEUMOZNUJE. Ak by ostal poisteny vo Francuzsku, musel by zdravotnu starostlivost cerpat vo Francuzsku. Ak by ho dokazal akceptovat nejaky diabetolog ako EU poistenca s platnym francuzskym EU preukazom, mal by narok vylucne na take mnozstvo pomocok ako diabetici v SR(tak hovori zakon). Aj tato situacia je vsak prakticky nerealna, pretoze zo zakona je vylucene za zdravotnou starostlivostou cestovat (z Franzcuzska do SR), ak je tato starostlivost dostupna v materskom state. Myslim, ze ako EU poistenec ma narok len na akutnu zdravotnu starostlivost. Na francuzsky preukaz poistenca by mu nikde v ziadnej lekarni ani vydajni zdravotnickych pomocok nic nevydali, pretoze by to nemali komu vyfakturovat. Z toho vyplyva, ze ak stane poisteny vo Francuzsku, musi cerpat zdrav. starostlivost tam, ak bude poisteny v SR, bude ju cerpat tu za rovnakych podmienok a v rovnakom rozsahu ako slovenski poistenci. Ine zakon nedovoluje.

DiabetikIvo

tpch,

neviem, záleží to od veľa vecí... Riešení je na porúdzi hneď niekoľko.

Napríklad viem si predstaviť napíklad takú situáciu, že niektorý zahraničný diabetik príde sem na Slovensko, tu chodí k slovenskému diabetológovi, ktorý mu predpisuje lieky a aj zdravotnícke pomôcky v takom množstve ako mal k dispozícii vo svojej domovine.

Samozrejme ten diabetik by stále platil poistné vo svojej pôvodnej poisťovni, ale zdravotná strostlivosť by šla najprv cez slovenskú poisťovňu, lebo iba so slovenskými majú lekári a slovenské zdravotnícke zariadenia zmluvy...

A potom napríklad pri predpísaní takého množstva napr. prúžkov do glukometra, ako mal zahraničný pacient doma, slovenská poisťovňa by mu plne uhradila celé množstvo - tak ako mal aj doma, ale rozdiel ceny medzi max. množstvom plne hradeným v SR a skutočne dodaným množstvom by si slovenská poisťovňa dávala preplatiť v zdravotnj poisťovni tohto cudzinca na základe vzájomnej zmluvy medzi poisťovňami.

Takto si to viem predstaviť, že by to aj fungovalo...

Ale žijeme na Slovensku a u nás niekedy jednoduché riešenia sú nemožné... :-(

Iná možnosť je, že tento chalan naozaj bude počas roka niekoľkokrát chodiť do svojej domoviny k svojmu pôvodnému diabetológovi a ten mu predpíše zaásobu liekov a pomôcok do najbližšej kontroly...

A ešte jedna možnosť ma napadá - 1x ročne návšteva svojho lekára vo vlasti, niekoľkodňový pobyt v nejakom diacentre, kde mu urobia všetky potrebné vyšetrenia a potom kontakt so svojim ošetrujúcim diabetológom cez internet. Výsledky domáceho selfmonitoringu pravidelne zasielané nejakou elektronickou formou ošetrujúcemu diabetológovi. Predpisovanie liekov a pomôcok v elektronickej forme a ich dodávka na Slovensko kuriérnou službou...

tpch

Diabetikov pribuda, zdroje financii vysychaju, takze poistovne budu skrtit stale viac. O moderny manazment chorob im urcite nejde.
Ivo-a tie pomocky by si chodil pravidelne vyberat do Francuzska vzdy, keby ich potreboval?

DiabetikIvo

pavi,

čo sa týka lanciet, predpokladám, že máš na mysli lancety na "urobenie diery" do prsta pre odber kvapky krvi na kontrolu glykémie, tak väčšina ľudí u nás ich nevymieňa ihneď po každom odbere krvi, takže s doterajším množstevným limitom si vystačí.

Rovnako je to aj s ihlami pre inzulínové perá. Síce výrobcovia pier a ihiel v návodoch odporúčajú vymieňať ihlu pred každou aplikáciou inzulínu, prakticky nenájdeš na Slovensku diabetika na perách, ktorý to tak skutočne praktizuje. Väčšina vymieňa ihlu pri výmene inzulínovej náplne v pere, alebo vtedy keď je ihla tupá...

V takomto používaní lanciet a ihiel do pier nie je žiaden problém a praktizuje ho asi 99% diabetikiov v SR a dovolím si tvrdiť, že aj v ČR.

Ak si v zozname nenašla značku inzulínoveho pera a ihiel ktoré momentálne Tvoj priateľ používa tak nie je v tom zasa až taký problém ako sa na 1. pohľad zdá.
Väčšina pier je konštruovaná tak, že dokáže použiť ihly viacerých výrobcov. Takže nie je problém použiť napríklad s perom od Eli Lilly ihly: BD MicroPen, Insupen, Novo Fine, PenFine a pod. Závit na ihle je rovnaký ako na perách. Tu problém naozaj nie je žiaden. Bez doplatku sú (aj vďaka hromadnej pripomienke diabetikov SR k návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok z apríla 2010) k dispozícii aj tenké ihly zn. FineJect G31 a BD-Microfine o dĺžke iba 5mm a tiež najtenšie ihly Insupen G32 o dlĺžkach, 6mm a 8mm.

Na Tvoju poslednú otázku je veľmi ťažké v krátkosti odpovedať. Situácia je pomerne zložitá a slovenské zdravotné poisťovne nedokážu..., vlastne lepšie povedané ani nechcú vytvoriť pre diabetikov také prostredie, ktoré by im umožňovalo efektívny a dobrý management ich ochorenia.

O zvýšenie množstevných limitov na prúžky do glukometrov sa snažím od roku 2007 prostredníctvom pripomienok k návrhom kategorizácie zdravotníckych pomôcok. V roku 2008 nastal určitý posun, ale iba k tým limitom, ktoré si našla v dokumente "cast2_limity.rtf", ktoré nie su stále dostačujúce pre efektívny management diabetu.

Viacej o tomto boji za zlepšenie situácie so zdravotníckymi pomôckami pre diabetikov nájdeš aj na tomto servri vo vláknach ktoré som založil ohľadom pripomienkového konania k návrhom kategorizácie, alebo do ktorých o tejto problematika som prispel. Napríklad: cukrovka.zdravie.sk , cukrovka.zdravie.sk , cukrovka.zdravie.sk a ďalšie.

Na mieste Tvojho priateľa diabetika, ak sa chcete spolu naozaj presťahovať na Slovensko, by som si u jeho poisťovne vo Francúzsku zistil, či sa nejakým spôsobom dá vybaviť aby mohol ostať poistený doma a jeho terajšia poisťovňa by mu tak ako doteraz hradila všetky zdravotné pomôcky, ktoré potrebuje a bez obmedzení, ktoré sú dané kategorizáciou zdravotníckych pomôcok na Slovensku.

Možno sa to dá vybaviť, možno budú v tom nejaké administratívne a tiež aj legislatívne prekážky. To neviem, ale ak by mal stratiť tú podporu od svojej zdravotnej poisťovne ktorú má teraz, tak by som zvážil či má vôbec zmysel presťahovať sa na Slovensko, kde v súčasnosti slovenské zdravotné poisťovne nedokážu poskytnúť zodpovedajúcu zdravotnú starostlivosť...