Dlhodobé užívanie vitamínov B-Complex

Príspevok v téme: Dlhodobé užívanie vitamínov B-Complex
blink_182

Zdravím, mám jednu otázku. Ako dlho môžem užívať v kuse B-complex? Dávam si ho každý deň ráno nalačno už asi cez pol roka. Nedávno som mala od neho mesačnú pauzu počas ktorej som brala kremík. Tak sa chcem opýtať či sú potrebné aj nejaké dlhšie pauzy v užívaní a či to nemá nejaké negatívne účinky na organizmus lebo som počula že keď človek dlho berie synteticky vyrábané vitamíny tak sa už telo naučí brať iba tie a keď ich človek vysadí tak už telo nie je schopné zobrať si ich z jedla. Ďakujem za odpovede.

rozmaria83

ja uzivam bez laktozovy lebo mam alergiu, je z pohanky s b12 spolu, je od sunday natural nemecky vyrobca, uzivam ho dlhodobo s prestavkami

BJ_2

No pozeram, ze pred par rokmi som tu trepol prispevok, vtedy som este o vitaminoch tolko nevedel. Ano pivo... alebo pangamin. Su aj prirodne zdroje B-cok, ako doplnky. Ten pangamin sa da brat sustavne.

Bohuzial, ako tu bolo spominane, na homocystein je to malo. Tam treba vyssie davky. B-cka sa vylucia, a mozu sa brat nepretrzite. Avsak, pozor na to, nie vsetky synteticke B-cka su bez rizika. Niacin, moze sposobovat nevolnost, ak je ho prilis vela, ide o to v akej forme sa berie. A takisto kyselina listova je nebezpecna. Telo totiz musi synteticke B-cka premienat na aktivne, a nie vzdy to vie. Synteticka kyselina listova je najnebezpecnejsia.
Takisto, B-12 cyanocobalamin sa velmi zle vstrebava. Treba brat aktivny B-12, a brat ho pod jazyk. Najlepsie je brat aktivne B-cka, ktore telo nemusi premienat... tie su vsak drahe. Cize, neda sa jednoznacne odpovedat na otazku, ktora tu bola polozena. Pokial sa to robi spravne, mozes brat B-cka aj nepretrzite, a aj vo vyssich mnostvach, ktore pokryvaju prevenciu pred homocysteinom. Ale pokial to nevies, tak si viacmenej skodis. Najrizikovejsia je kyselina listova.
Takisto, pokial sa bere silnejsi B-komplex ako 10, treba si dat pozor, lebo niektore tabletky obsahuju kazdeho B-cka rovnako. To tiez nieje dobre. B-cka sa musia brat v urcitych pomeroch. Jedneho viac, ineho menej. Niektore B-cka toto zohladnuju, napriklad B - Right. Ine ako b-50 alebo b-100 su nebezpecne podla mojho nazoru brat, lebo obsahuju kazdeho B-cka rovnake mnozstvo (50mg, alebo 100mg). To nieje dobre.

DlVERGENCIA

B možeš brať dlhodobo, ja mam odporučane od neurologa, kedze sa zdravo stravujem ,kazdy den zjem jeden banán, vela zeleniny, napriek tomu krče svalove, ale na inu neurologicku diagnozu to mam, poškodene nervy na rukach, lieky na to nemozem, zla reakcia,
tak mam magne B 6 brať.. a nemám ziaden problem..
+ beriem dlhodobo vyživove doplnky na vlasy kazde 3 mes. ina znacka.. a pohoda..

no pokial nemáš zdravotné problemy ako su napriklad stále sa tvoriace kutiky na ustach - na to je super B-complex,..
nie je dovod brat B-complex... len tak zo srandy...

tiez je odveci brat to nalačno...

a hlavne ako tuto nižsie píše že zinok berie na lačno, - je ťažky na žaludok, + ine lieky na lacno koleduje si dotyčná o vredy...

lieky sa maju jesť po jedle, všetky..! či "iba" vyživovy doplnok alebo lieky, atb....
jedina vynimka by bola liek od bolesti, ..

Jaja15

Nadbytok B-čka organizmus vylúči. Ale 1/2 roka brať systetický vitamín je veľa. V lete a na jeseň treba jesť veľa hrozna alebo si nájsť iný prirodzený zdroj B vitamínov. Dobrý zdroj B-čka je napr.pivo. Neviem či vám b-komplex poradil endokrinolog alebo ste to len niekde vyčítali že je to dobré na fungovanie ŠŽ. V každom prípade treba používať zdravý sedliacky rozum. Ak vám B-komplex robí dobre, občas ho vynechajte a dajte si večer račej pohár piva. B komplex určite neuškodí, volakedy sa dával deťom ako placebo napr.pri bolesti hlavy. Ak vám robí dobre,, urobte si prestávku v užívaní alebo si pozrite potraviny s B-čkom zaraďte si ich do jedálnička a B-komplex si dávajte len 2-3x týždenne. Inak B6,B9(kyselina listová ) a B12 odporúča brať dlhodobo aj pro.Erben na znižovanie homocysteínu(predchádza to usádzaniu nánosov na cievach a regeneruje to cievy) a to dokonca v oveľa vyšších dávkach ako sú odporúčané. Tam sa tieto vitamíny berú dlhodobo a vo vyšších dávkach ako sú odporučené.

Lubka-07

Ahoj, aj ked uz je toto starý príspevok snáď niekomu pomôže. Z vlastnej skúsenosti viem, že doplnky výživy by sa mali brať max. 3 mesiace v kuse. To znamená, že napr. ak máš Vit. B 90tbl. tak ho môžeš využívať jedno balenie a potom pauza 3 mesiace od tohto konkrétneho vitamínu. Najlepšie je ak si vyskladáš vlastné spektrum vitaminových doplnkov sama, ja pre príklad beriem po dobu 1 mesiaca, každý deň nalačno : 1 tbl. vláknina, 1 tbl. zinok, 1 tbl. vit.B, 1 tbl. vit. D, ked to doberiem mesiac mam pauzu od všetkých týchto doplnkov, počas pauzy neberiem nič. Ked začínam nové obdobie beriem napr. len vit. C. zase po dobu 1 mesiac. Najlepšie je to prestriedavať s rôznymi doplnkami, nie brať ako si písala ty 1 typ doplnku dlhú dobu, ako sa vraví všetko s mierou. :)

BJ

Jop, robis zle. Urcite to vysad, a nahrad to pangaminom. Pangamin obsahuje prirodzene B-cka. Umele multivitaminove tabletky su to najhorsie, co sa da pri doplnani mineralov a vitaminov robit. Takmer naisto to rozladia... treba vediet, presne ktore vitaminy su v deficite, a nedoplnat ine, ktore v deficite niesu.

sweet_lolitta

moc by som to nerobila....ak to nemas preco brat extra v tabletach, tak to naozaj nerob...viac si skodis, ako pomahas...