chorobná láska k jedlu

Príspevok v téme: chorobná láska k jedlu
Ela753

mám taký pocit, že môj otec nie že je jedlom živý, ale len pre jedlo žije, nepracuje doma, keĎ odchádza vždy sa chystá akoby išiel na mesiac rpeč alebo čo, vypráža si mäso, niekedy aj 1 kg mäsa a stále čosika závara, napríklad zabíjačkovú kappustu a tak. Je to hrozné, nechce si dať povedať, aj jeho spárvanie je však veľmi divné, aj 4-5 krát za hodinu je schopný úplne zmeniť náladu, chvíľku sa smeje a prejde pár minút a bezdôvodne je až agresívny. Každému známemu však hovorí ako už schodol 8 kg a podobne, lenže nechudne, stále len priberá. Dokonca mama ho chchela presvedčiť aby išli spolu k dietelógovi, že aj ona s nim bude chudnút, hoci má len pár kíl naviac, ale on ju ešte vysmial. Vôbec sa nechche hýbať, najradšej sedí rped telkou. Ešte niekoho kto doma chudne a stravuje sa racinálne vysmeje, že kto by také plky jedol a tak. Neviem ako by sme mu mohli pomôcť, už toľkokrát pod tlakom okolností sľúbil, že schudne, ale to bolo fakt tak pár kg, tak maximálne 10, čo ale pri jeho hmotnosti, rátam tak aj 130-140kg, je nič. Vždy keĎ je nejaká akcia na mäso tak už len rozmýšľa oč by z toho urobil a tak, neskutočne sa prejedá, a večer akože dietne zje kilo mandariniek a hovorí, ako si on stráži postavu. Doma sa mu nikto neposmieva ani nič také, všetci mu chcheme pomôcť, ale on nechhce,
prosím poraďte

Ela 753

ano má problémy aj s kľbmi, tažko sa mu vstáva aj zo stoličky, ... No takté dačo, že by mu starí kataráti dohovorili sme skúšali, s každým s pomaly že do krvi nepohádal... no hrôza, on si to nie je ochotný priznat, mám podozrenie, že má asi aj problémy s hladinou cukru, mal zlé výsledky, keď raz bol u doktora, kvôli práci. Ale na dalšie dohodnuté vyšetrenia neprišiel.

Pracuje ako kamionista, takže celý deń sedí, žiadny pohyb. Doma nie je ochotný pokosiť trávnik so samopohonom kosačky, že pri tom len musí kráčať... No a s mamou nemá už nejaký dobrý vzťah. Jediné čo teraz na neho troška zapôsobilo, bolo to že dvaja jeho rovesníci, spolužiaci zomreli, jeden sa prepil a druhý mal dlhoročnú obezitu, ale menšiu ako má on a fajčil... Vtedy ked sa to dozvedel, tak si dokoca ani nepridal...
Naozaj sa o neho bojí, proste sú plné noviny takých vecí, že kamionistovi prišlo zle, nikto tam nebol kto by mu pomohol.... veľmi sa toho bojím, a pritom všetci mu chcheme pomôcť,,,
dokonca robil kedysi strašné ciráty s tým, že mal ísť na moju stužkovú, lenže do starého obleku sa nezmestil,,, tak chchel ísť v rifliach! mama to musela tajne vybavit a fakto ho donutiť aby si išiel aspon ho oskusatči je mu dubrý ten čo mu objednala podla nohavic ... preoste kvôli svojim kilám sa oberá o strašne veľa pekných vecí a nedá si povedať, bojim sa, že k doktorovi ho dotiahneme až vtedy, keĎ bude už naozaj zle. :(
ďakuejm zam všetky vaše námety :)

jajka001_

polepetkova ma skvely napad, presne tak, od vlastnych nazor neberie, uvedomi sa az pred kamaratmi
ale okrem toho jedla si myslim ze problem bude hlbsie, zmeny v psychike, mal by ist na vysetrenie, tam ho ale nedostanete. nema problemy v praci kvoli vahe? ak este pracuje. urcite ma aj zdravotne problemy kvoli tej vysokej nadvahe - srdce, klby, chrbtica.

Threesha66

Ja mam otca ktory sa tiez napchava no on ma stadium bulimie, on sa napcha do syta az viac, potom to rychlo ide vyvratit a nasledne si zasa naberie tolko isto a potom sa cudje aky je nafuknuty ze to radsej pojde vyvratit, nechudne ani nic skor pribera a furt sa stazuje ako ho boli zaludok ale k doktorovi tiez nejde len ked mu mama povie nech sa prestane napchavat tak jej zhukne nech sa donho nestara nech si ona zere co chce. Toto je proste na hlavu no je to jeho zivot a on je taka povaha ze on si neda proste povedat a len sa kvoli tomu hada.

Weva

polepetkova - to je fajn napad - tiez som uvazovala tym smerom - nejaka stretavka, ci tak... Od vlastnych si neda povedat, ale mozno by ho komentar ci doberanie od kamaratov, ci starych spoluziacok nakopol. Co myslis Ela?

polepetkova

Co keby ste mu nejak nenapadne skusili zorganizovat stretnutie alebo navstevu s kamaratmi, ktori ho poznali ako stihlejsieho, ked takyto problem este nemal? Byvali spoluziaci alebo tak.. mozno, ked by mu nieco cudzi nezavisly povedal ako sa veci maju, ze sa strasne zmenil (k horsiemu), ze by sa skor uvedomil.. ale to len tak rozmyslam :))

Weva

mne to pripada, ze on sam je z toho tak trochu bezradnya vobec to nema pod kontrolou, kedze sa mu nepohodlne sedi uz aj v kine (asi prave kvoli jeho vahe) a tazko sa hybe. tak voli lahku cestu a sam seba podporuje v tom, co vie najlepsie a to kritizovat a jest :(
Slobodna ma pravdu v tom, ze chciet musi najprv on sam... lebo tazko zakazes dospelemu chlapovi jest co sam chce, este ked je taky sikovny ze si i navari a zavari... Nema nejakych kamaratov, co by mu pomohli, nejako si ist zasportovat, ci na turistiku ci tak? Alebo vy ako rodina ze by ste nieco naplanovali??? Pracuje este? Ma nejaky dobry kolektiv co by ho potiahol? S maminou si rozumeju?
Drzim palce Ela... necudujem sa ze Ti to strpcuje zivot a ze sa o neho zaroven i bojis :(

Slobodna

Nie je to normálne z tvojho pohľadu, on svoje správanie za normálne považuje a v tom je ten problém. Dobre a ako to chceš teda riešiť? Pochybujem, že ho dostaneš k psychológovi.

ela 753

nesúhlasím s tebou, ja s jedlom problém nemám, len mi prekáža keď si z každého čo sa snaží dbat o svoje zdravie robí posmešky a neviem čo, je to od neho hlúpe, nikto ho k ničomu nenúti. A čo mi na ňom prekáža nie je to že má problém s jedlom aloébo čo, ale to, že každému okolo seba ubližuje. Podľa mňa, ty vôbec nechápeš o čom tu hovorím, na mňa psychologické reči neplatia,typu hľadaj chybu u seba neplatia. Toto nebolo myslené ako kritika jeho osoby, jeho problémov.... Chhcela som počuť názor k meritu veci, či s tým niekto nemá skúsenosť ako to rišešil... A nemám 15 aby som si myslela, že svet je gombička. A zasa toto nie je vec, kde by bola akože chyba vo mne alebo v niekom inom. On ktorý vždy rád chodil do kin aspon , tak od posledného razu čo tam bol a celý film nadával na stoličky aké sú tvrdé a čo ja viem čo ešte tak už tam ísť nechche. On je mix zdravotných a psychických problémov, ved nei je normálne aby niekto za 10 minut, a to doslova zmenil náladu od jedného pólu k druhému.

Slobodna

Ela ja som netvrdila, že ho neľúbiš.
Ty ho nedokážeš zmeniť ani nikto iný, dokáže to iba on, len on sám sa môže zmeniť a to musí chcieť. Tým, že mu povieš čo robí nesprávne to nedosiahneš, skôr dosiahneš opak. Iba ak sa naučíš ho milovať a akceptovať taký aký je, to dosiahneš. Druhá vec je tá, že to čo nám prekáža na iných, nám vlastne prekáža na nás samých, tí druhí sú vlastne naše vlastné zrkadlo, ktoré nám ukazuje to, čo máme zmeniť sami na sebe. U mňa to funguje tak, že to uvidím- prekáža alebo rozčuľuje ma to na druhých, pochopím a zmením toto na sebe a potom sa zmenia aj tí okolo mňa. Takže si myslím, že aj ty sama máš problémy s jedlom, samozrejme ty s tým niečo aj robíš. Stačilo by zmeniť tvoj vlastný postoj voči jedlu a sebe samej.