Nechcu pacientov z VZP

Bajka1

Mam nieco po tridsiatke a 10 chronickych chorob. Nemam rakovinu a len lieky stoja poistovnu mesacne cca 1000eur. Priama platba by pre mna bola rozsudkom smrti. Sice pracujem, ale tolko penazi nezarobim. Kolko stoja vysetrenia, to neviem. Ja dam mesacne za doplatky v lekarni cca 50eur, odvody si platim.

Laurina22

Riesenie su priame platby lekarom?To by sme dopadli...pozrite sa,kolko zarabaju sukromni lekari priatelia.Vy si naozaj myslite,ze ta suma,ktoru si od Vas pytaju,je naozaj realna?

llek

Ludia su nastvani, ze cele zdravotnictvo je nanic a ze vela platia a tak.Robim v zdravotnictve a nejdem sa nikoho zastavat, viem, ze rezervy su, len su veci, ktore by bolo dobre si uvedomit.
Co sa tyka zdravotneho poistenia - vo fungujucej krajine ma clovek zmluvu so svojou zdravotnou poistovnou, kde je presne uvedene co mu jeho zdravotna poistovna za to, co si mesacne plati garantuje. Clovek sa sam rozhoduje, ktoru poistovnu si vyberie. V nasej krajine nikto nema so svojou zdravotnou poistovnou ziadnu zmluvu, takze sa nikto z nas nema na co odvolat a nikomu vlastne nie je jasne co mu poistovna ma a co nemusi uhradit alebo napriklad do akeho casu by mala byt operacia povedzme klbu urobena. Nemocnica ako taka je len sprostredkovatel zdravotnej starostlivosti, ktory starostlivost vykona a poistovna ju ma uhradit. Nemocnica ci lekar nie je ten vinnik, ked ich poistovne limituju, kolko vykonov mozu urobit. Partner na diskusiu pre pacienta je v skutocnosti poistovna, lenze toto u nas nefunguje. V zahranici v mnohych krajinach je to tak, ze vam pride domov ucet s kompletnym zoznamom co a za kolko vam v nemocnici urobili a pacient s tym ide do poistovne a riesi si uhradu s poistovnou sam, nie tak ako u nas, ze ked robime vykony, poistovna velku cast z nich proste neuhradi. Dalsia vec je taka, ze ked som pracovala v zahranici platila som radove inu sumu za zdravotne poistenie ako tu a platila som za kazde svoje dieta, pricom naklady na lieky su u nas rovnake ako v inych krajinach, takze argument, ze v zahranici maju ludia ine platy velmi neobstoji, lebo ten vykon ci liek stoji u nas tolko co v zahranici. No a potom este jedna vec, ludia niekedy nemaju predstavu, co stoja napriklad mnohe onkologicke lieky, ktore dostavaju. To su nepredstavitelne palky. V zahranici dostane pacient do ruky aspon ucet, s ktorym ide do poistovne aby to uhradili, takze vidi priamo na papieri, co stoja jednotlive vykony a lieky. A co sa tyka poplatkov - aj v Nemecku ci vo Svajciarsku je poplatok za den starostlivosti a ked pacient z nemocnice odchadza jedno z miest ktoremu sa nevyhne je pokladna, kde za hospitalizaciu plati. To sa ale v novinach u nas nedozviete.

jajka001_

a priama platba by vyriesila kopec problemov, by ma zaujimalo, kolko desattisic eur zhltne taka komisia v poistovni, ved ti musia mat brutalne platy. samozrejme aj manazment.

jajka001_

niečo som zmeškala? daco sa tu mazalo? :)
ja by som bola za to aby si kazdy platil zakladne poistenie, ktore by samozrejme nebolo take vysoke ako je teraz, bola by to pevna suma, nie percento z prijmu, plus pripoistenie kolko chce
pretoze, preco ja, ktora sa odjakziva snazim, ucim, pracujem, zarabam, mam dostat taku istu mizernu starostlivost ako nejaka romka co cely zivot len kradne a nepracuje a vyziera stat. kde je nejaka spravodlivost? platim mesacne neviem asi 30e a ked pridem niekam, dostanem presne to iste, alebo aj menej ako niekto kto vie viac kričať.

DDana

Milý Kafík, áno robím v zdravotníctve, a čím ďalej tým viac je to horšie, nielen s poisťovňami , ale aj s pacientami, dr. Romanovú mám v novinkách :-) To že lekári ošetrujú bezplatne to viem, to mi nemusíš hovoriť. Alebo si lekár zavrie ambulanciu, ak má nad limit, to tiež poznám, jednoduchom koncom mesiaca neordinuje a má po probléme. Apropo, mám právo na vlastný názor, tak buď taký láskavý a toleruj to. Rovnako aj ja môžem napísať, že môj zlatý trepeš.

lost

A co ak potom ludia zistia ze priama platba je lacnejsia ako cez poistovne? :D

poistovna je len spostredovatel, to je vlastne len vykoristovatel v synonymickom slovniku.

TVORI snad poistovna nieco?
- Nie. nic netvori.. tvori maximalne tak chaos :D

ale ono cele slovensko je divny system.
1; platy ako na ukrajine
2; ceny ako na zapade

tak sa necudujem ze bezny slovak, rozumej z 500euroveho platu, by mal problem zaplatit nieco lekarovi, pretoze ten lekar musi vysolit 100 000 eur na byt..

raky rakusan zarobi 1500eur, a tak ma 3x viac na lekara, a ten lekar stale kupi byt len za 100 000 eur a nie za 300 000 eur :)

cisla su vymyslene, no daleko od pravdy nemusia byt..

alebo takto:
ak su poistovne taki svatousi ako sa prezentuju, preco sme mali krizu v 2008?
i ked nie zdravotne, ale poistovne poistovali tie hypoteky, ktore vedeli ze nemaju sancu.. i ked neviem ci sa to da s tymto porovnavat..

doubledog

kym budu existovat poistovne, do ktorych POVINNE odvadzame cast mzdy, dovtedy bude existovat tunelovanie tychto zdrojov.
jedinym riesenim su priame platby lekarom.
akurat potom ludia zistia, kolko zdravotna starostlivost naozaj stoji a zacnu vyzadovat zmeny.

Slobodna

Laurina22 mňa ako platcu zdravotného poistenia nemá čo zaujímať, koľko peňazí zhltne taký kolos ako sú Kramáre, či iná nemocnica, mňa ako pacienta a poctivého platcu zdravotného poistenia nemá čo zaujímať, kde v riti sú všetky peniaze, ktoré si ľudia MUSIA! poctivo platiť, ja chcem starostlivosť vždy keď to potrebujem a za ktorú si platím. Alebo, dobre teda, neplatiť zdravotné poistenie, pretože keď idem k lekárovi alebo do nemocnice, musím si všetko doniesť z domu a ešte aj platiť, tak mi povedz na kú riť si platím to zdravotné poistenie???! Ale celkom dobre si viem predstaviť koľko zhltne peňazí taký poisťovací kolos najmä na platy.