Klinika na liečbu závislostí od laxatív

Príspevok v téme: Klinika na liečbu závislostí od laxatív
elena kopcová

Ahoj, moja kamarátka trpí už vyše 10 rokov bulímiou a anorexiou. Už vyše 5 rokov je závislá na laxatívach. Berie tak veľké a silné dávky, že gastroenterológ jej najprv ani nechcel veriť a keď jej urobil vyšetrenie povedal jej, že "poručeno pánu Bohu", lebo on jej nevie pomôcť. Samozrejme, chodí na psychoterapiu. Ale okrem psychickej závislosti u nej už dávno nastúpila aj fyzická závislosť, kedže naozaj bez laxatív nemôže mať stolicu. Problém je v tom, že aj keď všetci jej blízky hľadáme stále ďalších gastroenterológov, nevieme nájsť nikoho, kto by jej pomohol s touto závislosťou . Viete nám poradiť lekára alebo kliniku? Môže byť aj v zahraničí. Eňa

elena kopcová

Ahojte, dakujem za odpovede. Hmm, senny list je to, co jej uz vobec vobec nezabera. Ona 5 rokov je na tvrdych liekovych laxativach, pricom ich denne "zozere" aj 40. Lekar jej fakt neveril, ked mu to povedala. To, ze moze zomriet, jej moc nehovori, kedze funguje na principe, ze ma vyoperovany pud sebazachovy. Na psychoterapiu chodi uz tiez asi 7 rokov. Brala aj antidepresiva, avsak po porade s psychoterapeutkov ukoncila ich uzivanie. Ked ste narazali na to, ci to chce naozaj skoncit (psychicka zavislost), tak to ano, zacala som patrat po klinike na jej podnet. Ale naozaj sa to neda jednoducho zo dna na den prestat brat kompletne, lebo fakt ma uz silnu fyzicku zavislost. Co mozem urobit je, ze jej dam vediet o tejto diskusii a skusim ju do nej zapojit. Drzte palce a este raz dik. Ena

sewie

ahoj elenka,neboj sa vsetko sa da riesit-naozaj,lekari uz nad tolkymi lidmi lamali palicu a dostali sa z toho,ale ta najdolezitejsia vec je ci ona sama chce..ja mam tiez podobny problem,ale kombinaciou roznych vlaknin a podobnych srand sa to POMALICKY dava do poriadku,ale vzhladom na to ze tento proces ide velmi pomaly je skutocne velmi dolezite aby sam vedela ze to najdolezitejsie co chce dosiahnut je jej zdravie!musi chodit psychologovi aby prekonala pociatocnu fazu...viem ze pri tazkej zavislosti sa spociatku dava caj zo senny-je to tiez laxativum,ale jemnejsie nez chemia v tabletkach,kazdopadne mala by pravidelne JEST..citrusy su tiez velmi priaznive na tento problem-takze napr.pomaranc na desiatu,5 hodin pred spankom nejest-lebo jej spomaleny metabolizmus to este nie je schopny stravit..a celkovo jest casto ale v mesich davkach,aby to zaludok zvladal spracovat...treba zabeypecit dostatok pohybu-to pomaha pri ochabnuti svalov,ktore su dolezite na vyprazdnovanie..kazdopadne nech okamzite vysadi laxativa-aspon tie chemicke..a krok za krokom to pojde...hlavne sa nevzdavat a uvedomit si co je dolezite!!!

misha

Eli, ja mám ten istý problém- závislosť na laxatívach:-(...psychickú aj fyzickú:-(.......U kamarátky je to skôr tá fyzická, že sa nemôže vyprázdniť, toto chcete riešiť?

:-(

paneboze, ved nadmerne a dlhodobe uzivanie laxativ sposobuje rakovinu moc.mechura, vie o tom??myslim si, ze fyzicka zavislost sa da liecit, musi jej lekar poradit, ale skor by som povedala, ze ma psychicku.dlhodobe zneuivanie kontaktnych laxativ/pikosulfat, bisacodyl/ sposobuje vyslovene necitlivost nerv.zakonceni v creve reagovat na stimul/plne crevo/.pri norm.vyprazdneni sa vyprazdni len spodna cast creva, horna obsahuje stolicu.po dokladnom vyprazdneni laxativom sa vyprazdni takmer kompletne, preto chvilu trva kym sa crevo zaplni do dolnej casti.na obnovu vyhasnuteho defek.reflexu/ale asi nie az v takom stadiu ako vasa priatelka/sa pouziva glycerinovy cipok .najprv rano nalacno vypit pohar vlaznej vody a po 15 min.glycer.cipok.a aj lecitin je dobry, stimuluje cinnst creva.viem, ze su aj lieky ktore stimuluju creva, treba sa poradit s lekarom.avsak priatelka sa musi stotoznit s tym,ze to uz nechce brat/psych.zavislost/neverim, ze na Slovensku sa nenajde lekar, ktory by jej nevedel pomoct.