Kolko deti sa narodi "geneticky dokonalym rodicom" co maju zdravotne problemy.
Kolko zmarenych zivotov vdaka ockovaniam.
Od alergii az po cukrovku a konciac zahadnou smrtou, atd atd..
Ked tak strasne chces mat vlastne deti, tak neviem... Asi jedine skusit :)
Ale mam otazku, co by si robil, ak by si mal geneticky zdravu partnerku a dieta by nebolo zdrave ?
A preco tak strasne chces odovzdavat dalej svoje geny? (zaujima ma pohlad na tu vec, od ineho cloveka).
A ty si geneticky zdravy?
Ono mas asi zopar moznosti:
1. zostat s nou a predat geny dalej, "risknut" to ze bude dieta "geneticky nedokonale"
- zopar ludi toto povazuje za hazard so zivotom dietata.
- ale mnoho ludi to risklo a deti su OK.
- su tie testy 101% spolahlive ?
2. najst si geneticky dokonalu parnerku a presvedcit sam seba, ze ju milujes, predat geny dalej a dufat ze neschytas cierneho petra v oforme smoly na geneticku mutaciu genov potomka.
Podla mna je to jedna z riadne "slepoulickovych" otazok a netusim ci na to existuje jednoznacna odpoved. resp. to asi vies aj ty.
"pred nedavnom jej bola"
- to je taka vec ze:
1. ktovie co by sa stalo, ak by ste sa rozhodli mat deti predtym ako jej to diagnostikovali
2. nepoznam tu chorobu, avsak, je to na 101% ze sa to prenesie na potomka? pocul som ze niektore choroby sa prenasaju sposobom ze prvy to ma druhy nie lebo je len nosic a treti ano, 4. zas nie a 5. ano, atd.. resp, moze byt viac nosicov atd.
Raz som vygoogloval ze je mozne si dat spravit geneticke testy prave na tuto dedicnost, ake su tam sance percenutalne atd, o tom vies? Skusali ste to ?