Povinné minimum 500 podporujúcich hlasov pre májovú Hromadnú pripomienku sme po 2 strašne dlhých týždňoch včeera večer konečne získali...
Takže májová hromadná pripomienka má status ZÁVAŽNEJ pripomienky a Kategorizačná komisia MZ SR a aj samotné Ministerstvo zdravotníctva bude musieť zaujať stanovisko k podaným návrhom na úpravu navrhovanej kategorizácie zdravotníckych pomôcok...
Dosiahnutie zákonom určeného minima 500 podporujúcich hlasov však neznamená, že ďalšie hlasy na podporu hromadnej pripomienky nie su potrebné.
Práve naopak, potrebujeme využiť naplno zostávajúci čas, ktorý ostáva do uzávierky pripomienkového konania a podporovania podaných hromadných pripomienok na to, aby sme ešte zmobilizovali všetky sily a získali čo najviac ďalších podporujúcich hlasov.
Na forme v akej budú získané nezáleží.
Môže to byť elektronicky cez Portál právnych predpisov ( lt.justice.gov.sk ), kde okamžite vidíme každý nový podporujúci hlas, alebo foromou vyplneného podpisového hárku ( www.4shared.com ), ktorý mi pošlete oskenovaný na moju e-mailovú adresu.
Ak už máte podpisové hárky zaplnené 40 podpismi, tak mi dnes tie úplne zaplnené oskenujte a pošlite ako prílohu e-mailom. A potom v pondelok 30.5. mi v priebehu dňa pošlite ešte tie zvyšné...
Takto pomôžete a uľahčíte mi prácu s prípravou prílohy s podpisovými hárkami, ktorú v utorok 31.5.2011 budem posielať na Ministerstvo ako konečný materiál hromadnej pripomienky diabetikov SR k májovej kategorizácii pomôcok, v ktorej bude zosumarizovaná aj Vaša podpora (čiže bude tam dokladovaný celkový počet podporujúcich hlasov).
Možno máte pocit, že nemá zmysel podporovať tieto hromadné pripomienky, že to dlho trvá a že sa aj tak nič nezmení...
Myslíte si, že nemá zmysel bojovať za svoje práva?
Niečo síce nie je dosiahnuté okamžite a trvá to dlhšie, niečo sa však podarí zlepšiť rýchlejšie a sú veci, ktoré sa aj vďaka hromadným pripomienkam vyriešili v rámci jedného pripomienkového konania...
Pozrite sa napríklad na leto minulého roku, keď poisťovne navrhovali, aby bola v kategorizácii zrušená skupina "nezaopatrené osoby do 25. roku veku".
Keby som ich návrh nenapadol v mnou podanej hromadnej pripomienke, keby sa svojou vlastnou hromadnou pripomienkou voči tomuto návrhu nepostavila ZO ZDS Košice deti, tak všetci študenti - diabetici by po dosiahnutí 18-tich rokov boli automaticky zaradení do skupiny dospelých diabetikov a namiesto 100 prúžkov na mesiac by mali nárok iba na 75 prúžkov.
Vďaka dvom hromadným pripomienkam, ktoré napadli tento návrh a predovšetkým vďaka Vašej podpore týchto pripomienok sme dokázali zabrániť tomu, aby kategorizačná komisia odsúhlasila kontraproduktívny návrh poisťovní...
Čo by sa mohlo stať, keby sa nám nepodarilo proti tomu zmobilizovať sily?
Pri ďalšom návrhu kategorizácie by potom kľudne mohol prejsť aj iný návrh poisťovní, ktorý mal pre všetkých diabetikov na intenzifikovanej liečbe povoliť iba 50 prúžkov mesačne. Bez ohľadu na to či ide o muža, dieťa, alebo tehotnú diabetičku...
Neveríte, že by poisťovne dávali takýto spiatočnícky návrh?
Vypočujte si zvukový záznam z rokovania Kategorizačnej komisie k bodu č.1 Hromadnej pripomienky diabetikov Slovenska podaný k návrhu kategorizácie pomôcok č. 12933/2010-OL, ktorý je k dispozícii vo formáte MP3 na adrese: www.4shared.com odkiaľ sa dá prehrať, či stiahnuť po zadaní hesla "diabetik" (samozrejme bez úvodzoviek).
Uvedomte si prosím Vás, že toto je REÁLNA HROZBA, ktorá sa môže objaviť v ktoromkoľvek ďalšom návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok.
Proti takýmto návrhom sa musíme postaviť spoločne, pretože asi by sa nikto z diabetikov nechcel vrátiť do čias keď sa inzulíny pichali pomocou sklenených striekačiek a tupých celokovových ihiel, ktoré sa doma vyvárali v destilovanej vode.
Nik z nás sa nechce vrátiť do čias, keď bola jednorázová inzulínová striekačka s naozaj ostrou ihlou iba po známosti, keď sme neboli k dispozícii glukometre a inzulínové perá, či pumpy neboli dostupné.
Ďakujem za všetky Vaše osobné podporujúce hlasy a tiež aj za tie hlasy, ktoré ste pomohli a ešte pomôžete získať do 30.5.2011 24:00 hod.