zdrava vyziva vs. makrobiotika

Príspevok v téme: zdrava vyziva vs. makrobiotika
sunnysweetie

ahojte, uz asi tyzden sa snazim jest zdravo.
dohnala ma k tomu uz rocna cysta na vajecniku a bolesti prsnika :/
chodim na prednasky o zdravej vyzive a rozhodla som sa, ze za vyskusanie nic nedam.
nakupila som si zdrave obilniny, strukoviny, ovocie, zeleninu, semienka aj oriesky :)
a mam dovolenu aj horku cokoladu ;-)
pijem vela cistej nesytenej vody a bylinkovych cajov-momentalne na odstranenie cysty(zmes rebricka, nechtika a zihlavy).

je to dost tazky boj a ja som na zaciatku cesty, ale verim, ze zotrvam az do vyliecenia :)

stravujete sa niekto tiez "mikrobioticky"?
mate nejake skevle tipy, rady a recepty?
poradme si navzajom :)

ja uz som zahlbena v knihach ako Dr.Jonas-Krizovka zivota, knihy o zdravej vyzive a makrobiotike :)

tesim sa na kazdu reakciu-hlavne na tie pozitivne :)
sunny :)

sweet_lolitta

alchamilka, staci jedna z tych knih, co som nizsie spominala na uvod do makrobiotiky. naozaj- mne ozrejmila vela a potom uz detaily najdes aj inde (kurzy, ine knihy, internet). nestoja ani tak vela- do 10 eur.

alchamilka

- mira: určite si niekedy takúto knižku kúpim lenže teraz mám už veľa knih nakúpených ak sa smiem spýtať nemáš nejaké linky , ktoré by som si prečítala skôr ako si zakúpim literatúru

- mira

Mrkni na tabuľku potravín. Expanzívna energia spôsobuje ochabovanie, oslabovanie, stratu tonusu tkanív. Je vhodné jedávať len malé množstvo ovocia z nášho okolia. Väčšie množstvo alebo subtropické druhy nás oslabujú, ochladzujú. Škodia hlavne koži, lymfatickému systému, močovému systému, črevám, vonkajšiemu mozgu ...
Trávenie ovocia je problematické, je dobré ho nekombinovať s ničím, ak sa kombinuje, prekyseľuje.
Makrobiotická strava je jednoduchá /ale veľmi pestá/, ale ak chceš pochopiť systém a súvislosti, mala by si si prečítať niekoľko kníh, v ktorých nájdeš odpoveď na mnoho otázok, výborné je navštíviť kurz a poučiť sa zo skúseností iných.

alchamilka

sweet_lolitta: prečo sa v makrobiotike neodporrúča jesť veľa ovocia ja si myslím že ovocie je veľmi zdravé

sweet_lolitta

tu je tabulka potravin- pasmo zdravia makrobiotika odporuca, vsetko co je nad je extremne uvolnujuce, co je pod, je extremne stahujuce.

www.svetenergii.cz

sweet_lolitta

Skusim to> Makrobiotika je stravovaci system, ktori nema pravidla, ma odporucania. Cely svet vratane stravy rozdeluje na 2 energie: odstredivu a dostredivu alebo jin a jang.
1.Zakladne "pravidlo" je jest potravu z nasho pasma (t.j. mierne pasmo)- ziadne tropicke ovocia alebo zeleniny (zemiaky napr).
2. Kazde susto poriadne pozut, jedlo nehltat.
3.vylucit konzervy, polotovary s Eckami, mrazene vyrobky
4.potraviny bez chemie, tzv. BIO alebo tie, o ktorych vieme, ze su ciste (napr aj doma dopestovane)
5.obilniny, strukoviny, zelenina (ku kazdemu jedlu kusok cerstvej zeleniny, 1-2 lyzice kvasenej a zvysok teplene upravenej)
6.vylucit biely/trstinovy cukor, obmedzit fruktozu (napr v ovoci), sladime: obilnymi sladmi (maju podobnu konzistenciu ako med, mnam), obilnymi sirupmi, amasake (fantasticky obilny krem, ja si ho vyrabam doma, da sa aj kupit), susene ovocie (nasho pasma).
7.kupit si kvalitnu morsku SOL (bez chemikalii a pridavku jodu) nikdy nesolime jedlo na tanieri, vzdy sol tepelne zapracujeme do jedla (pouzivame ju v malych mnozstvach).

Toto je taky zaklad by som povedala. Vela je v tych knihach co som vam odporucila, nie su drahe a su prehladne :) Ale ak by ste sa chceli nieco spytat, tak kludne.

Žiaľ jetotak

Pozor na vodu a tekutiny čo pijete!Ak nebudete piť zdravú vodu ,tak môžete jesť čokoľvek nebude vám to prospievať. Telo raz zkolabuje! Treba mu vytvárať energetickú a zdravotnú rezervu Dr.Johanes Klaiderson

skusim to :)

sweet_lolita: ahoj napisala by si nieco blizsie o makrobiotike co jest a co nie? a ako si zacinala?dakujem velmi pekne, velmi rada by som to skusila