Dobry den. Dnes bol moj otec na hadicke do zaludka. Uz dlhsi cas ho trapilo palenie zahy a bolesti zaludka. Doktor zistil ze ma silny zapal a predpisal mu lieky. Nakazal mu aj zmenit stravu, hlavne jest stravu, ktora nie je drazdiva. Viete mi poradit co take by mal uplne vylucit a ktore jedla su tie najviac drazdive? A naopak co je vhodne.. Dakujem
Silny zapal zaludka a zahy
Vredy na zaludku su na 98% nasledok cinnosti Helikobaktera pilori, tj nie z nervozity, stiplavych jediel ani z prebytku kyselin, ako sa este dodnes niektori lekari nazdavaju.
"palenie" v zaludku je zapal sposobeny roznymi mikrobami a nie kyselinami, proti ktorym je zaludok vyborne chraneny. Ale pazerak zialbohu nie je a pri kvaseni v zaludku pri newdostatku kyselin sa uzaver medzi zaludkom nasilne plynami a penami otvori=pala.
Neviem, kolkokrat to mam opakovat , aby si ludia konecne uvedomili, ze vredy su z helikobaktera a pala je najcastejsie dosledok nedostatku kyselin.
je tam nábeh na vredovú chorobu žalúdka,
pomôcť by mohli:
skorocel čaj, alebo
yucca, alebo,
aloe vera alebo
surový zemiak (doma vypestovaný), alebo
šťava z kapusty + šťava zo zeleru 4:1, alebo
alfalfa vňať
nie všetko naraz ...
večer pred spaním by bolo fajn na lačno lyžička panenského oleja olivového, môže byť kvapnutý do nej citrón
+ veľa dobrých rád už bolo popísaných predomnou
Zapal zaludka je nie z kyselin, ale z mikrobov v zaludku, co podporuje prave nedostatok kyselin.Hnitie ptrodukuje toxiny a nizka hladina kyselin v zaludku neznici mnohe ine bakterie, ktorych toxiny vyvolavaju zapal.
Specificky napr helikobakter pilori, ktory je pomerne velmi odolny proti kyselinam az do PH 3 je hlavny dovod pre vredy a zapaly zaludka a ma ho az 50% ludi po 50tke.
zaha je ked sa obsah zaludka dostane do pazeraku. Za normalnych okolnosti sa uzaver medzi zaludkom a pazerakom dost pevne uzavrie na sifnal vylucenej kyseliny do zaludka.
Kyselina v zaludku sluzi aj ako konzervacny prostriedok, ktory znici rozne bakterie a kvasne a hnilobne kultury. Ked jej parietalne bunky v zaludku nevylucia dostatok, tak sa jedlo v zaludku kvasi, vytvori plyny a peny,, ktore nasilne otvoria uzaver medzi zaludkom a pazerakom a tak sa dostanu do proti kyselinam nechraneneho pazeraku. Tj pala je z NEDOSTATKU kyselin v zaludku.
Okyslenie tela s tym nema nic spolocne, lebo parietalne bunky vyrabaju zo soli rovnake mnozstvo kyseliny a zasad, kde zasady sa vylucia v dvanastorniku a neutralizuju zaludovne kyseliny.
Okyslenie tela je sposobene jedenim kyslych alebo okyslujucich jediel.
Pálenie záahy spôsobuje nadmerné množstvo kyselín v tele. Najlepšie je vylúčiť 4 biele jedy a to: Mlieko a všetky mliečne výrobky z nich aj jogurty. Konzumovať sa dá z neho len kefírové mlieko a bryndza.
2. Múka a pečivo
3. cukor
4. soľ
Pomôže mu ak mu dáš jedlu sodu na odkyslenie ale nepoužívať často a nech sa stravuje teraz prevažne vitariánskou stravou aspoň sa mu zdvihne PH
Ahoj Kika, tvoj otec potrebuje teraz velmi jemnu zasaditu harmonicku stravu. Ziadne mastne prekorenene ocukrene jedla, len jemne zdoraznit prirodzene chute jedla, nepresolovat.
Na posilnenie zaludku odporucam konzumovat sladku zeleninu, najlepsia je pre neho denna konzumacia kralovny tekvic- tekvice hokaido. Nie je to nasa maslova tekvica, tato ma inu chut- neporovnatelne lepsiu (stoji na kilo asi 1,8 eura a ja spotrebujem takuto davku za tyzden, dostat ju aj na trhu alebo v bioobchodoch). Dalej tepelne upravena cibula (na kvalitnom oleji, na pare, uvarena - je velmi jemna), mrkva, petrzlenovy koren, kapusta, kel a ine sladke. To mu pridaj ku kazdemu jedlu.
Ako prilohu mu var celozrnne obilniny (nie rafinovane), pre neho specialne odporucam pseno (podporuje taktiez zaludok, je zasadotvorne), ale aj ine nerafinovane obilniny.
Moze jest aj strukoviny, pokial tam nebudes pridavat mliecne vyrobky (smotany a pod.) a budu varene dostatocne do makka.
Ak pojdes okolo hocakeho bioobchodu, kup mu slivky Umeboshi, su to slivky nalozene v soli a listoch rastliny shizo minimalne rok, maju silne liecive ucinky a vyrovnavaju ph krvi a samozrejme aj ph zaludku.
Prajem tvojmu otcovi skore uzdravenie a lepsiu prevenciu. :)
Palenie zahy moze mat vela pricin, napr. fajcenie, nadmerne jedenie jedal s velkym obsahom cukrov, takisto obzerstvo, ak clovek hltavo je, dost castou pricinou je zlihanie tej membrany, ktora je vlastne ukoncenim traviaceho traktu pred zaludkom, ona sa neustale zatvara aby zabranovala kyseline zaludocnej vystupovat hore, ak dojde k jej poskodeniu jej schopnost zatvarat sa narusi a kyselina zacne vyslovene spalovat zdrave tkanivo hrtanu co moze spiet az k rakovine. Tabletky na palenie zahy neriesia problem len tlmia bolest, jednoducho treba zacat jest mensie davky aj patkrat denne aby nedochadzalo k prejedeniu, taktiez treba obmedzit alebo uplne odstranit presladene, prekorenene a pikantne jedla hlavne ak je problem v pokrocilejsom stadiu, kazdy lekar Vam povie kolko kalorii bielkovin sacharidov(dolezite),cukrov hlavne prirodnych ktore sa uvolnuju pocas celeho dna, tie vam dodaju energiu na cely den, nie tie co organizmus spotrebuje za pol hodinu a aminokyselin, telo potrebuje prijat na cely den. Je to jednoduche staci si zistit tieto hodnoty a najst potraviny, zeleninu strukoviny a ovocie, ktore take mnozstvo obsahuju, a uz len rozratat to na cely den, nezabudnite ze ked toho telo prijme viac nez mu treba uz s tym bojuje a prejavi sa to rozne napr.premiena to automaticky na tuky clovek pribera a na rad prichadzaju depresie, alebo napr. to palenie zahy...ja viem ze som sa rozkecal ale je to fakt jednoduche ak nam fakt zalezi na nasich zivotoch tak pre to nieco urobime...Ja mam 27, isteho casu v zivote som aj fetoval prezieral sa zil uplne nezodpovedne, dospelo to k problemom s vysokym tlakom, aj zaha ma v jednom kuse palila, pribral som na 120 kil citil som sa ako 50 rocny clovek, dnes plavem uz nefajcim, cvicim pravidelne mam 89 kil na 190 cm a vymakanu postavu, mam spravnu zivotospravu a citim sa skvelo...drzim palce
...tak tak veru veru... držíme palce