Najnovšie sa stretavam s tym, že už neberu pacientov zo Všeob.zdrav.poistovne, lebo maju plny limit, či čo.
Uz mi to povedali na reumatologii a na rehabilitacii. Tak je totonormalne?
Nechcu pacientov z VZP
no nevieme :D a preto by nam to mali pekne transparentne preukazat, aby sme vedeli :) a tym padm nasli napr ulievaca.. uz len z principu nikdy neuverim ze si niekto neulieva nieco.. preto to v kapitalizme nie je mozne (uverit) :D
ale ako je napriklad mozne, ze sukromne ambulancie a kliniky preziju?
tam clovek zaplati vela sice, avsak nie x-krat viac ako zaplati poistovna tym statnym ambulanciam atd, ci hej?
lebo napr taky zubar: neviem ako to tam u statnej ambulancie funguje, ale tak nieco zaplati pacient a nieco poistovna ci tak nejak?
ale sukromnemu poistovna nic neplati ci hej? cize ak to dokaze on, preco nie aj statne ambulancie..
avsak system ako taky nikdy nebude feorvy, pretoze 3 zdravy sa budu skaldat na 1 choreho, ak ma vzdy a kazdy platit, lenze tu ide o to, ze z tych troch zravych, ani jeden nema garanciu ze bude zdravy naveky... cize aby prestali platit lebo "su zdravy" je asi take ze "uhrad 100% ak ochories"
nepoznam system, ale uz len z principu neuverim ze ho nie je mozne vylepsit :) lebo cokolvek co stvori clovek ide vylepsit, kedze clovek nie je tvor neomylny.. atd atd.
ono je to vlastne strata casu nad tym uvazovat :D
Neviem, naco su vobec poistovne, ktore maju tvorit zisk. Preco neexistuje len priama platba statu, ved v ustave sa hovori o bezplatnej zdravotnej starostlivosti.
Kedze si kazdy plati z platu zdravotne, KDE IDU tie peniaze ?
Ako moze poistovna povedat, ze nezaplati ?
Nezaplatia lekarovi za normalny zakrok a pritom mozu mat zisk a stavat milardove budovy oblozene mramorom ?
Je samozrejme, ze by mala byt kontrola, aby niekto nezneuzival system. Ale v celom tom mechanizme tu poistovna vystupuje ako prostrednik-vydierac, ktory hrabe peniaze pre seba, aby mal na svoje prezitie a peniaze, komu su urcene, tomu sa nedostanu...
Ako je mozne, ze po tolkych reformach je na tom nase zdravotnictvo este horsie, ako za socializmu ? Clovek nemusel tak cakat, vysetrovalo sa rychlo. Niektori lekari to pravda flakali, ale bolo im len treba stupit na krk a dohliadnut na bezpredmetne predpisovanie liekov. Lenze takto z toho vznikla jedna velka cierna diera, ked poistovna krachuje, nemocnice krachuju, lekarska starostlivost ide dolu vodou a pacient, plati statu zdravotne poistenie a este naviac si aj priplaca, pretoze to nestaci.
Tak kde do frasa, tie peniaze idu ? Danovy urad robi firmam kontroly a ide po malych podnikatelov, pretoze na nich si moze dovolovat, ale necha plavat tuto ciernu dieru ?
Ved cely system je len jedno velke, legalne tunelovanie...
VZP je predsa poistovna chudobnych a ludi, ktorym na zdravi nezalezi.
:))))) musim sa tomu zasmiat...
Asi pred mesiacom bola v správach informácia, že VZP vykazovala skreslené hospodárske výsledky a straty má v miliardách. V médiách to veľmi nerozpitvávajú, ale situácia je zrejme veľmi vážna a hrozí kolaps.
doubledog, zase neprehanajme.
skor ide o pozostatky z minulosti a potom nechut riesit zmenu poistovne, takze netreba volit take silne slova.
No asi najschodnejšie bude zmeniť poisťovňu. VZP má veľa poistencov ktorí neplatia, resp. za nich platí štát. Pokiaľ som bol v Apolle nikdy som problém nemal. Ako to bude teraz netuším.
No a to najdôležitejšie som zabudla :)
Prečo, keď vieme čo robiť, neni politická vôľa urobiť v zdravotníctve poriadok? Lebo potom by peniaze skutočne tiekli tam, kam majú a boli by použité pre ľudí. Neprehľadné zdravotníctvo vyhovuje pár ľuďom, lebo si z toho ulievajú poriadny balík pre svoje firmy a v tom chaose ľudia nezistia, že sa niečo dalo kúpiť lacnejši a lepšie, robiť veci efektívnejšie atď atď. Takže v peniazoch problém neni. Tie sú.