Dedicne ochorenie

Príspevok v téme: Dedicne ochorenie
problem65432

Zdravim
Moj problem :
Mam frajerku chodim s nou asi rok (medzi casom sme sa rozisli a dali zase dokopy) pred nedavnom jej bola diagnostikovana trombofilia (dedicna forma) je to zvysena zrazanlivost krvy co znamena ovela vyssie riziko trombofilnych ochoreni ako je mrtvica tromboza ... tak isto to znamena komplikacie pri tehotenstve konkretne vyssie riziko potratu
a dalsie veci
lekar jej povedal ze nemoze dlho lezat kazda modrina ju moze stat zivot a podobne veci:(

moj problem spociva v tom ze nechcem aby to moje deti zdedili. aby sa museli bat kazdej modriny.
mam ju velmi rad mame sice iste problemy (kto nema...) dali by sa urcite vyriesit . Dedine ochorenie ale prekusnut neviem :(
moja otazka znie ako by ste sa zachovali vy v takejto situacii

ververeka

ja by som to asi naozaj nechala tak. cloveka s ktorym budes chciet este mat deti uz nemsusi stretnut a ked sa s nou rozides len pre toto, mozes toho lutovat. ale je to na tebe. ja osobne by som to asi nebrala ako problem. clovek moze zdedit rozne postihnutia z inych pokoleni a naozaj o tom nemusis vediet.
nechaj to tak a az to bude aktualne tak sa s nou porozpravaj. ale mam dojem ze uz si rozhodnuty ze je to pre teba velky problem.

problem65432

Ja sa tym trapim uz dlho rozmyslal som nad vsetkymi moznymi variantmi som v podstate rozhodnuty ze co spravim

skor by ma zaujimalo co by ste robili na mojom mieste

problem65432

lost
Ale mam otazku, co by si robil, ak by si mal geneticky zdravu partnerku a dieta by nebolo zdrave ?
->to nie je taka jednoducha otazka podla toho co by malo a kedy by sa na to prislo
keby sa narodilo chore postaral by som sa onho ako o zdrave...

A preco tak strasne chces odovzdavat dalej svoje geny? (zaujima ma pohlad na tu vec, od ineho cloveka).
Kto nechce ? Myslim ze sme na to naprogramovany....

A ty si geneticky zdravy?
pokial viem ano.
keby ze viem ze nie som trapila by ma skor otazka ci vobec mat deti

ja som aj predtym tusil ze to ma lebo to mal jej dedko aj jej mama dufal som ze ona nie no testy ukazali opak
Je to dedicne a typujem ze pravdepodobnost
ze to dieta dostane je taka ista ako ze bude mat po mne oci ...

veronika1211

samozrejme ze mozu neviem co vsetko sa mohlo zvrnut... ide o to ze dedi ktore budem mat snou budu chore resp je tam velke riziko
ja sa citim zdravi nemam ani len alergiu mam silny imunitny system
v rodine sme ziadne dedicne ochorenie nemali

lost

Kolko deti sa narodi "geneticky dokonalym rodicom" co maju zdravotne problemy.
Kolko zmarenych zivotov vdaka ockovaniam.
Od alergii az po cukrovku a konciac zahadnou smrtou, atd atd..
Ked tak strasne chces mat vlastne deti, tak neviem... Asi jedine skusit :)

Ale mam otazku, co by si robil, ak by si mal geneticky zdravu partnerku a dieta by nebolo zdrave ?

A preco tak strasne chces odovzdavat dalej svoje geny? (zaujima ma pohlad na tu vec, od ineho cloveka).

A ty si geneticky zdravy?

Ono mas asi zopar moznosti:

1. zostat s nou a predat geny dalej, "risknut" to ze bude dieta "geneticky nedokonale"
- zopar ludi toto povazuje za hazard so zivotom dietata.
- ale mnoho ludi to risklo a deti su OK.
- su tie testy 101% spolahlive ?
2. najst si geneticky dokonalu parnerku a presvedcit sam seba, ze ju milujes, predat geny dalej a dufat ze neschytas cierneho petra v oforme smoly na geneticku mutaciu genov potomka.

Podla mna je to jedna z riadne "slepoulickovych" otazok a netusim ci na to existuje jednoznacna odpoved. resp. to asi vies aj ty.

"pred nedavnom jej bola"
- to je taka vec ze:
1. ktovie co by sa stalo, ak by ste sa rozhodli mat deti predtym ako jej to diagnostikovali
2. nepoznam tu chorobu, avsak, je to na 101% ze sa to prenesie na potomka? pocul som ze niektore choroby sa prenasaju sposobom ze prvy to ma druhy nie lebo je len nosic a treti ano, 4. zas nie a 5. ano, atd.. resp, moze byt viac nosicov atd.

Raz som vygoogloval ze je mozne si dat spravit geneticke testy prave na tuto dedicnost, ake su tam sance percenutalne atd, o tom vies? Skusali ste to ?

veronika1211

je tolko chorob a komplikacii ktore mozu deti zdedit aj po tebe a tvojich predkoch... a mozu to byt omnoho vaznejsie veci ako trombofilia...