Ako reagovat na starsieho cloveka, ktory si mysli, ze vas pozna, hovori aki ste, ako sa spravate k tomu a tomu cloveku a k ostatnym (pritom to nema odkial vediet, lebo s nim ste hrozne malo aj to len v praci) kritizuje vas za to aki ste a pritom absolutne nevie aki ste, vymysla si a vklada vam do ust slova, co ste nikdy nepovedali a neustale vas za ne kritizuje. a ked mu poviete, ze to ste v zivote nepovedali, tak vas doondi este za to, ze si nepriznate a ze klamete.. no proste strasny clovek, co si stale melie svoju ,,pravdu"... a vy viete, ze jasne, ze mate svoje chyby, ale to co uz on vravi vobec nie je pravda, krivdi vam to a nemozte sa nijako branit... len ho pocuvat a pretrpiet to? co povedat takemu cloveku?
Ako reagovat...
totalna ignorancia je na to najlepsia metoda, len pravdaze je tazke drzat hubu a tvarit sa, ze clovek nic nepocuje, ked nas to tak irituje, ale treba sa prekonat, po kratkom case ho to urcite prejde
vyhliadol si Scotch ako obet, pretoze sa nevie branit
V každom prípade je jeho "zmyslom" v tomto prípade zachovať si istú celistvosť ega, jeho neporušenosť. Obranný prostriedok je teda viac-menej pravdepodobný... ale môže byť vyvrátiteľný. Možnosť, že jeho povaha, empirické vlastnosť sa po čase vyformovali do takejto podoby, že si vypestoval v sebe isté pocity, isté reakcie a vlastnosti, je tiež možná. Ale v tomto prípade by sa nesprával len k jednej osobe takto, ale globálne ku všetkým. Alebo dostal podnet, nevedome ho prijal ako negatívny, a tým pádom podvedome koná a správa sa tak, ako sa správa.
scotch...pritakaj mu/jej na vsetky obvinenia. povedz, ano som "taká" onaká, jasne, som uplne zlá. mas pravdu. mas uplnu pravdu.
a pri tom sa bud
- ironicky usmievaj, alebo
(este lepsie)
- tvar sa smrtelne vazne.
a nasledne ho/ju popros, co mas spravit, aby si sa zmenila a bola taka dokonala, aby bol/a spokojna. ze potrebujes tie rady lebo bez nich si uplne bezmocna.
nepriamo ..
Klamara každy klame, cheatera každa podvadza a pre hlupaka je každy hlupak :) Teda projekcia by to bola vtedy, keby si ten pan o Scotch myslel/pripadne jej aj vyčital nedostatky, ktore su v skutočnosti jeho vlastne. V skutočnosti može isť napr. o frustrovaneho človeka, ktory si potrebuje len vybiť nahromadenu negativnu energiu, može isť o človeka, ktoreho sebavedomie je na nule a hľada v inych dovody na to, aby sam seba presvedčil, že su horši ako on/ak tieto dovody nie su, tak vedome/podvedome zapaja fantaziu, može mať z nejakeho dovodu potrebu inym dokazovať, že je zžity a pojedol všetku mudrosť vesmiru, može takto prejavovať potrebu dominancie vo vzťahu muž-žena, ktora mu pri zamestnankyňach na rovnakej linii normalne nepripada (ak teda Scotch ženou je..), možno potrebuje konflikty ako stimul pri pracovnom vykone etc .. Chcem tym len naznačiť, že vysloviť čokoľvek ine ako predpoklad znamena s istou pravdepodobnosťou sa myliť, pričom vyška tejto pravdepodobnosti je priamo umerna množstvu informacii, ktore su nam zname.
H2O: ale projekcia nemusí byť len v prípade, ak na základe poznatkov o sebe obviníme niekoho, ale aj ak si o ňom utvoríme názor. Napr. staršia žena - sexuálne frustrovaná bude mať názor na všetkých, že sa väčšina v jej okolí správa nemorálne. Tak isto je to podľa môjho názoru aj v tomto prípade aj napriek tomu, že nemáme viac informácií.
ShaulaThalit, aj mňa napadla projekcia, ale nenapisala, že ju obviňuje z veci, ktore sam robi, to je na dve veci snažiť sa pochopiť motiv cudzieho človeka len na zaklade nejakych druhotnych informacii, ktore de facto ani nemusia byť pravdive ..
V tomto prípade ide o skytú projekciu, kedy si ten, ako hovoríš ty "starší človek" nevedome prenáša svoje pocity a emócie na druhú osobu, čiže teba.Zväčša takýto ľudia sú pokryteckí, pretože pripisujú danému človeku (tebe) svoje zámery, vlastnosti, atď...
Donekonecna by som sa slovne natahoval - pytal si vysvetlenie, dokaz, cokolvek len nech stale okolo toho keca
Potom by som presiel na jeho taktiku, ked by sa uz do toho kecania domotal, povedal by som ze "ale ved vy ste hovorili Aaa a teraz hovorite Bee, tak co teraz?"
proste ako s telefonistom... zacykleny hozhovor :D