Prvy pohovor

Príspevok v téme: Prvy pohovor
NesmelyZajko

Zajtra idem na svoj prvy pracovny pohovor a mam z toho uz cely tyzden neskutocnu hrozu. Staci, aby som na to pomyslela a hned mi zacne busit srdce. Problem je v tom, ze som velmi introvertny, nie velmi komunikativny clovek s takmer nulovymi skusenostami. Uz niekolkokrat som bola pozvana na pohovor a vzdy sa to skoncilo tak, ze som pol hodinu alebo hodinu pred zaciatkom zavolala, vymyslela som si nejaku vyhovorku preco sa nezucastim a tym sa to skoncilo.
Vobec si neverim a myslim, ze mam na to aj dostatocny dovod. Jedna sa o pracu v administrative. Mam uz onedlho 24 rokov a takmer ziadne pracovne skusenosti. V tejto oblasti som pracovala pred 5 rokmi asi 2 mesiace, pricom naplnou prace bolo iba prepisovanie udajov do PC a teraz prednedavnom som ukoncila 6-mesacnu absolventsku prax na urade prace (vtedy som bohuzial nevedela, ze aj ja si mozem skusit najst nejaku spolocnost, v sukromnom sektore) takze napln prace bola skor len skenovanie, kopirovanie, vypisovanie obalok. (medzitym nejake prilezitostne brigady)
Ovladam sice perfektne anglictinu, ale viac menej len v pasivnej forme (teda rozumiem takmer dokonale hovorenemu i pisanemu slovu) pretoze nemam uz cele roky ziadnu prilezitost ani len obcas sa s niekym porozpravat po anglicky, no kazdy den niekolko hodin anglictinu pocuvam/citam. Kedysi som vedela velmi dobre hovorit aj francuzsky, ale po piatich rokoch co som sa s francuzstinou nestretla si netrufnem do zivotopisu napisat uroven vyssiu nez "mierne pokrocily" a este aj o tom si myslim ze to prehanam. Pracu na PC zvladam asi ako kazdy clovek, ktory bezne s pocitacom pracuje.
Ani vo vzdelani nijak nevynikam, studovala som 3 roky na Ekonomickej univerzite ale vylucili ma ked som ani na neviemkolky krat nezvladla skusku z uctovnictva. Kedze je to ale len jedna skuska, ktora ma deli od titulu bakalara a skola ma nahodou bavila tak som sa rozhodla ze tie tri roky rozhodne nemienim len tak zahodit a znova som spravila prijimacky a od septembra pokracujem vo svojom boji s uctovnictvom. Inak som bola skor priemerny student, pri skuskach som vsak nikdy nepodvadzala. Teda vlastne po poslednom semestri skor podpriemerny pretoze som sa tak velmi snazila sustredit na tu jednu skusku, ze z ostatnych som znamku lepsiu nez E nedostala co moj studijny priemer neuveritelne zhorsilo.

No a nakoniec je tu este moj vyzor. Som totiz dost tucna, BMI mam urcite niekde v tej "obeznej" casti. Je sice pravda, ze uz s tym nejaku dobu aj nieco robim a za posledne dva mesiace som schudla 9 kil a pomaly pokracujem, ale clovek ktory ma vidi prvy krat v zivote to predsa nevie, takze na tomto uspechu vobec nezalezi.
Hladala som na internete otazky, ktore sa kladu pri pohovoroch a neviem poriadne zodpovedat asi ziadnu (vacsinou pre nedostatok skusenosti). Neskutocne sa bojim zajtrajska. Je mi jasne, ze asi tazko najdem niekoho kto by toho mohol ponuknut menej nez ja, ale aj tak sa spytam... ak mate taketo stresy z pracovneho pohovoru, bez ohladu na ich odovodnenost, ako ich prekonavate? Mate na to nejaky osvedceny recept? Za akukolvek radu budem velmi vdacna.

jajaja99

super je, ze si tam vobec sla. o skusenost viac. a tych minimalne 15 veci si poznac na papier pre dalsi pohovor. jeden nikdy nevie. gratulujem :)

NesmelyZajko

No tak to mam za sebou. Pohovor to bol pomerne kratky, otazky uplne bezne (povedat nieco o sebe, o svojich pracovnych skusenostiach, preco by mali zobrat prave mna a preco som sa ja rozhodla pre ich firmu + nejake modelove situacie). Hoci som sa poriadne pripravovala tak som polovicu veci co som chcela povedat pozabudala, pripadne som mala slova na jazyku a nevedela sa vyjadrit... Docela fiasko si myslim. Len co som vystrcila nohu z tej kancelarie napadlo ma minimalne 15 dalsich veci, ktore som chcela povodne povedat. Na druhej strane, ale dana firma trochu zavadzala v povodnej pracovnej ponuke a hlavne napln prace ma sklamala, kedze bola podstatne obmenena oproti tomu co pisali v inzerate a neviem ci by som vobec nieco take chcela robit...
Vsetkym vam velmi dakujem za cenne rady. Odvaznym a sebavedomym clovekom sa sice za noc nestanem ale kazdopadne povazujem za (pre mna) obrovsky (!) uspech uz len to, ze som sa dokazala donutit sa tam vobec ukazat. Nabuduce to uz hadam bude lepsie :)

smely zajko

nesmely zajko...
kedze pracovne pohovory s uchadzacmi robievam dost casto, moze ti povedat ze uz len ten tvoj pristup ta bohuzial predurcuje k tomu, aby si pohovorm nepresla. musis si verit a byt si sita ze aj ty mas tej firme co ponuknut, bez ohladu na to ci mas, alebo nemas predchadzajuce skusenosti. musis sa vediet PREDAT! co ak hladaju prave cloveka bez skusenosti, aby si ho mohli vychovat sami tak, ako oni potrebuju?? mozno je prave toto tvoja sanca a vyhoda. zlom vaz! :-D

0vecka

ja sa ti len divim co na tych otazkach nevies zodpovedat ...

moj prvy pracovny pohovor bol s rakusanom a ani som nemal moc nervy... len ma to prekvapilo ze niekto ma...

Matyo

no pozri sa na takto, že nemáš čo stratiť, keby ťa aj nevybrali, tak si tam kde si aj teraz, ale aspoň o skúsenosť bohatšia...

Ajuša

V prvom rade ti gratulujem, že vôbec ťa pozvali na nejaký pohovor. A v druhom rade, zbytočne sa stresuješ, lebo ako tu bolo spomínané bude Vás tam toľko, že by bol zázrak keby ťa vybrali, lebo po väčšine je to iba formalita a už dopredu je rozhodnuté, že tam zoberú nejakú známu.A ja "zbožňujem" otázku : " a aký plat si predstavujete?" Moja predstava je taká, že po zaplatení výdavkov na byt aby som mala z čoho žiť, obliekať a keby sa dalo čo-to ušetriť...No a to by som potrebovala taký, že pre nich je to nemysliteľné a tak hovorím tak nízky, že sa mi tam ani neoplatí ísť a aj tak ma nevyberú. Držím palce a daj vedieť ako si pochodila.

jajaja99

nesmely zajko, skus byt tento krat smely zajko. bola som par krat vo vyberovej komisii, paradoxne som si vybrala adepta, ktory bol z pohovoru trocha vystresovany a musim ti povedat, ze nelutujem. vyklul sa z neho sikovny pracant. ci je clovek ako palicka alebo obeznejsi, ak je decentne upraveny nevidim problem. spravila si dobre, ze si tu skolu dokoncis, uz to nevzdaj. a skus si nieco nastudovat o firme, ktora pohovor robi, aspon v statnej ci verejnej sprave padaju otazky aj tohto typu, neviem ako v podnikatelskej sfere. drzim palec a naozaj to skus, inak sa dalej nepohnes. rano vykroc spravnou nohou a hlavu hore :)