Sportujem len tak zlahka rekreacne - rotoped, plavanie, posilovanie bez zataze, strecink. V poslednej dobe som zacala mat pri vacsej svalovej namahe krce v rukach aj nohach. Citala som, ze to moze byt z nedostatku mineralov. Mohli by ste mi odporucit nejaky konkretny mineralovy pripravok, ktory by mi pomohol? Dakujem.
Mineraly pri cviceni
Mohli by ste mi poradit nieco konkretne, PLS!!!!
Strta kazdeho zo zakladnych mineralov(K,Na,Ca Mg, Zn) moze poskodit prenos signalov v nervoch, tj strpnes=tetania, krce. Prejavi sa najma v odlahlych menej dokrvenych castiach tela a najviac namahanych(prsty na nohach, lytka)
Kazdy z danych sa da doplnit,
K(draslik kalium) je v zemiakoch, bananoch a pod, a dostat aj specialnu nizkosodikovu sol, kde je cast NaCl nahradene KCl.
Ca=Vapnik/calcium je v zeleninach, najma karfiol, v semenah(mandle), v mliecnych vyrobkoch a pod.
Zdrojov MG(horcik, magnesium)je pomenej v potrave, preto je tolko doplnkov s nim na trhu.
To iste plati na zinok, selen a jod, hoci tieto maju dost maly vplyv na prenos nervovych signalov priamo
Nejde mi to nemam Outlook!
Mohli by ste mi ale poradit nieco konkretne?
Aha, dobre rano, ved ho tam mas!
Ak chces, daj Tvoj mail, ozvem sa.
Pokial viem, krce v nohach sposobuje bud neprekrvenie alebo nedostatok magnezia. U teba to bude zrejme to druhe. StanleyH ma pravdu, mineralkou a ovocim zo supermarketu si nenahradis ani mineraly ani vitaminy. Zadovaz si kvalitne prirodne magnezium, cim si ho v tele rychlo doplnis.
Inac, hlavne pri sporte je dobre doplnat aj antioxydanty.