Najnovšie sa stretavam s tym, že už neberu pacientov zo Všeob.zdrav.poistovne, lebo maju plny limit, či čo.
Uz mi to povedali na reumatologii a na rehabilitacii. Tak je totonormalne?
Nechcu pacientov z VZP
jajka, ono je to žiaľ právne v poriadku. Poisťovne preplácajú lekárom ich výkony do určitej výšky. Problém je v tom, že poisťovne chcú preplácať čo najmenší limit, ktorý lekárom nestačí a poisťovne môžno fakt viac peňazí nemajú. Alebo lekár má sezónny nával pacientov a niekedy vyčerpá len polovicu limitu, ktorý mu zas chýba v tých plných mesiacoch, škoda že sa nevyčerpaný limit nedá prenášať do ďalších mesiacov (ako na mobile:) Lekár má právo pacienta odmietnuť, alebo si zavedie poradovník a pacient nech čaká s bolesťami aj mesiace. Dosť sprosté riešenie pre lekára, ktorý je šikovný, stihol by vyšetriť viac ľudí, ale je tlačený poisťovňou do nečinnosti. Od pacienta vyberať peniaze nesmie. Čo má robiť lekár, ktorý si chce len robiť svoju prácu a nie sa babrať s takýmito hovadinami?
Som čítala rozhovor s nejakým lekárom, že čo by trebalo urobiť, aby NAŠE zdravotníctvo fungovalo. A zapamätala som si týchto pár krokov:
1. zaviesť štandardy, nejaké presne stanovené postupy, ktoré lekár musí dodržiavať pri tom ktorom probléme pacienta. Nie že jedného (na ktorom mu záleží) pošle na rentgen, CT, zobere mu krv a druhého odbije liekmi proti bolesti.
2. zaviesť elektronickú kartu pacienta, aby sa vyhlo zbytočne duplicitným vyšetreniam, odberom.. aby lekár presne vedel aké pacient užíva lieky.. Toto sú veci, ktoré sú síce zaplatené poisťovňou, ale úplne zbytočne boli robené 2-3x. Proste aj tadeto sa vyhadzujú peniaze von oknom, hoci v skutočnosti boli použité v zdravotníctve.
3. rozdeliť zdrav. starostlivosť na takú, ktorá je hradená z poisťovne a ktorú si pacient musí platiť sám (ak nemá pripoistenie). Teraz sa hradí "všetko" a jednoducho to nie je možné udržať. Len to vyselektovanie bude určite nepríjemné.
Tiež by pacienti podľa mňa mali byť informovaný koľko ich liečba stála. Myslím, že mnohým by padla sánka. Človek by si to určite začal viac vážiť a možno by sa i trochu venoval svojmu zdraviu a nebol by taký ľahostajný či fjačí, prežiera sa, sedí na zadku celé dni.. lebo by za to platil. My sme veľmi pohodlný národ (sproste pracovitý), nie sme zvyknutý venovať sa zdraviu ale len chorobe čo nás už obmedzuje. Aj lekár by sa mal orientovať viac na zdravie svojich pacientov, prevenciu.. len to je beh na dlhé trate a začať sa nemusí len u lekárov. Tiež ma napadlo, že sa lekárom platí len za chorobu, ale za zdravie, úspešné vyliečenie.. to ocenené nie je vôbec.
10 percentil, to je priemerny slovak cca :) v celosvetovom hladisku, aspon sa mi zda, ze som cital, ze clovek co je v hornych 10% tak ten co je na 9.999999% ma "hodnotu" (majetok) cca 60 000 USD to je taky velmi stary 2izb, mozno 3izb panelak v povodnom stave :)
na hornych 1% v celosvetovom staci 500 000 USD (i ked mozno okolo 530tis..
a na hornych 1% v USA je to az 13,5mil USD :)
velmi zaujimave to rozdelenie majetku vo svete :)
ak by boli vsetci zasadovi, system by fungoval, ako ma a vsetci by sa mali dobre...ale ked je...96%? :) ako minule tvrdili v spravach takych, co nemaju problem podvadzat...
osobne si nemyslim ze je to cislo take vysoke ale staci tych 10% co su tamhore...a skor zavru chudaka za ukradnuty pecen chleba ako niekoho z hornych desattisic za kradez miliard
Laurina22 - vybavil by som, no avsak v rozumnej miere..
Vybavil by som "prezitie" svojho cloveka, avsak za cenu 5 mrtvych ludi?
Tazka otazka :)
na tom oddeleni by mal byt clovek, co nie je v ziadnom pripade skorumpovany, napr ja :)
neexistuje clovek ktory by ma dokazal uplatit :D
isto existuju ludia, zvacsa ti, co uz nieco "prezili"
"A viem ti zarucene povedat,ze skorumpovany tam nie je nikto."
no ak to hovoris... rad by som tomu uveril, no obcas, alebo celkom casto plati fraza "kazdy ma svoju cenu" :) :D
Ono problem je "v ludoch" a mozno z casti aj v systeme, ze im to "dovoli" - jednoducho si uliat.
maly a kratky pribeh:
Sme niekde v stredoveku, a chystame sa na oslavu vyrocia nasho krala, je pozvany uplne kazdy, avsak podmienka je doniest tolko vina, ktolko vypijeme. To kazdy naleje do jedneho velke suda, z ktoreho budeme capovat kazdemu. Jeden chytrak si ale povedal: "ale no pockat! ja donesiem VODU, chachacha, a v takom ohromnom mnozstve vina sa to predsa strati, nikto nic nezisti a ja si uzijem vino zadarmo, no som genius, clovece."
Aj sa tak stalo, ludia prisli, naliali do sudu co doniesli a ten chytrak tam nalial vodu, nezistili mu to. A tak prislo na capovanie, a prisla slavnostna ochutnavka.. A zaznelo: blleee, co to je?! ved to je voda?!
Pointa v "pribehu" je asi taka, ze kazdy si myslel ze len on jeden jediny je taky chytrak ze nikomu inemu by takyto trik nenapadol.. Avsak mylili sa. Kazdy sa chcel "schovat" v obrovskom dave..
V modernej dobe to funguje asi takto:
niekto nieco zaplati, kupi si. tak sprostredkovatel 1 si "uleje" nieco - ci uz vo forme nezmyselnej marzi, uzere, kartelu, alebo jednoducheho ci kompliovaneho podvodu, uleje si. kym sa sluzba, alebo tovar dostane k zakaznikovi, tak sa uleje tolko STOVIEK PERCENT, ze cele toto je EPIC FAIL.
Priklad kde sa to deje:
Co robime kazdy den? No predsa pijeme kavu.. Niekto doma, niekto v kaviarni. Co stoji taka kavicka? 1 Eur? 2 Eura? 3 Dolare? tak nejak... kolko gramov kavy za tuto sumu dostaneme? 5gramov? 10 gramov? 20 gramov? nech je to kolkokolvek - otazka je kolko dostane ten clovek, co tu kavu "pozbiera" z kavovych poli. nechce sa mi to presne pocitat, no mozeme to zaokruhlit smerom hore na 1 cent.
jeho sef z toho dostane, povedzme 2 centy.
kam zmizne zvysok ?
ehm, cize, este raz: co vsetko robime bezne kazdy den?
kava, caj, jedlo, oblecenie...
kolko dostane ten typek, co nam pripravi tuniaka do konzervy? 5 centov mozno? mozno ta kvo sne :) kolko zaplatime za taku konzervu?
co stoji to znackove tricko co nosime prave v tomto momente? 5eur? 50eur? kolko dostane ten co to vyrobil? mozno jednu stotinu z tejto sumy.
Znie to neuveritelne, no daleko od pravdy urcite nebudem.
A teraz sa pytam, KAM sa straca zvysok? ;o)
len konstatujem :) v podstate je to jedno, ak to zakon umoznuje, kazdy je schopny si nahrabat. okrem zarytych poctivcov, ktorych je ako šafranu
inak pravnici a lekari su obycajne najvacsie svine, co sa tyka hrabania penazi. takze suhlasim s lostom.
tipujem ze ten "tim" ludi je slusne povedane skorumpovany :)
rodine da luxusne zakroky a chudakovi co naozaj potrebuje nieco, kasle na neho :)
videl som uz mnoho lekarov, co bez vsimneho si nevsimna pacienta :D
poznamka:
iste nie kazdy, ale na taketo rozpravky ja uz neverim :)
poznamka2: tym neutocim na Laurinu22, ale na ten tim lekarov :)
poznamka3: karma vas dostane, dostane kazdeho! :P