Besnota u človeka?

Príspevok v téme: Besnota u človeka?
silvus28

Neviete ako sa prejavuje besnota u človeka? V sobotu ma uhryzol a poškriabal kocúr, celé lýtko sa mi zapálilo, mám to opuchnuté, také stuhnuté a tvrdé okolo rany, veľmi to bolí, nemôžem ani poriadne chodiť...bola som s tým na pohotovosti, hneď si ma aj nechali v nemocnici, dávali mi intravenózne antibiotiká a injekcie, včera ma pustili domov, stále beriem ATB - Ciprinol, no nič neprechádza, tuším to mám ešte horšie, bojím sa, že prídem o nohu! Na prep. správe je stanovená diagnóza: Phlegmona cruris I.dx, a ešte Excoriationes cruris I.dx et antebrachii bilat.
Neviete čo tieto latinské názvy znamenajú?
Ďakujem za každú odpoveď

zshhwazwhhh

Môj kcurik ma pohrizol a bojím sa ze je to besnota.Ked som sa z nim hral z nicoho nic sa mi zacal motat okolo nôh.Uhrizol ma ale nie velmi silno vlastne to mam iba červene,tak neviem či je to besnota ani mi netečie krv.Poviem vam čo robil:viplazil jazik a zacal mnaukat.Pls napiste mi na môj e-mail lambo0@centrum.sk ci to naodou neni besnota.Dakujem.A este sa potim a som rospleny.

Lumik

tusim sa prejavuje tak, ze clovek postupne ochrnie, ale aj napr hypersexualitou. Tiez som mal bobky par mesiacov po tom co ma kusol neznamy pes, ale kedze som sa tych inekcii bal viacej ako besnoty tak som sa len pozoroval, a vsetko nezvycajne som samozrejme pripisoval tomu. (vlastne aj zvycajne :) ) No a ako som hladal po nete priznaky tak som nasiela aj to, ze uz sa podarilo jednej americanke prezit besnotu: www.jsonline.com

Jefitto

Je rozdiel medzi králikom a zajacom... besnotu môže mať všetko, čo má eukaryotické bunky, čiže všetko okrem bakterii a cyanosiníc... aj slimák môže mať teoreticky besnotu...

Carie

tak to sa spytaj lekarov, to su moc odborne veci a myslim, ze malolkto z nas musel niekedy v zivote take nieco riesit.

Yenkiee

dobri potrebujem radu pohrizol ma pes a boli sme u veterinara nech ho visetri a dal nam take listki ze nato mame pisat aki je pes a tak dalej ale cital som ine prispevki a tam je ze ak sa do 48 hodin nezaockujem tak ze us neni pomoci. nechapem tomu inde pisu ze 48 hodin a inde ze 2 mesiace ? tak mi to prosim visvetlite

chlamídia

Mačky lezú po dvore, po streche, po poli. Neviem kto by ich spočítal, nie to ešte zaočkoval. Nerozpoznám mačku od kocúra, tak neviem ako zistím ktorá ma poškriabala. Príslovie na záver: Kam nechodia mačky, tam chodia myši. Mňáááu.

bella12

Zlá správa je, že besnota je smrteľné ochorenie, pokiaľ sa nezačne s jej liečbou ešte pred prejavom jej príznakov. Inkubačná doba je 2-3 mesiace. Ak je človek pohryzený zvieraťom z voľnej prírody, ktoré nie je k dispozícii na sledovanie (utieklo), automaticky by mal byť zaočkovaný vakcínou proti besnote. Ak sa podarí dané zviera odchytiť, pohryzený človek nemusí byť hneď zaočkovaný, sleduje sa zviera. Veterinár vyšetrí dané zviera v 1., 5. a 14. deň od uhryznutia, či sa u neho neobjavia príznaky besnoty. Ak sa u zvieraťa žiadne príznaky neobjavia, všetko je v poriadku. Ak by sa objavili príznaky, vtedy sa podá uhryzenému injekcia proti besnote - vzhľadom na inkubačnú dobu choroby 2-3 mesiace sa to stíha ešte pred vypuknutím príznakov u človeka.

Bol kocúr zaočkovaný proti besnote? Ak áno, nemáš sa čoho báť - možno Ti tam zaniesol nejakú infekciu, ale o besnotu sa určite nejedná. Bol to Tvoj kocúr? Ak nebol očkovaný, pohybuje sa len po dome alebo aj po vonku, kde sa môže eventuálne dostať do kontaktu s nejakým divým zvieraťom (možným prenášačom besnoty)? Pohrýzol Ťa pri hre alebo sa začal bezdôvodne správať agresívne? Povedala si lekárovi, že Ťa pohrýzlo zviera? Ak áno, tak Ti mal vypísať žiadosť o vyšetrenie kocúra pre veterinára (ak je kocúr "dostupný") alebo v opačnom prípade Ťa mal poslať na infekčné.