Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Jedlé oleje ako doplnok stravy

Príspevok v téme: Jedlé oleje ako doplnok stravy
boba77

Rada by som sa dozvedela ničeo viac o jedlých olejoch ako napr. pupalkový, ľanový, konopný, makový či rybie oleje. Hlavne ako ich užívať, koľko a ako často či samotné alebo je lepšie ich miešať do jedla, taktiež ako ich skladovať a na čo si dať pozor.

Nedávno som čítala článok o ľanovom oleji ktorý istá Dr.(nespomeniem si na meno)používa na liečbu rakoviny a iných ťažkých ochorení. Spomínala že ľanový oje je lepšie užívať s tvarohom či jagurtom aby sa naviazal na proteiny, lebo tak ho telo najlepšie využije. Takiež by sa mal skladovať v chladnom a tmavom mieste lebo na vzduchu rychlo oxiduje. Taktiež je možné ho nahradiť ľanovými semiačkami ktoré ale tiež musia byť rozomleté a treba ich skonzumovať čerstvé. Ja osobne som si namlela semiačka do sklenenej nádoby dobre uzavretej a v tej som ich držala kým som ich nespotrebovala. Neviem či so urobila správne... Aj z tohoto dôvodu by som bola rada, keby ste sem písali svoje poznatky alebo odbornejšie rady na túto tému.

mjc

Jedlé oleje sú fajn :) Ale podľa mňa sú najzaujímavejšie len tieto.
Ľanový - vysoký obsah omega 3 - vhodný doplnok pre väčšinu dnešnej populácie predopovaniej omenga 6 :)
Tekvicový - zaujímavý zdroj organického zinku.
Konopný - vyvážený pomer omega 3-6, zlepšenie stavu ekzémov a zápalov.
Rascový - liečba alergie, likvidácia parazitov :)
Kokosový - ale v menšom množstve ako to uvádza mnoho zdrojov(hlavne predajcov), skôr ako lahôdku :)
Olivový - najstabilnejší olej hneď po kokosovom a palmovom na vyprážanie(to veľa ľudí nevie, pretože väčšina panenských olejov nie je vhodná na tepelnú úpravu pokrmov), no na rozdiel od kokosového a palmového je jeho stabilita výsledkom mononenasýtených tukov a nie nasýtených, takže je podľa mňa vhodnejší na konzumáciu aj vo väčších množstvách :) A samozrejme je super pre studenú kuchyňu.
Carotino - zaujímavý zdroj karoténov pre telo aj pokožku. Je to palmový olej, ale nie z jadier ale zo šupiek palmových orechov. S klasickým lacným palmovým olejom ktorý sa dáva do všetkého a nie je príliš cenným tukom, si ho nepomýlite, pretože je brutálne červený a tuhne už okolo 24 stupňov :) Pri pridaní do jedál farbí krásne na oranžovo :)

Nesúhlasím že konopný olej je nechutný, je celkom chutný :) má taký trávový podtón. Ľanový je horkastý, rascový je dosť zaujímavy šak skúste požuť rascu - mne chutí, carotino nemá výraznú chuť, kokosový je silno aromatický s jemnou chuťou, tekvicový mi tiež chutí, ma takú orieškovú chuť. Niektoré za studena lisované oleje nie sú super chutné a ani príliš voňavé, ale ak ich chcete ako doplnok stravy, zjesť sa rozhodne dajú. Osobne uprednostňujem dávku z lyžice pred dávkou v jedle :)

Nedávno som prešiel po pár obchodoch a človek sa až zarazí, na akých olejoch si pripravujeme jedlo :) akurát o tom píšem článok. Verte že aj pri bežnom oleji sa oplatí prečítať jeho zloženie, hlavne ak ho chcete použiť aj v teplej kuchyni, alebo nebodaj na vyprážanie :)

A v tehotenstve samozrejme je možné oleje jesť :) rozhodne nie piť :) Oleje ako doplnok stravy sa dávkujú po lyžičkách nie po pohároch :)

Moje top sú ľanový a rascový :)
www.navratkprirode.sk
www.navratkprirode.sk

A rozhodne skladovať v chladničke, keď je na vnútorné užívanie. A kupovať menšie balenia. Prípadne prelievať do menšieho balenia.

epi

Okrem iného, v jednej anglickej štúdii bolo zistené, že príčinou epilepsie môže byť aj "moderný" jedálniček, v ktorom chýbajú okremi iných omega3 mastné kyseliny.

Po začatí úžívania zvýšených dávok omega3 epileptikmi, záchvaty ustúpili.

Omega6 však viedla paradoxne ku zhoršeniu stavu epileptikov.

epi

Dovolím si jednu perličku spojenú s tukmi - epileptikom pomáha tzv. tuková ( atkinsonová ) dieta - zistilo sa, že pri nej dochádza ku uvoľňovaniu acetonu v ľudskom organizme a ten má antikonvulzivne teda antiepileptické účinky - čo tá príroda všetko nevymyslí.

RNG

Tzv PUFA tj potrebne/esencialne oleje je najlepsie brat priamo ako cerstvomlete olejovite semena a orechy, pripadne riasy a ine zdroje.
Telo potrebuje trochu z roznych tukov pre svoju regeneraciu, samotny mozog napr potrebuje rozne, lebo si ich nevieme vyrobit vsetky. A zialbohu sme vyslachtili len niektore rastliny a tie pouzivame nielen my, ale s nimi krmime aj dobytok, tj dostavame velke kvanta velmi obmedzeneho vyberu olejov a mane vuyslovene nedostatky niektorych, a to nielen dnes uz znamych omega 3, ale aj mnozstva inych.
Preto zdoraznujem este raz pestrost potravy je pre nas velmi dolezita a niektore principy vitarianov sdi treba aspon ciastocne osvojit, lebo spracovanim jediel, najma priemyselnym, v nich nicime rozne pre nas potrebne ziviny.

Slobodna

áno lucka963 v Tescu ho normálne kúpiš, odporúčam Borges značku a extra panenský je taký tmavý.
Mne to dosť s trávením pomohlo, ale upozorňujem na hnusnú chuť, rýchlo to prehltni a vyprodukuj veľa slín aby sa tá chuť stratila a užívaj dlhšiu dobu 1 mesiac minimálne.

maria1113

ahojte, chcela by som poradiť, či môžem užívať súčasne olivový olej a olej z p. marianskeho, zvykla som si dávať ráno a večer lyžicu olivového oleja a cez deň aj lyžicu p. marianskeho, neuškodí to?

Slobodna

lucka963 práve spomínaný olivový olej ale musí byť extra panenský (čo je najťažší s najhnusnejšou chuťou), užívať tak ako popisujem nižšie. Stačí 1 polievkovú lyžicu ráno na lačno prehltnúť.

- mira

Boba, dve lyžice je dosť, ak k tomu ješ aj semienka, oriešky a spomínané nasýtené tuky.
Ak máš dostatok pohybu a športuješ, nie je to problém.
Ale ak nemáš pohyb, tvoje telo sa takmer nebude čistiť od usadenín. Tuk ide do krvi a telo sa čistí hlavne krvou, ktorá odnáša škodliviny do orgánov, zabezpečujúcich čistenie.