Da sa predavkovat vitaminom C?

vsevedka

ak beries Cetebe, to je myslim 500mg-ove, takze skutocne dostanes denne tych 1000 mg, podla mna, ak ti staci takato davka, naco zbytocne zvysovat, inac Cetebe ma prave to mnou spominane pozvolne uvolnovanie

Ak vsak trpievas aj nadchami, je lepsie Cetebe zo zinkom, mene zinok nadchu podstatne skracuje a nie je tak mohutna a nemusim brat 2 tablety, ale len jednu

Inac citala som uz nejaku studiu,ze ked sa beru dlhsie velke davky vitaminov a potom sa naraz prestane s ich uzivanim, moze sa u clovka paradoxne vyvinut hypovitaminoza (ale tu by som nechala priestor pre RNG, on sa skutocne podrobne zaujima o branie doplnkov a ja by som si netrufla zhodnotit co je uz vysoka davka a co nie, a ci treba doplnky prestriedavat, co by bolo aj logicke, hoci ja bravam sucastne viacero vitaminov, ci mineralov, ale tiez len tak skusmo, podla seba a vacsinou v zimnych mesiacoch v case viroz alebo niekedy az vtedy, ak na mna nieco "lezie", ale roky mi to uz funguje a nebyvam chora, hoci predtym som byvala casto a kazdu chvilu som uzivala ATB.

Inac antibiotika su svinstvo na postupne znizovanie imunity, ked sa beru casto. Ja ich uplne nezaznavam, su pripady, kedy su opodstatnene, ale ja by som si ich dala snad len vtedy, keby som mala zapal pluc.

cinni

no beriem klasicke cetebe 2x denne, plus ascorutin a sem tam nejaky multivitamin a jem vela ovocia a zeleniny...pre mna je to pokrok,mala som mizerne stravovanie a ocividne mi pomohlo aj tych 1000mg ..aj ked poznam ludi co beru 10x tolko

vsevedka

Pre cinni: ja len tolko, ze dennu davku C vit. 1000mg, ja vobec nepovazujem za vyssiu, ci vysoku (ty si to zrejme myslis, ked si napisala, ze tebe vyssie davky Cvit.pomohli na imunitu.

Nvm ake Cecko si brala, ci bolo prolongovane a ako dlho si ho brala. Inac ludske telo si proste nevie ulozit C vit. do zasoby.

Nikdy som nespochybnovala vyznam C vit. ako pomoc napr. pri virozach, kedy je opodstatnene brat vyssie davky, ale urcite nie jednorazovo, ale v dielcich rovnomernych davkach pocas celeho dna. Vsak preto sa vyraba aj Cecko s predlzenym ucinkom, kedy sa dostava do organizmu rovnomerne. Keby si si si takuto kapsulu cecka otvorila, videla by si mnozstvo malickych guliciek-je to v podstate rovnomerne rozdeleny C vit. obaleny selakom, koli tomu, aby bol prisun rovnomerny.

Casto sa teraz priemyselne vyrabane cecko spaja i so zinkom, ktory skutocne podporuje imunitu.

A ano, najlepsie su neutalne formy C vitaminu, ktory nedrazdi zaludocnu, ci crevnu sliznicu, len je nevyhoda, ze je drahsi.

Napriek mnozstvu roznych priemyselne vyrabanych doplnkov ja som zastanca i doplnania vitaminov v prirodzenej forme (teda ovocie, zelenina), pretoze v ovoci sa nevyskytuje nikdy len jeden vitamin izolovane, ale vzdy v prirodou danej rozumnej kombinacii s inymi vitaminmi a mineralmi, ktore spoluposobia.

RNG

A aby sme vlastne vedeli, o ake hodnoty sa tu jedna, stare tabulky urcuju potrebu na 60 mg denne, nove nazory, ktore dnes prevzali uz miliony ludi, vcitane casti lekarov v sukromi, hovoria o davke okolo 3 gramov denne.

RNG

Otazka bola nie ziviny, ale len ciste vitamin C a jeho potreba/ucinnost v tele z roznych foriem.
Ludia voci velkej vacsine zvierat su v nevyhode, lebo neprodukuju v tele ziadny vitamin C a kedze nase telesne/bunecne pochody su dost podobne, tak mnozstvo vedcov zistilo, ze je dobre si davat extra davky vitaminu C, tj vacsie, nez mozeme prirodzene dostat z potravin.

A to je tu ta zakladna otazka vo spore, organizovana medicina sa drzi starych a mylnych tabuliek z roku 1948, kde odporucene mnozstvo vitaminu C bolo urcene len vzhladom ku skorbutu, ale ine potreby vitaminu C tam neboli nijak adresovane.A tolko je mozne dostat z potravin.
Ale nie tolko, aby hladiny vitaminu C v krvi boli podobne tomu, co ma napr pes, prasa, krava, zajace .....
Nuz a ako vyskumnici zistili, tieto vyssie hladiny su dobre aj pre nas cely zivot.
Je len na tebe, ci chces verit poveram z minulosti alebo solidnemu vyskumu stoviek spickovych vedcov kalibru napr ako Linus Pauling, dvojnasobny nositel Nobelovej ceny, alebo sa drzat zatate nicim nepodlozenych starych odporucanych dennych davok, ktore boli urcene len na zaklade konsensusu(dohody medzi vtedajsimi vladou menovanymi lekarmi, bez akehokolvek vyskumu)

RNG

Priemyselne(enzymaticky) vyrabana kyselina askorbova je BIOIDENTICKA, tj telo ju nijak nevie rozoznat od tej z ovocia
Jedina vyhoda ovocnej je ze sa uvolnuje postupne a prichadza aj s inymi zivinami.

Myslim, ze sirenie sa aj tohoto bludu o kvalitnejsej kyseline askorbovej z ovocia by sa malo skoncit.

Jedina forma, ktora je definitivne lepsia, lebo sa zdrzuje v tele podstatne dlhsie je patentovana forma esteru C, kde je viac molekul vitaminu C spojeneho dokopy aby neprepadol cez "sitko" ladvin tak rychlo, ako malicka molekula kyseliny askorbovej.

mary-anne

ako je to vlastne s tými šumivými tabletami- vitamínmi? viem, že prísun vitaminov z ovocia a zel.nenahradia, ale môžu sa piť stále? a pomôžu aj tieto vitamíny?

RNG

Bludy rozsirovane, ze "telo si zoberie, kolko potrebuje a ostatok vyluci" by mali konecne skoncit kolovanie.
Telo nema specialny system na zadrzovanie vsetkych potrebnych latok, len niektorych. Telo vyluci potrebnu vodu aj ked je clovek velmi dehydratovany a smadny. Tak isto sa moze vtedy potit a vylucovat vodu a soli, aj ked ich ma v tele malo.
Co sa tyka vitaminu C, ten ma malicku molekulu,, ktora sa zdrzi v tele len kratko, ci ho telo potrebuje alebo nie, vypadne cez "sitko " ladvin za pol az jednu hodinu .
Takze ked si chceme zo zdravotnych dovodov zvysit znacne priemernu hladinu vitaminu C v krvi, musime ho brat vela a casto
Samozrejme kedze sa jedna o kyselinu, moze sposobit podrazdenie criev, preto vacsie davky treba brat v neutralnej=nedrazdivej forme.
Je aj forma, kde neutralne askorbaty vapenate su spojene do vacsej molekuly, ester C, ktora sa v tele zdrzi az 5-10 nasobne dlho, tj je vhodna lepsie na zvysenie hladiny vitaminu C v krvi

doubledog

pred par dnami som skusal megaskorbicku liecbu, kedze som bol chory

za den som dal asi 30 g vitaminu C

je to trochu zataz na traviacu sustavu, ale ucinkuje to
takze predavkovanie ti urcite nehrozi, ak je predavkovanie mozne, tak az pri obrovskych davkach, ktore do seba velmi tazko dostanes