ako "vypnut" po praci??

Príspevok v téme: ako "vypnut" po praci??
vitaminwater

zaujima ma, ako sa vy odreagujete po praci a ci aj vy mate podobny problem... mam dost stresujuci job, kde vlastne cele dni riesim nejake problemy, sefovia mi dost nakladaju na plecia a mna to doslova vsetko tazi. Urcite mi pridava aj to, ze som zodpovedna a snazim sa si svoju pracu robit minimalne na 100 percent. Problem ale je, ze ked pridem domov, tak nedokazem prestat mysliet na pracu a problemy a myslim na to, ako nieco vyriesit, ako vybavit, ci som urobila dobre, ako som to mohla urobit lepsie, a co ma caka nasledujuci den. Citim sa totalne vystavena, bez nalady, bez energie. Spavat tiez nemozem, lebo v kuse myslim na pracu, srdce mi busi, nervy mi mykaju rukami, nohami, proste hroza =( niekedy si myslim, ze mi z toho uz naozaj zacina hrabat. Minule som sa uz zosypala a zacala revat ako male decko, ale to mi pomohlo mozno na jeden vecer. Tak poradte, ako to robite vy???

Sprcha

Ja som takéto stavy mávala nie z práce, ale z problémov v rodine. Nedokázala som vypnúť, tiež som ustavične myslela na všetko, čo treba riešiť a nevedela som sa vyspať. Tým sa problém ešte zhoršoval. Raz sa mi dostala do rúk kniha (už sa nepamätám ako sa volala), kde bolo popísané, že pri stresoch a vyčerpaní je veľmi dôležitá sprcha, ale hlavne - sprcha na temeno hlavy. Čiže nie sa len osprchovať a nechať hlavu suchú, ale najdôležitejšie je pod sprchou stáť a nechať si vodu tiecť hore na hlavu. Tam kde majú deti fontanelu. Tým sa vraj najlepšie zmýva to napätie z tela. My máme vaňu, preto sprchu držím v ruke a tak si púšťam vodu. Robím to hlavne každý večer, aby som sa pohodlne vyspala. Aby som zo seba zmyla všetky problémy. Nie vždy použijem šampón, aj keď si potom musím vysušiť vlasy. Odvtedy sa cítim oveľa lepšie.

vebe

Viem o com hovorim ci pisem, lebo sama musim neustale vedome oddelovat pracu od sukromia a nie vzdy sa mi to uplne dari. Lenze na rozdiel od teba mam deti a cim su starsie tym viac citim, ze pre nich som mama, pripravena vzdy riesit to co trapi ich alebo ich proste len vypocut, ze oni nechcu mat utrapenu vystresovanu mamu, co ma v hlave len pracu. Deti su vlastne taki egoisti, ktori nas ale donutia pracu nechat v praci a byt aj telom aj myslou doma s nimi. Nakoniec aj tvoj priatel - myslim si, ze chce mat teba ako taku, nie utrapenu vystresovanu zamestnankynu, co stale mysli na pracu. My tu mozeme pisat, radit ti, ale ten poriadok vo svojom zivote musis spravit ty, nikto iny. Mozno je tej zodpovednosti a narokov v praci na teba prilis vela, skus sa zamysliet, ci nahodou nerobis v praci nieco za niekoho, kto ma potom vdaka tebe vcelku prijemny zivot. Mozno musis cast toho co robis ty jednoducho preniest na niekoho ineho. Caro uspechu a spokojnosti v praci je v tom, ze sa naucime v spravnom case urcite veci a povinnosti delegovat na niekoho ineho. Takych ludi si potom aj ti ostatni viac vazia. Vyzera to ako teoria, ale tak to je. Takymto sposobom totizto nemozes fungovat dlhodobo, baterky sa jedneho dna vybiju a bola by si prekvapena ako rychlo by si tvoji nadriadeni nasli nahradu za teba. A tvoj vztah tiez nemoze dlhodobo takto fungovat.

vitaminwater

RNG, su tie doplnky bezpecne? myslim, ci bol urobeny nejaky research a ci nie su nejake vedlajsie ucinky...
vebe, uplne s tebou suhlasim, nechcem obetovat svoje zdravie na ukor prace, a nechapem, co sa stalo, lebo som takato nebyvala. To len za posledny rok. Ano, mam toho viac ako pred rokom, ale aj vtedy som mohla byt vystresovana z toho, ze mi ako novacikovi dali starsne velku zodpovednost, dokonca som posledne 3 roky zvladala aj druhu pracu po veceroch, ale teraz by som to uz nezvladla. Pridem domov, priatelovi sa velmi casto vyrozpravam, ukludni ma, ale ked ideme spat, on zalahne a spi a ja do 2 lezim a neviem sa ukludnut... tiez je pravda, ze s priatelom to ruzove nie je, ale to je o inom..
ide o to, ze vnutri mam strasnu nervozitu, neviem, ci to je vekom, ze sa zacinam strachovat viac o vsetko, rozmyslat o buducnosti... normalne to asi nie je =(

beskyd

treba si po robote vypit:P ja mam tiez podobnu robotu jednu aj druhu, zo zivota prd lebo ma to v zasade nebavi, zijem v najidiotskejsom meste na svk medzi potkanmi v spine a smrade, smogu, tlacenici, hluku a dusne takze toto by mal byt optimalny system ako vypnut a uvolnit mysel:P

vebe

Vitaminwater, to co teba postihne asi mnohych ludi, nie si sama. Kedze praca bude sucastou tvojho zivota az do penzie, tak sa jednoducho ty sama musis naucit zit svoj zivot popri praci. Nie je to vzdy jednoduche, ale kazdy si musi najst svoj sposob ako pracu oddelit od bezneho kazdodenneho sukromenho zivota a nenosit pracu domov (nemyslim v taske ale v hlave). Je to fakt tazke. Tiez si uvedom, ze sefovia vedia vycitit ludi, ktori sa budu vzdy snazit byt 100% a ktori nevedia povedat nie -na tych budu nakladat a nikdy to nebude dost dobre. Okrem toho - uplne kazdy z nas je nahraditelny. Ak ty ochories, veci v praci pojdu dalej. Nema zmysel sa obetovat praci, obetovat svoje sukromie, svoje psychicke ci fyzicke zdravie. Lenze toto nevyriesi nikto za teba, ziaden psycholog, ziadne masaze, ziadne tabletky. Priority vo svojom zivote a pravidla pre pracu a sukromny zivot si musis vytvorit ty. Dolezite je mat nejaku aktivitu, na ktoru sa tak tesis, ze pustis pracu z hlavy, dolezite je mat niekoho , na koho sa domov tesis a s kym rozpravas o inych veciach ako o praci, lenze toto nepride za tebou, to si musis hladat ty sama

RNG

Hod si do Google.com slovo 5-HTP a da ti to hromadu predajcov. Pre Slovakov momentalne z dovozu je najlacnejsie objednavat z firmy iherb.com ini maju ovela drahsie postovne

ta3

Vitaminwater, napust si vanu horucou vodou a zalez do nej aspon na 2 hod s napinavou knihou, ak mas rodinu a cakaju Ta povinnosti, tak aspon na hodinu, to by malo pomoct

Slobodna

Tebe vypnúť nepomôže, si chorobná perfekcionistka. Snaž sa to riešiť, najlepšie u psychológa a až potom riešiť ako vypnúť. Mňa perfekcionalizmus rýchlo prešiel, keď som zistila, že ľudia tvoju prácu nikdy neocenia na rovnakých 100%, akých sa snažíš ty venovať práci, vždy napriek tvojmu úsiliu nájdu nejakú chybičku a okrem toho, ťa budú často a radi vužívať. Jednoducho povedané, ty sa pôjdeš zodrať a ostatní sa budú na tebe priživovať. Inak po práci vypínam obvykle športom a prírodou. Musíš si nájsť niečo čo ťa dokáže znovu nabiť. Mnohí vypínajú s priateľmi, disco, kávičky, ja obvykle od ľudí bočím, vyhľadávam samotu, chcem si od nich oddýchnuť.

Marsmeloun

no však normálne .... športuj , čítaj knihy , venuj sa zaujmom ... bud s ludmi s ktorými ti je príjemne ... vypni a relaxuj :-)