Máte nejaké skúsenosti s Hraničnou poruchou osobnosti? Zaujímali by ma najmä názory príbuzných ludí ktorí majú túto poruchu. Týka sa aj mňa, chcela by som sa spýtať, ako by som mohla ovládnuť svoju zúrivosť, lebo ma to už nebaví neustále vybuchovať a hovoriť tie najhoršie slová vlastnej rodine a potom sa neustále ospravedlňovať. Strašne ma to trápi...Chcela by som vedieť ako by ste sa cítili v úlohe napr. mojej mamy, keď jej vyčítam, že je sprostá že nešla na potrat radšej, že ma nemala porodiť, že ju za to nenávidím a nikdy jej to neodpustím, že sa pred ňou zabijem a podobné veci aj keď viem že za to nemôže...A pritom ma to bolí už vtedy keď to hovorím, potom sa ukludním a zachvíľu sa jej s plačom ospravedlňujem, ale onedlho jej nadávam zasa. Dá sa na to zvyknúť (myslím z maminej strany)? Mám ju naozaj rada ale niekedy mám neskutočné návaly zúrivosti, slovne napádam aj mladšieho brata a babku. Viem že to je jeden z príznakov hraničnej poruchy, neviete mi niekto poradiť, čo mám v tej chvíli robiť aby som tak nevybuchla? Dá sa tomu vôbec predísť?
A takisto mám problém ovládať sa keď som naštvaná na seba, už 9 rokov sa sebapoškodzujem rôznymi spôsobmi, ale to neviem (a asi ani nechcem) ovplyvniť.
Ako sa mám ovládať?
Ahoj proserpina, aj ja mam hranicnu poruchu osobnosti uplne prezivam to iste raz navaly hnevu, nadavam na vsetko, som so vsetkym nespokojna, hadam sa za vsetko a niekedy som v uplnej pohode...musime bojovat a snazit sa ovladnut ine nam asi neostava...mne pomaha autogeny trening, tak ho mozes vyskusat...drzim palce pri zvladani vsetkych tazkych situacii :)
hej ja viem, že sú ľudia ktorí sú na tom mnohonásobne horšie. Problém je v tom že sa nedokážem zmieriť s tým, že nikdy neprežijem plnohodnotný život. A na mamu sa hnevám, lebo mohla tomu zabrániť, keďže vedela že otec je chorý a je to dedičné.
No, teda. Keby som ja bola na mieste tvojej mamy, srdce by mi puklo. Buď z tých nadávok alebo z toho, že mám dcéru s takouto poruchou.
Mám syna na vozíčku, ktorý má dosť dôvodov na to, aby hysterčil, ale za celých 30 rokov sa to ešte ani raz nestalo.
Veď uváž, ty by si žila s takým človekom
ako si TY?
Radím ti, aby si sa na tento problém opýtala svojho psychológa, lebo tu ti zrejme nikto nedá fundovanú odpoveď.