ja osobne mam s tymto stale problem, ale su aj obdobia, kedy to nerobim vobec a ani mi to nechyba...
musis si dat dokopy zivot na viacerych urovnach- a to je ten kluc. neviem, ako si na tom zdravotne, ani nic, cize tazko hovorit konkretnejsie...
v prvom rade si musis dat dokopy telo- aby aj lava mohla normalne fungovat. co znamena aj hormony dat dokopy, ziviny nejake nacerpat atd atd. v praxi to znamena- jest pravidelne a zdravo, dostatok spanku, na endorfiny je uzasny pohyb, vyhybaj sa alkoholu, cigaretam (pripadne inym drogam), bud aktivna, skus travit cas s priatelmi alebo rob co ta bavi - vracanim prichadzas o neskutocny kusisko zdravia a to telesneho aj psychickeho. dopln si vitaminy a elektrolyty, lebo bez nich ti hrozi kolaps. dopln si vapnik a vybehni trocha na slnko. bulimia ide v jednej ruke s depresiou a ta zas spusta prejedanie a to vracanie a to depresiu atd atd, cize je cas prelomit kruh .
dalsia vec je tvoja hlava- neviem co sposobilo tvoj stav, tak sa skus nad tym zamysliet a zacni problemy riesit rozhovormi, skutkami, odpustenim, cim kolvek!! len nie prejedanim. ked uz budes rozhodnuta naozaj naozaj prestat, dolezite je nestratit rozhodnutie. mne osobne pomaha, ked na to cele proste nebudem mysliet. akokeby ziadne prejedanie neexistovalo. ked mam na to chut, jednoducho absolutne tie myslienky potlacim, akoby som v zivote bulimiu nestretla. ani na to nemysli, necitaj ziadne clanky o chudnuti, nepocuvaj ziadne tlachanie o dietach, nic! teraz sa zameraj na zdravie, na chudnutie sa vykasli. kludne papaj, co mas rada, dolezita je len miera. vzdy po jedle sa chod prejst, pripadne jedz vzdy s niekym, v spolocnosti. a taktiez sa zameraj na ine veci. na priatelov, skolu, pracu, umenie... cokolvek.
dolezita vec je aj to, aby si sa nestala lahostajnou- maj vycitky svedomia za kazdym ked to urobis, nebud chladnou, vzdy si to vycitaj, je to zle, strasne, vrazdis samu seba, odhadzujes ten najvacsi dar aky mas. vzdy si predstav, ze ak sa prejes, tak potom to budes lutovat, zlyhas a to predsa nechces. povedz si, ze to robit nemusis, ze to nespravis, lebo to mozes nespravit, vyber je na tebe. raz to musi skoncit, tak preco nie teraz? predtym, nez ti vypadnu zuby, pred tym, nez si znicis zenske organy, nez ti vypadaju vlasy, nez si roztrhnes zaludok, prederavis hltan, nez sa ti zastavi srdce....?
jednoducho prestan. ak naozaj chces prestat, tak to nerob. je predsa lahsie nieco nerobit ako nieco robit. tak prestan. uvidis, ze cim dlhsie sa ti podaari zostat "cistou", tym lahsie to pojde.
a k tej laske, co spomina rejby- ano, pomaha to, mne to pomohlo velmi ked som sa zamilovala, ale laska by nemala byt nastroj, ktory zbesilo vsade hladas (aj tam kde nie je), len aby si sa vyliecila. potom to dopadne este horsie- a mne sa to stalo. laska sice pomaha, ale zlomene srdce ta dorazi uplne uplne sest stop pod zem. bud otvorena laske aj priatelstvu, ale nic neznasilnuj :)
drziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim ti palce neskutocne, ja som na tom podobne ako ty. ak to nezvladnem teraz, ak neuvidim nejake zlepsenie, tak bezim za profesionalom... po 3 rokoch aktivnej kazdodnovej bulimie mi uz vypoveda telo :( nikdy som si nemyslela, ze mozem aj naozaj zomriet na toto, ale je to tak....
bud silna, zvladnes to :)