rady matkám

Príspevok v téme: rady matkám
jaenette69

ahojte dievčatá, som matka 13.ročnej dcéry, ktorej pred mesiacom diagnostikovali mentálnu anorexiu.za mesiac sa toho veľa zmenilo a dcéra jedáva toho viacej/5xza deň/,ako pred mesiacom.ale chcela by som vedieť od vás možno vyliečených dievčat, čo vám vlastne prebieha v hlave, ako sa ku vám správať, aby sa to zasa nezvrtlo do starýck koľají.Moje dieťa vyžaduje, aby som každé jedlo jedla s ňou, nestále ma kontroluje, aj zo školy mi volá, či som desiatovala a podobne.Samozrejme pri každom jedle je podráždená a pár hodín po jedle mi sama povie, že nevie prečo bola dajme tomu pri obede na mna taká nepríjemná.Ja sa snažím si tie jej komenty nevšímať a dokonca ju ani nechválim za to, koľko zjedla, pretože potom je ešte viac podráždená.Tak ak vás možem pekne poprosiť, dajte mi niejaké rady ako sa ku vám správať, aby sa to fakt zasa nepokazilo.ďakujem a všetkým nám držím palce.

jaenette69

smajli aj všetky kočky ďakujem, za všetky rady.mimochodom aj teraz mi volala malinká zoškoly, že nás príde skontrolovať do práce, či sme dobre obedovali.:D.No a teraz k tomu jej jedeniu.Minulé leto prestala papať sladkosti a z nápojov začala piť čistú vodu.čomu som sa potešila, pretože na jej vek a výšku mala v rom čase vyše 60kg, čiže nadváhu.Všetko ostatné papkala normálne, čiže raňajky, desiata, obed, olovrant aj večera./ tom čase jedávala aj rezne a podobné nie príliš lahké jedlá/, ale asi tak v marci prešla na 3 jedlá denne, velmi slabé, ranajky , obed iba druhé jedlo, večera najhoršia iba ovocie, alebo zeleninka, surová.ked som sa to snažila zmeniť, začali u nás boje a povedala som si že niečo nie je v poriadku a sama to nezvládnem.vyhladali sme odbornú pomoc.odvtedy, po rozhovore s pani doktorkou, prešla pomaly/celkom v pohode/ na 5 jedál denne,6x jesť za deň sa mi ju nepodarilo presvedčiť.takže takéto je naše/jej/stravovanie.

smajliQa

jeanette,,, ano je to uplne normalne.. telo si potrebuje zvyknut na to jedlo, zo zaciatku bude priberat velmi pomaly,,,, ja aj ked mam stale stresy z jedla, tak toto mam nastudovane, a viem co sa s nasim telom deje.

proste, dlho nedostavalo papat, a teraz ked konecne ma v zaludku aj nieco ine ako kyselinu tak sa ide zblaznit, a spracuvava jedlo, jej zaludok ma vela roboty....

mozem otazku??? tvoja dcera prestala jest uplne??? alebo mala tri dni hladovku a potom sa prejedla,? aj v tom je rozdiel... ak mi das odpoved, pokusim sa ti to vysvetlit,...

Linguistics

Je to este len mesiac, co sa stravuje normalne, vsak? Podla mna je dobre, ze pribera pomaly. Ak by pribrala prilis rychlo napr. 5 kil, mohla by to byt pre nu katastrofa - viete, za mesiac 5kil?! Mohla by sa zlaknut, ze jedenie automaticky = rychle priberanie.
Ono to chce len cas, telo si zvykne na jedlo :)

jaenette69

smajli, ďakujem pekne, ešte jedna otázočka, aj keď už jedáva oveľa viacej ako pred mesiacom, priberá veľmi, veľmi pomaly.je to normálne?teda ona na tu váhu nevidí keď ju odvážim, ani to nekomentujem, koľko váži a chvalabohu sa ma nepýta, len by som chcela vedieť, či to priberanie ide pomalšie?

smajliQa

jasne.. a este.. prosim ta...

nech jej nikto nehovori, aj ked si nalozi kopcom tanier.... ze by si mala dat menej, aby jej nebolo zle.. ak si tolko nalozila, tak ma na to chut a vie, ze to dokaze zjest...

ak by jej niekto povedal ze ma dost nalozene, alebo po obede keby jej niekto povedal, ze fuuu konecne si sa normalne dost najedla...
je to zle.... pridu automaticky vycitky typu... ,, boze som pazrava krava,,

a este.... nikto z okolia by jej nemal povedat ked ju stretne po dlhssej dobe vetu typu :
ty koxo, ty si jak pribrala... cele zle.. toto by nemala pocut,, lebo najdu sa aj takí ludia.. hlupi, co to nechapu, aky ma problem...

skor by jej mali hovorit.. ze jeeeej, aka si konecne pekna.. to jej len pomoze...

smajliQa

ahoj jeanete...

ja som si tym presla...
poviem ti.. v hlave sa nam rodia take myslienky, a myslime na take veci, ktore by normalneho cloveka ani nenapadli...

poviem ti niekolko veci, ktore prosim ta dodrz...

1, jedavaj s nou
2, bude mat potrebu oznamit ti co zjedla aj keby bola v londyne a ty v bratislave, vzdy ti zavola a povie ti co dala prave do ust... je to preto, lebo to potrebuje niekomu povedat... / je na seba hrda, a potrebuje aby si bola aj ty, a aby si jej tymze ju vypocujes dala najavo ze nic spatne neurobila ked sa najedla/

3, hovor jej ze je krasna
4, aj ked priberie nehovor jej to sama od seba

5, ak sa ta ale opyta ci pribrala neklam jej, a ak naozaj pribrala povedz jej to. tym ze jej budes klamat, dostane strasne nervy, a prestane ti doverovat, pretoze kazda jedna anorekticka predsa citi ked priberie...
staci ak jej povies, ze pribrala na tych spravnych miestach. ze ma konecne prsia ako zena, ze ma krajsiu tvar......

6, hovor jej ze si na nu hrda...
7, kazde rano sa jej spytaj, aky si vymyslela jedalnicek, ze sa ti to paci, ze ma celkom dobry system...

8, nech si nevsimne ze sa stale na nu pozeras,, bude si mysliet ze sa divas na to aku ma celulitidu( aj ked samozrejme ziadnu nema)

9,raz za cas sa jej stane ze vybuchne, bude vsade vykrikovat ze je tucna ako prasa, ze ta nemala pocuvat, ze radsej bude chora ako zdrava ale chuda....no ona sa potrebuje iba vynervacit a vykricat, tak si to neber k srdcu... spravidla bude kricat na toho, koho ma najradsej..... ako ja na priatela... ale znamena to ze ti veri, a ze ta lubi :)

10, ak si na nieco spomeniem.., dopisem to :)

User_37597

asi ti neporadim ako clovek kt to zazil lebo som to nezazila a dokonca nemam ani deti..ale jedno ti mozem povedat-
ked ona sama zacala vyzadovat aby si jedla snou a volava ti ci si jedla to znamena ze ty si jej len taka dodatocna opora...uvedomila si to ze to neni dobre (co je super na jej vek) a sama s tym zacala bojovat.,..mas silnu dceru a urcite to dokaze...vela stastia