Ako byť silnou a vydržať bez rodiny?

Príspevok v téme: Ako byť silnou a vydržať bez rodiny?
Suzannitta

Dobrý deň
mám 18 rokov a študujem prvý rok na Vš v Brne...mala som možnosť ísť aj do Bratislavy alebo Nitry ale zo škôl kde sa mi podarilo dostať ma zlákala tá v Brne, kvôli rečiam o vyššej úrovni a prestížnejšiemu menu. Som však z východného Slovenska a po príchode na internát a po začatí školského režimu som zistila, že som veľmi silno naviazaná na rodinu,blízkych priateľov ktorí su teraz odo mňa veľmi daleko a cestovať domov si môžem z finančných aj časových dôvodov (cesta mi trvá 9-10hodín )dovoliť tak raz za mesiac čo sa mi zdá vždy nekonečná doba...nikdy som z domu nebola na dlhšiu dobu ako na 4-5dní,prepadávam depresiám, mám občas sklony rozplakať sa aj v električke a nemám silu sústrediť sa na učenie....cítim sa strašne sama aj ked mám na izbe ešte 3spolubývajúce-tie sú však o 4-5rokov staršie, každá sa stará o vlastné a o spoločnej debate či zábave ani zmienka...nedávno som navštívila kamarátku na internáte v Košiciach a atmosféra na izbe bola úžasná, priateľská a stále veselá....až som jej to trochu závidela..
veľmi pekne prosím o nejakú rozumnú radu, ktorá by mi pomohla \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"vzchopiť sa\\\\\\\\\\\\\\\"...po rodičoch som veľmi citlivý a rodinne založený človek...vždy si poriadne poplačeme ked odchádzam z domu späť do školy...nedokážem egoisticky existovať sama, na intráku mám síce 2 kamarátky s ktorými sa poznáme od malička ale otravovať ich často nemôžem... majú tiež svoje povinnosti..nechcem začať s antidepresívami lebo by som už asi skončila nadobro...rozmýšľam občas aj nad tým že toto proste nieje pre mňa aj ked je to odbor ktorý som chcela študovať..ide o to že potrebujem cítiť blízkosť domova a to sa 700km od neho nedá..aj ked s rodičmi a sestrou pravidelne telefonujem cez skype...
v čase ked píšem túto prosbu mám 6hodín od odchodu do Brna po týždni voľna doma a neviem sa ubrániť slzám..

Suzannitta

BarbsBarbs: no, ja niesom z Košíc, ale z Humenného...ale tak..východ..my máme takpovediac všade daleko..:)
no, lepšie je to každým dalším dňom ktorý znamená bližšie k návratu :)..ako kedy..niekedy príde ťažká chvíľa sama od seba a niekedy je to v pohode...také..premenlivé...

beep

Suzanitta,
ja mám 16 a som na rok v USA. Na tvojom mieste som šťastná že môžem vidieť rodinu raz za mesiac! My to máme zakázané a uvidím ich až v Júli :( ale myslím si, že nemáme žiadny dôvod sťažovať sa. Príležitosť študovať v zahraničí je úžasná a treba si ju užiť. Nie každý si to môže dovoliť!

ta3

vsetky zaciatky su tazke, treba len vydrzat, dostala si kopu dobrych napadov ako vyplnit cas, aby si samotou trpela menej, ja mam este jeden, predstav si konecny ciel a to by Ta malo motivovat, studujes co si chcela, budes v zivote robit co mas rada a to je hodne toho co momentalne prezivas, neboj sa, casom to bude lepsie a lepsie, neviem kolko semestrov Tvoje studium bude trvat, ale ubehne to rychlo, ani sa nenazdas a ked skolu skoncis, budes na seba hrda, ze si to nevzdala, tak nebud smutna, usmej sa trosku a smelo kracaj vpred

BarbsBarbs

Ahoj Suzannitta! :)

Tak ako? Je to lepsie? :)

Pocuj, este mi napadlo napisat si zoznam peknych a pozitivnych veci, ktore ta v Brne postretli alebo ktore si sa naucila, hoci aj drobnosti :) Mne to pomohlo (ale ja som maniak na zoznamy, tak to ma mozno suvis :D)

Dakujem za radu ohladom kombinacie :) Mne sa tiez nezdalo, ze by sa to nedalo, ale tak neviem si to navolit do prihlasky, absolutne ziadnu kombinaciu jazykov tam nedokazem najst :(

Mimochodom, aj ja som z Kosic :D

Suzannitta

BarbsBarbs: áno dá sa študovať dvojobor jazykov, mám dosť spolužiakov ktorí majú s nemčinou ešte iný jazyk....ale ako je to s prihláškou si už vážne nepamätámm.ale ten dvojobor je úplne bežná vec..myslím že tympádom robíš 1x TSP a 2x oborové testy z jedneho aj druhého jazyka
dakujem a držím palce....na tvojom mieste by som už asi niekde visela...kedy budeš najbližšie s rodinou? na Vianoce? alebo nie??

BarbsBarbs

Mila Suzanitta!

Viem si predstavit Tvoju osamelost a smutok, momentalne som totiz aupair vo Francuzsku. Keby som mala zosumarizovat negativne aspekty mojho pobytu:
zijem uz tri mesiace izolovane na vidieku
rodina je odmerana a arogantna
nablizku nemam jedineho cloveka v mojom veku
aby som sa stretla s mladymi ludmi musim cestovat dve hodiny na kurz francuzstiny
prekonavam velku jazykovu barieru
kulturny rozdiel medzi francuzmi a nami je o dost vyraznejsi nez medzi cechmi a nami
na Slovensku som nechala rodinu, priatelov aj partnera
:D
Nepisem to vsak preto, aby som sa stazovala, naschval som vymenovala iba negativne veci, aby som ti ukazala horsi priklad ako ten Tvoj :) Ja si totiz nezufam, to ani nahodou, jasne, obcas mi je smutno, ale beriem to ako uzitocnu skusenost, z ktorej sa snazim vytazit MAXIMUM!!! Rodina mi chyba, samozrejme, obcas sa mi sniva, ze som doma, ale tak co uz, momentalne je to takto, uvidim ich coskoro a ovela viac si ich budem vazit! Nedavno som mala este aj autonehodu, musim platit penale, co predstavuje tak mesiac mojej prace tuto, ale to nevadi, je to skola zivota, vsetko co zazivas, dobre aj zle, ta posuva dalej!

Skus niekolko veci, ktore ti mozu pomoct:
1 predstav si ludi, ktorym sa zije ovela tazsie ako tebe
2 a bud vdacna, za vsetko dobre, coho sa ti dostava (zdravie, bezpecie, laska rodiny, moznost studovat, moznost spoznavat nove veci)
3 hladaj vo vsetkom co ta obklopuje pozitiva!!! :)

Dufam, ze som Ti pomohla :)

Teraz mam aj ja na Teba otazku ohladom skoly:
Da sa v Brne studovat kombinacia dvoch jazykov? Poznas niekoho, kto to studuje takto, napriklad ja by som chcela po navrate anglina plus franina, ale v elektronickej prihlaske sa mi takato moznost neponuka :)

Dakujem :D

Maj sa pekne a drz sa!!! :)

Suzannitta

Lilinka: čo sa prijímačiek týka, tak sa robia Testy študijných predpokladov (ktoré sú teda dosť náročné ) a potom oborový test z konkrétneho oboru ktorý chceš študovať (ten ma zachrínil, lebo ten predpokladový test som mala veľmi slabo)...maturitné vysvedčenie zohráva minimálnu úlohu..po prijatí ho predložíš na zápise len ako dôkaz o ukončení strednej...

Rere123

Uplne chapem tvoje pocity a vsetko co sa v tebe odohrava. Oficialne sa to vola ze si stratila svoj pocit istoty bola si naucena na urcity sterepotyp vzdy sa sami rozhodujeme aku cestu si zvolime a akym smero sa chceme uberat no musime stym primat aj negatíva. Máš osemnásť roko čo znamená že si už dospela a too je cesta kde sa mozes naucit postupne osamostatnit. Zároven si uvedom ze nestratila si uplne pocit bezpecia preto vzdy sa mas kaám vratit neboj sa zmeny a novych veci moze ta to vela naucit do zivota. Ja mam 25 od 14 nezijem v rodine studujem a musim sa strat sama o seba no nemam ziadny pocit istoty lebo keby sa nieco stalo ja sa nemam kam vratit nemam rodicou ani rodinu nikoho a nic len seba a svoje rozhodnutia. Ty to mas tak to vyuzi na plnej ciare nepodliehaj panike depresiam a zufalstvu skus si povedat ze hoci co sa stane vzdy mozem zavolat domov a poradit sa pripadne vratit sa domov. Ale predstav si deti z detskych domovov cim musia prejst skonci im ustavna vychova musia odist s domova a nemaju nic vobec nic maju kamaratov ktory ich poznaju iba pokial maju peniaze nemaju ist za kym aby sa poradily alebo porospravali s niekym ked im je tazko nemaju komu zavolat a kam sa vratit ty to mas mas zaklad rodiny co oni nemaju. Tvoji rodicia ta pripravily na zivot dali ti co mohli a budu ti davat aj ked budes mat 40 nebud smutna zati zuby a povedz si vybrala som si skolu preto ze som chcela a nevzdavaj to neodchadzaj zatni zuby a bojuj vzdy si pripomen ze ked sa stane hoci co mas sa kde vratit mas ludi ktory ta ludia a tym ze to zvladnes aj oni budu mat nesmiernu radost a hrdo si povedia tak toto je moja dcera a zvladlato v zivot zazijes este mnoho takychto pocitou mozno mensich mozno väcsich ale po kezdej co prejdes a zvladnes bude silnejsia a silnejsia drzim ti palce a verim ze to zvladnes :-)

lilinka11

ja som tiez pocula od niekolkych ludi, kt. studuju jazyky, ze je tam kopa neuzitocnych predmetov, a klasicka znalost jazyka sa takmer nevyucuje...no vraj sa to zmeni v dalsich rocnikoch...tak treba vyckat...a smiem sa spytat??....ake boli kriteria na prijimacie konanie?....brali sa vysvecka, matura, ci prijimacky??...boli tazke??...prečpac, mozno trochu od veci, ale ja tiez chcem ist studovat jazyky tak preto sa pytam ...diki :)