Jedlé oleje sú fajn :) Ale podľa mňa sú najzaujímavejšie len tieto.
Ľanový - vysoký obsah omega 3 - vhodný doplnok pre väčšinu dnešnej populácie predopovaniej omenga 6 :)
Tekvicový - zaujímavý zdroj organického zinku.
Konopný - vyvážený pomer omega 3-6, zlepšenie stavu ekzémov a zápalov.
Rascový - liečba alergie, likvidácia parazitov :)
Kokosový - ale v menšom množstve ako to uvádza mnoho zdrojov(hlavne predajcov), skôr ako lahôdku :)
Olivový - najstabilnejší olej hneď po kokosovom a palmovom na vyprážanie(to veľa ľudí nevie, pretože väčšina panenských olejov nie je vhodná na tepelnú úpravu pokrmov), no na rozdiel od kokosového a palmového je jeho stabilita výsledkom mononenasýtených tukov a nie nasýtených, takže je podľa mňa vhodnejší na konzumáciu aj vo väčších množstvách :) A samozrejme je super pre studenú kuchyňu.
Carotino - zaujímavý zdroj karoténov pre telo aj pokožku. Je to palmový olej, ale nie z jadier ale zo šupiek palmových orechov. S klasickým lacným palmovým olejom ktorý sa dáva do všetkého a nie je príliš cenným tukom, si ho nepomýlite, pretože je brutálne červený a tuhne už okolo 24 stupňov :) Pri pridaní do jedál farbí krásne na oranžovo :)
Nesúhlasím že konopný olej je nechutný, je celkom chutný :) má taký trávový podtón. Ľanový je horkastý, rascový je dosť zaujímavy šak skúste požuť rascu - mne chutí, carotino nemá výraznú chuť, kokosový je silno aromatický s jemnou chuťou, tekvicový mi tiež chutí, ma takú orieškovú chuť. Niektoré za studena lisované oleje nie sú super chutné a ani príliš voňavé, ale ak ich chcete ako doplnok stravy, zjesť sa rozhodne dajú. Osobne uprednostňujem dávku z lyžice pred dávkou v jedle :)
Nedávno som prešiel po pár obchodoch a človek sa až zarazí, na akých olejoch si pripravujeme jedlo :) akurát o tom píšem článok. Verte že aj pri bežnom oleji sa oplatí prečítať jeho zloženie, hlavne ak ho chcete použiť aj v teplej kuchyni, alebo nebodaj na vyprážanie :)
A v tehotenstve samozrejme je možné oleje jesť :) rozhodne nie piť :) Oleje ako doplnok stravy sa dávkujú po lyžičkách nie po pohároch :)
Moje top sú ľanový a rascový :)
www.navratkprirode.sk
www.navratkprirode.sk
A rozhodne skladovať v chladničke, keď je na vnútorné užívanie. A kupovať menšie balenia. Prípadne prelievať do menšieho balenia.