Stravovanie v cukrovke

Príspevok v téme: Stravovanie v cukrovke
Diidy

ahojte :)
chodím na strednú školu a so spolužiačkou píšeme projektovú prácu na tému cukrovka. Používame informácie z rôznych kníh či časopisov ale potrebovala by som pomôcť :)
našiel by sa niekto, najlepšie diabetik aby mi napísal niečo o svojom stravovaní? Napríklad plán stravy, zakázané potraviny, alebo ktoré ste museli vylúčiť zo stravovania(alkohol), potraviny ktoré ste museli obmedziť, výživové doplnky,..
Veľa toho je aj na internete ale viac by nám pomohla vlastná skúsenosť, teda Vaša :) poradí niekto?:) (dám aj mail)

pink ponk

katka,to ti urci lekar,vetsinou je to od 20 do 30 SJ na den,je to zrejme urcovane podla vahy....ja som si sam urcil,ake mnozstvo jedla na den zjem,riadim sa skor pocitom,lekar ak vidi dobre vysledky glykovaneho,tak to moze iba schvalit....

Katulienka5

Prosím Vás, vysvetlite mi, koľko sacharidových jednotiek v potravinách môže diabetik za deň skonzumovať, prepočítava sa to s jednotkami inzulínu.Už mám zoznam potravín so sacharidovými jednotkami.

bebe-

adrianka ja som to pochopil,tak ako ty
len mi bolo smiesne,ako to vtedy smiesne koncipovali - jednotkar nesmie jest sladke! a vzapeti,ze musi jest sladke!(hypo).... aj ja mam jednotku dvadsat rokov a bol som tiez toho prechodu od nejedenia sladkeho az po jedenie vsetkeho z mierou v sulade z davkami inzulinu svedkom

DiabetikIvo

Diidy,

ako tu už bolo napísané, diabetik môže jesť každú potravinu pokiaľ si dokáže obsah sacharidov v nej započítať do celkového denného príjmu sacharidov a zosúladiť príjem sacharidov v potrave s príslušnými dávkami antidiabetík - či už priamo inzulínu, alebo liekom podporujúcich účinok vlastného inzulínu u diabetikov s diabetom typu 2, ktoré sú vo väčšine prípadov podávane formou tabletiek.

Tiež tu už bol spomenutý fakt, že dia sladkosti nie su nejvhodnejšie pre diabetikov.

Je to tak a dokonca veľa diabetológov v zahraničí ich neodporúča svojim pacientom a to kvôli prakticky rovnakému obsahu sacharidov a vyššiemu obsahu tuku ako u ne-dia sladkostí.

Diabetici si to často neuvedomujú, ale aj napríklad obsah sacharidov ovocného cukru (fruktózy) si musia započítať do denného limitu sacharidov.

Odporúčam pozrieť si tabuľky sacharidových jednotiek a porovnať obsah sachaidov u dia a ne-dia sladkostí...

Jedny veľmi dobre spracované tabuľky nájdeš na tejto adrese "sites. google. com/ site/ mgoetzova/ Home/diabetes---vyziva/ diabetes---vyziva" - POZOR v adrese po prekopírovaní do webovského prehliadača vymaž z adresy všetky medzery, ktoré som tam musel vložiť po nemilej skúsenosti z 5.1. keď som Ti chcel poslať linky na 5 stránok s tématikou stravy diabetikov a žiaľ ochranný systém tohto servra mi to nedovolil... :-(

Reklamoval som to u adminov a vraj sa na to v pondelok pozrú programátori - viď. "www. zdravie. sk/ sz/ 510/t1064322/ p1/ forum-pripomienky-na-admina.html (zasa treba vyhodiť všetky medzery v adrese)

a adriana

bebe, presne tak mi to vtedy povedali. Nesmiete jesť sladké jedlá... Chcela som tým iba povedať, že aj názory na stravovanie diabetika sa menia, a to čo nám pred tým zakazovali, dnes už to neplatí. Keď som si pred tým dala niečo sladké,vždy som mala pocit viny, dnes už viem, že si to môžem dovoliť,samozrejme v rozumnej miere,takže si dám jeden koláč a nie celý plech a dám si to napr. na olovrant, alebo keď mám fyzickú aktivitu.

bebe-

Andel ....tak to si ma dostala z tym jedom :)
Ze myslis na otravu (napr na potkany) ma sice aj napadlo,ale myslel som,ze uz svetu je jasne,ze biely cukor je nebezpecny aj pre zdravych,nie nadarmo sa vola aj biely jed.
To co hovoris o dia sladkostiach je sv. pravda,ale napr taka stevia...to je prirodne sladidlo...lenze su to vraj iba velmi sladke listy,nozno aj sirup je z toho,ale nie je to vo forme prašku ci krištalu...aspon neviem o tom.

hagen

didi. Diabetik može jesť všetko. Zo začiatku som sa stresovala a všetko jedlo važila a mala som glykemie hrozné. Na glykemiu ma totiž vplyv vela faktorov a jedlo je len jedna časť.Skúsenejši diabetici a zvlášť s dm1typu vedia SJ prepočitť aj odhadom. Ja už jedlo nevažim ani nič podobne. Jednoducho viem odhadnuť kolko to asi je približne a podla toho sa zariadim. Ak budeš chcieť vedieť viac či už o stravovani,prepočitavani SJ, alebo o samotnom inzuline tak napiš email a ozvem sa ti.

Andel

Bebe, nemala som na mysli cukor,ako biely jed, ale jed ako taky (napr. taky co sa pouziva na otravu). Pre mna cukor nie je jed, ale prisada do zakuskov, pudingu, palaciniek a tak dalej.

Co sa tyka dia sladkosti, narobia viac skody ako ked si diabetik da normalnu, regularnu sladkost.

Vseobecne: diabetik moze jest vsetko, musi to mat ale zapocitane vo svojich inzulinovych jednotkach. Vacsinou si diabetik individualne zisti, ake potraviny mu robia s cukrom neplechu (napr. ja takmer vobec nejem banany a chlieb pretoze potom mam boj s vysokymi glyckami, ktore nejdu dole, ale kludne si mozem dat WASA suchar s nutelou). Teda, vsetko okrem toho spominaneho jedu ...

bebe-

Andel stavim sa ,ze ak by si vobec nejedla ten jed,ale dala by si si zdravy obed,bez tycinky,teda jedu...tak si ten inzulin musis aj tak pichnut....
ten biely jed ma tu smolu,ze to dvyha velmi rychlo....a samozrejme,ked si predstavime,co vie sugar urobit zo sklovinou zuba,tak co potom asi naroby v tele cloveka...toť otazka