Kríza úcty k autorite v súčasnom školstve

jajka001_

viete co chybaju im nejake pozitivne vzory
nejaka ta tuzba byt ako niekto, mudry, odvazny, čestny, uprimny atd

rofl

tak jajka ja mam na deti este trochu casu, ale dufam, ze ked tie moje pojdu do skoly, tak ten system uz bude niekde inde.

raz som sa rozpraval s mojou byvalou ucitelkou zo strednej a vraj im za posledne obdobie dost narastol pocet ziakov s poruchami spravania. mozno je aj v tomto problem. mozno sa k tymto detom nespravne pristupuje vo veku ked su este na 1. stupni a potom neskor sa to uz s nimi len vlecie az do dospelosti.

este ma napada, ako jedno z rieseni, znizit trestno-pravnu zodpovednost na 12 rokov. to by si myslim, ze tiez mohlo veci pomoct. nikto ma nepresvedci o tom, ze 12 rocne decko nevie rozlisit co je dobre a co nie.

lost

jajka001_

my tiez podobne tresty :)
ale velmi malo krat

v priblizne 1998-2000 sa mi zda..

i ked to bolo ojedinele, ale mali sme napr somarske lavice.. byt po vyucovani v skole za trest bolo uplne bezne

a poznamky za neslusne slova.. tam bol proste respekt ... (na prvom stupni, potom som odisiel)

jajka001_

my sme mali take tresty, ze stat v roku s predpazenymi rukami. to znie mozno smiesne ale skuste si to takych desat minut.
dnes by to skoncilo asi tym odpapulovanim ze...proste my sme si nic take nedovolili

jajka001_

ak mam byt uprimna, moje dieta ide nastupit do skoly a ja mam z toho celkom strach, nie ako bude zvladat ucenie, ale ci tam nepride k urazu, ci nebude sikanovane...alebo ci on sam nebude robit zle. by som bola ovela kludnejsia keby som vedela ze ucitelia maju nejaku tu autoritu a decka posluchaju aspon tak ako to bolo za nasich cias. ked som chodila na zakladnu, tak sme tam mali v triede vzdy tak cca tri zle decka, ostatni posluchali. aj to co robili tamti je asi dnes uplne nevinné. si dovolovali len na decka, nie na ucitelov.

rofl

jajka toto iste, co ty 22:46 som pisal aj ja trosku nizsie. lebo podla mna nejake dvojky zo spravanie a nieco podobne aj tak veci neriesi. oni to maju tazko na salame, znamky z cohokolvek. je im to jedno. co na zs alebo ss. treba ist inou cestou. a hlavne zacat ich viest uz od mala.

inak uz som tak nejak nadobudol dojem, ze tie decka su tak blbe mozno aj kvoli tomu, ze to vidia doma. tak potom sa clovek ani nemoze cudovat, ze rodicia to ich spravanie ani neriesia, zlahcuju a kolkokrat aj zosmiesnuju samotnych pedagogov.

Aja02

Mal by sa už konečne začať riešiť záujem rodičov o svoje deti, pretože takto, to nedopadne dobre. Na jednej SŠ dali do tried kamery, a keď sa prišli do školy hádať rodičia o tom, aké majú super dieťa, pustili im záznam z tej kamery a hneď stíchli...

jajka001_

ano lost :) tak sa s tym hafanom tvojim novym snaz :)
no ved toto, prava deti, ale co ich povinnosti. a zas sme na zaciatku...tresty netreba brat ako nieco negativne. ved pomoc chorych ci starym ci fyzicka praca šlachti...a ziskaju nove skusenosti a pohlad na svet, mozno aj viac empatie, ucty k starsim a tak

lost

Podla mna treba dietatu v skorom veku ukazat kto je panom a kde su limity ..
A hlavne globalne a hoci aj v skole, ked rodicia maju deti o ktore sa nestaraju, tak to je riziko aj pre nas ..
chceme chodit po ulici v strachu ?

To mame ako so psom :)
Treba ho vychovat ihned od zaciatku, inac moze byt zly :)