Ahojte.Mám dcéru, ktorá má 14 rokov(bude mať 15 v Júny). Našla si priateľa, ktorý má však už 20 rokov. Vekový rozdiel medzi nimi mi neprekáža, skvôr mám obavy, že toto nie je žiadny flirtík len medzi nimi. Bojím sa toho, že dcéra s ním bude chcieť skúsiť prvý sex. Rozprávala som sa s ňou o tom,že nech si to predtým dobre zváží, ak by sa o to odhodlala. Povedala mi, že on na ňu vôbec nenalieha, verím tomu aj, pretože toho chlapca/chlapa poznám. Chodia spolu 2 mesiace aj niečo.Som moderná, no predsa len som ročník 75 a vtedy to bolo naozaj iné vo vzťahu ako dnes. V tej dobe som mala prvý sex skoro v 17tke a to po roku.Viem, že mi už neostáva nič iné ako jej veriť, že aj keď s ním začne sexualne spolunažívať, bude vedieť čo robí.
Dlhá či krátka doba?
No s tim nic nenarobime treba verit a vela sa vypravat
Ďakujem Vám za príspevky. Len mám miestami pocit, akokeby sme sa nepochopili. Ja som nepovedala, že ona s ním bude mať 100%-tne pohlavný styk.Viete.. Áno máte pravdy vysvetlila som jej to, už keď mala 12 a stále ju poučujem. Ale možno to niektorí poznáte ten tínedžerský obľúbený výrok :"ja nie som ty". Ako na tieto témy mi to ona nehovorí, len niekedy. Ja neviem posúdiť čo urobí, ako sa zachová ku tejto situácii ak u nich nastane.Možno si budem myslieť, že to už má s ním za sebou a nemusí to byť nakoniec ani pravda.
Bolo tu spomenuté, že všetky sexuálne "hrátky" sú do 15 protizákonné. Pravdaže viem že sú, ale ona už bude mať 15. A nepochybujem o tom, žeby nevedela o stanovenom limite(čiže tých 15 rokov).
Ale aj tak Vám ďakujem za naázory. Veľa mi pomohli. :)
hm.. 14 rocna, dost skoro aby mohla sexualne zit..
opravujem: nemá význam zakázať jej, ale radšej vysvetliť, prečo nie
andrea, to, že sa vaše rodiny poznajú na veci nič nemení, naopak, mali by ste mať na toho muža o to väčšie nároky. A on si by zasa mal vážiť Tvoju dcéru, byť si vedomý jej veku a niečo také ako sex s dieťaťom by mu nemalo chodiť po rozume. Ak áno, nech si nájde staršiu. A ak sa naozaj zaľúbil a myslí to s ňou vážne, nebude mať problém počkať hoci aj do svadby, ak mu za to stojí.
Dcéru pravdaže nemôžeš neustále kontrolovať alebo zamykať. Ale rozprávať sa s ňou o láske a význame ľudskej sexuality áno. Nemá význam zakázať, ale nevysvetliť prečo nie. Ak sa o tomto nerozprávajú s deťmi rodičia, poučia ich tínedžerské časopisy, telka, "skúsení" kamaráti. Ak jej vzťah nevýjde, aj Teba bude bolieť vidieť ju, ako sa trápi - nijako si tomu nezabránila. Rozchod je pre dievča oveľa menej bolestný, ak s tým, s ktorým chodila, nespala, ale odišla zo vzťahu s čistým štítom. Panenstvo má len jedno, ak oň príde s tým nesprávnym, nikdy ho už nebude môcť darovať tomu pravému.
petting, oralny sex, pohlavny styk - to vsetko je do 15tky protizakonne. vela stastia. :)
nemám pociť ,že by toto písala matka 14 ročnej dcery ale skor tá dcéra .ale asi som staromodna
trineo: neviem, ci sme sa dobre pochopili ako som to myslela. Samozrejme sa mi nepaci predstava, ze moja 15 rocna dcera uz bude sexualne zit, ale na druhej strane ako jej zabranim? Nemozem ju predsa doma zavriet do izby a povedat " do 18 nikde".
K tomu chlapcovi. Jeho rodicia a ja s mojim muzom sme velmi dobri kamarati uz dlhe roky a ona sa s nim pozna od 10 rokov.Cize aj ja, aj ona vieme, co je a co su zac.
andrea75,
naozaj by Ti nevadilo, keby Tvoja 15-ročná dcéra mala petting či dokonca sex s mužom, ktorého ani dobre nepozná? Veď čo sú to 2 mesiace! Hľadá lásku alebo len zábavu? Na lásku je primladá, veď na skutočnú lásku musí človek dozrieť a samotná láska potrebuje čas. Ako dobre pozná dcéra priateľa? Aké charakterové vlastnosti na ňom obdivuje? Počíta s ním ako s partnerom na celý život? Pochybujem. Za ten krátky čas sa ani nemohla stihnúť zamilovať, iba zaľúbiť, a to je veľký rozdiel. A to, že sa človek zaľúbi neznamená, že je správny čas na sex. Koľkokrát sa ešte zaľúbi, kým sa vydá! Táto otázka nie je o modernosti či nemodernosti, ale o hľadania dobra pre svoje dieťa. Nechce sa mi veriť, že bežnou reakciou na túto situáciu by malo byť predpísanie antikoncepcie pre 15-ročnú! A prečo? Lebo ju to láka a on má svoje potreby?
Sex nie je prostriedkom na privolanie lásky. Naopak, mal by byť spečatením zrelej lásky dvoch ľudí, ktorí chcú zostať po zvyšok života spolu. Začať so sexom s tým, že možno láska príde, ide proti samotnej láske, lebo stavia na sebectve, človek hľadá v prvom rade svoje dobro, svoj pôžitok a nie dobro toho druhého. Potom sa nečudujme, že tie vzťahy tak rýchlo troskotajú, sú postavené na piesku. Našim deťom médiá a spoločnosť hovorí, že môžu všetko, môžu sa milovať bez zodpovednosti, a keď sa niečo pokazí, ešte je tu záchrana - interupcia. Sex je druhom zábavy, ktorej treba výjsť v ústrety. Panenstvo už nie je hodnotou, skôr je na smiech. Deti berú antikoncepciu, aby náhodou nepočali deti, a kým dovŕšia dospelosť, majú za sebou x sexuálnych vzťahov, pričom o láske ani nechyrujú. A rodičia sa len prizerajú ...
To, že je dnes takto mladí žijú neznamená, že je to správne. To, že je takáto doba a spoločnosť neznamená, že sa jej musíme prispôsobiť. Skorý sexuálny život sa skôr či neskôr negatívne prejaví na psychike hlavne dievčat. Až príliš neskoro prídu na to, čo mali, o čo prišli a akých zranení sa mohli vyvarovať. Aby nám rodičom potom nevyčítali - kde ste boli a prečo ste ma nechali takto žiť? Veď vtedy som bola len mladé hlúpe dievča, ktoré sa chcelo hrať na dospelú, ale o živote a láske vlastne nič nevedelo ... A kto iný ich to mal naučiť, ak nie my - rodičia?
zdravim. Tiez som mala svoj prvy sex v 15(teraz mam 19) a nemozem povedat zeby som toho lutovala ale ani si nemozem povedat, ze vtedy bola naozaj spravna doba. Budete sa s tym mamina musiet zmierit. Ale rozhodne by som ju poslala si dat predpisat antikoncepciu. Istota je istota.