co si o tom myslite??? na nete som nasiel zopar studii podla ktorych bola inteligencia napr cernochov podstatne nizsia ako belochov... ale napr aziati mali inteligenciu vyssiu ... a zevraj to testovali na detoch ktore boli adoptovane priemernou americkou rodinou...
Inteligencia podla rasy.....
"co sa tych psov tyka ... podla mna naucit sa posluchat na povely nieje moc o inteligencii ale o uceni sa ..."
0vecka: Nesúhlasím, učenie sa úzko súvisí s inteligenciou, podľa mňa. Ja preferujem napr. taký výcvik psov, kde sú psy donútení rozmýšľať, nič nasilu. Inteligentnejšie psy pochopia rýchlejšie ako tie menej inteligentnejšie. Nakoniec však pochopia všetci, len u jedných si to vyžaduje viac motivácie a trpezlivosti.
a co biely ludia v bulharsku alebo rusku??? ti tiez nechodia po vlastnych ???
jasne, ved oni behaju furt a odmala. pre nich je to prirodzeny pohyb. ved sa tak presuvaju. biely clovek sedi skoro furt :)
to bol len priklad... bielych ani cinanov zase nebavi behat?? uz neviem co to bol za beh kde boli ti traja z Kene ... co vyhrali zlatu stribornu a brondzovu medailu a vyzerali ako keby ich jedna mater mala :)
ovecka mozno ich sach proste nebavi :))
to je mozne ze v afrike sa napr k sachu nedostanu ale co USA ale napr take Francuzko??? ... co sa tych psov tyka ... podla mna naucit sa posluchat na povely nieje moc o inteligencii ale o uceni sa ... (napr sa vravi ze macka je inteligentnejsia ale je tazsie ju nieco naucit)
inteligencia je o tom ked sa clovek stretne s niecim novym a s tym si ma poradit... pricom vyuizva to co sa naucil a prave preto je nemozne ju zmerat... proste clovek ktory sa napr nepripravy na IQ testy dosiahne horsi vysledok ako niekto podobne inteligentny ktory podobne testy uz riesil a otazky na ktore nevedel prist s nim niekto prebehol a vysvetlil...
jasne ze sa kazdy moze naucit vsetko nepochybujem o tom ze hocjaky prislusnik hocjakej ludskej rasy (ak to nieje nejaky mental) sa vie naucit drvivu vecsinu vsetkeho... ale je to ako v boxe mas tam par uderov a par krytov ktore ovlada kazdy boxer ale majster sveta je len jeden...
jajka001: venujem sa výcviku psov a aj tu sa názory na inteligenciu psov rôznia, niekto tvrdí, že pes je sprostý tvor, iní a k nim vďaka svojim skúsenostiam patrím aj ja- každý pes sa dá vycvičiť, naučiť niečo- majú isté predispozície v čom môžu byť lepší a je to podľa plemena, napr. lepší obranár, stopár, poslušnosť, agility atď. ale každý sa môže naučiť úplne všetko, k tomu je potrebná správna motivácia a vedenie. Neexistuje sprostý pes, existuje len sprostý majiteľ.
Tak nejak si to predstavujem aj s ľudskou rasou a inteligenciou.
Ale zaujímavá debata :)
webcache.googleusercontent.com
kladiem dôraz najmä na poslednú vetu.
0vecka: prečo černosi lepšie behajú ako slávia úspechy napr. v šachu? Nuž v Afrike veľa tých škôl nemajú, nemajú možnosť kvalitne sa vzdelávať, rozvíjať svoju inteligenciu, kým behať môže kdekoľvek :)
Stojím si za tým, že na inteligenciu má podstatný vplyv spoločnosť, prostredie kde človek vyrastá, výchova, vedenie.
Vezmi si napr. takýto príklad: naučíš sa nejaký jazyk, pokiaľ ho nepoužívaš, čo sa stane o pár rokov? To isté gramatika atď. Pokiaľ človek nemá priestor rozvíjať svoju inteligenciu, tak osprostieva.
Tak čo to vlastne tá inteligencia je?
to máš ako so psami, niektori su chytrí, iní nie. niektori su chytrejsi ako mnohi ludia. je to vrodené, je to aj dedičné. a ma na to vplyv aj v akych podmienkach dieta vyrasta. inteligencia sa da pestovat a da sa aj zahubit.
napr. nemusi platit ze inteligentny vzdelany muz plus inteligentna vzdelana zena rovna sa inteligentny clovek. ak je prilis rozmaznavany, môže skonciť rovnako zle ako dieťa nejakych feťákov. naopak z dietata zo socialnej slabej vrstvy môže úsilím vyrásť veľmi inteligentny vzdelany uspesny clovek. samozrejme musi mat na to predpoklady, musi chciet a mat motivaciu, snazit a mat aj stastie.
naopak velmi nadane inteligentne dieta vyrastajuce v nevyhovujucich socialnych podmienkach najcastejsie nerozvije svoje schopnosti a skonci na ovela nizsej urovni ako priemerne inteligentne dieta z rodiny, kde sa detom venuju a aj im môze ponuknut sirsie moznosti rozvoja.
ovecka, statistickymi priemermi by som sa velmi nezaoberala.
ja som len napisal co si myslim a preco ... tak ma zaujimalo co si myslia ini...