Sinus Pilonidalis

Príspevok v téme: Sinus Pilonidalis
DENISAAAAA

Ahojte

Zhruba pred dvomi-tromi rokmi sa mi objavil na kostrci zapal. Najprv ma to miesto trochu svrbelo a drazdilo, citila som aj dost velke pnutie pri sedeni, az mi to prasklo, vytiekol z toho hnis, aj krv, a potom mi to dost dlhu dobu stale mokvalo. Nemohla som ist ani na kupalisko, lebo by mi to pretieklo cez plavky.

Po ukludneni sa mi tam opat zhromazdoval hnis, chvilku bol pokoj ale po case to opat prasklo a takto to slo par tyzdnov az mesiacov. Bola som s tym aj u obvodnej, kedze som si vsimla ze mam nad zadkom malinku dierku (velkost asi spendlikovej hlavicky), ktora sa nechce ani za svet scelit. Doktorka mi na to nic specialne nedala, povedala len ze je to zaparenina (odbornost spominanej doktorky radsej nekomentujem...). To miesto som si pravidelne dezinfikovala liehom, mala som aj nejake masticky, myslim ze asi najviac mi pomohlo \"vajicko\" z oriflame-u (na moje prekvapenie). Potom som s tym mala uz dlhsie pokoj, aj ked dierka mi zostala stale otvorena, co bolo citelne aj na dotyk a bolo to aj viditelne.

Teraz sa mi to po case opat prasklo, nemala som tam v podstate ani zapal, len som zas citila pnutie, drazdenie a svrbenie. Opat sa objavil hnis a najma dost vela krvi. Teraz mi to uz par dni \"slzi\", nie velmi, ale predsa. Zacala som nad ty rozmyslat, ze to asi nie je vporiadku, preto som zacala patrat na nete a dopracovala som sa k diagnoze sinus pilonidalis. Podla obrazkov na internete a popisu symptomov som sa trafila do cierneho.

Len som sa dost vylakala po precitani si diskusnych for. Neviem ci to mam nechat tak, kedze si myslim ze si to viem zahojit aj doma sama (s tym ale, ze dierka sa mi nesceli), alebo ist za doktorom. Nastrasilo ma to ze sa pri tejto chorobe mozu tvorit \"choboty\", a ze mi to mozno vnutorne hnisa, ze to moze zajst az ku konecniku, pripadne otravovat v priebehu tehotenstva atd.

Potom som si to vsetko zacala davat do suvisu s mojimi mensimi zdravotnymi potiazami (mam zle pecenove testy - nikto to neriesi a nevie dovody enormne zvysenych/znzenych hodnot, velmi dlho mam problemy s travenim - nafukovanie brucha, mam pocit ze sa mi dost zhorsil zrak, citim sa unavena, bez energie, objavila sa mi celulitida...Pravidelne sportujem a mam celkom dobru zivotospravu uz vyse 4 roky, cvicim dost tvrdo - silovy trening + kardio, aj ked neutazne ale kvalitou a kvantitou ako sutazne. Nezvyknem rychlo priberat tuk, ale je u mna nemozne vyrysovanie, aj napriek obrovskej snahe. Proste mam pocit ze mam otravene cele telo.)

Najhorsie je ze teraz neviem ci uz mam hypochondricke sklony, alebo to ma ozaj vsetko so vsetkym suvis.
Lekarov som sa nikdy nebala, od malicka som sa velmi zaujimala o medicinske zalezitosti, takze strach ist k doktorovi urcite nemam. Ale viem aka je situacia u nas, ze nik sa nad chorobou nepozastavuje, choroba sa neskuma komplexne, len sa vsetci snazia aby sa potlacili priznaky, neriesil koren problemu a nejaky individualny pristup nehrozi. Bojim sa mozno ze mi viac uskodia ako pomozu, ze budem lezat doma pol roka s rozparanou ritou a po case sa mi to aj tak vrati.

Vedel by mi prosim niekto nejako pomoct alebo poradit? Bola by som naozaj velmi vdacna, netusim co mam teraz robit...

22Emil

ahoj...my sa zo sinusom trapime uz 3 mesiace s tym, ze bolo 5 rokov bez problemov a teraz sa objavil...nasla som vsak novu a setrnejsiu moznost riesenia tohto problemu
´´elastickou ligatúrou´´ mate snou niekto skustenosti?
Nieje taka invazna a je mensie riziko recidivy...

Domi94

Ja som 6 dni po mojej 1 operacii. Rana asi 7cm.
Zatial sa mi to hoji ale zacalo ma to trochu viac pobolievat!
Je mozne ze je to z toho ze som dnes viac chodila? Dufam ze sa mi to nezapali. :(((

Domi94

Ja som 6 dni po mojej 1 operacii. Rana asi 7cm.
Zatial sa mi to hoji ale zacalo ma to trochu viac pobolievat!
Je mozne ze je to z toho ze som dnes viac chodila? Dufam ze sa mi to nezapali. :(((

Ivka 1

Jaro a v akom stave to máte momentálne ? Prestalo to bolieť , už z toho nič nevyteká? Chodíte na čistenie ? Riziko recidívy tu je vždy ale dá sa tomu predísť každodennou starostlivosťou.

jaro20

Zdravim... mam taku otazku dnes som bol s tím u doktora :(asi po roku som sa odvazil) mne tiekla s toho krv aj "hnis". Ale ked som bol vcera u prveho chirurga tak ten ze to staci z ihlou vybrat ale co som nol dnes u druheho tak ten porat zobral skalpel a rezal a povedal ze ked sa mi to vrati tak operativne. Ze vi sa mi to teda moze stat pretoze v septembri by som chcel ist do zahranicia a keby sa to nedajboze vratilo tak mozem na to zabudnut ? :/

dodik

Desiaty tyzden po operacii..rana asi 1,5 cm široka este...vcera som si konecne sadol...a v noci sa zobudim nato ze mi to premokat začalo...:(

Ivka 1

Dobrý deň, možno ste už čítali moje príspevky k danej téme. Dá sa pomôcť prírodnou cestou, príbeh môjho syna je toho názorným príkladom a to sme riešili bez zásahu chirurga. Môžem pomôcť aj Vám ak budete chcieť.Mail mám zverejnený.
Tento problém poznám v toľkých podobách a väčšinou sa jednalo o mladých mužov po operačných zákrokoch, ktorým sa rana nehojila a do mesiaca- dvoch mali po ťažkostiach.

Ma40t

dodik - nie si v tom sam, mne sa to najprv snazil lekar liecit s tym ze to nie je hlboke a rozsirene no ani po pol roku nezabralo a neustale to zmizlo a opäť sa objavilo, tak potom operacia v 2012 - po operacii sa to do 6 mesiacov vratilo a lekar povedal ze to niekedy az na druhy pokus sa podari tak som si este zanadaval ale povedal som teda ze oukej tak prisla na rad druha operacia v 2014 kde to "radikalne" odstranili aj s okolitym tkanivom a uz slubovali ze je to uspesne zamnou a ta druha op uz bolo teda nieco - bolesti, nevedel som ani lezat ani chodit, na sedenie som zabudol na 6 tyzdnov uplne a este aj potom to minimalne mesiac bolo bolestive ,- po 3 mesiacoch od druhej OP uz som nemal ani stopy po sinuse a teda az cely stvrty mesiac po druhej OP som bol "zdravy", 5ty mesiac po operacii sa to objavilo zase, ukrutne bolesti pod jazvou, opuch , na chirurgii narezal, vycistil a chodil som tam dalsie tri tyzdne az sa to zahojilo do takeho stavu ze tam zostal opäť otvor a neustale to opuchne, boli atd., tak mi obvodny chirurg povedal ze riesit sa to da jedine operacne - neviem ci si zomna robil srandu ale celkom o tom ich operacnom rieseni pochybujem, po prvej operacii som bol pomerne OK ale po druhej OP som uz OK nebol ani nahodou a skoro dva tyzdne som lezal s hadickami v nemocnici ... dakujem neprosim uz, radsej budem cely rok v bolestiach ako 2 mesiace v extremnych bolestiach aby som potom mal mesiac pokoj a vratilo sa to naspet a este horsie ako predtym ... a najhorsie je ze nemam zbytocne 2 mesiace casu aby som vsetku pracu nechal tak a zaskocil si do nemocnice .