Ortorexia

Slobodna

Hm, ja si naopak myslím, že dnes je taký trend, že práve fanatický masožravci sú viac spoločensky znemožňovaný ako fanatický bylinožravci. Do popredia sa čoraz viac dostáva zdravý životný štýl aj vďaka oveľa väčšej propagácií a presadzovaniu. Človek,ktorý má sklon k akejkoľvek závislosti, má závislosť v génoch, rodí sa s ňou, v živote prepadne závislosti, ktorú nevylieči, ale potlačí a postupom času nahrádza inou závislosťou- šport, zdravá strava, sex :), alkohol, drogy atď. Môže prepadnúť čomukoľvek, čomu sa začne s nadšením venovať a čo mu spôsobuje príjemné pocity- uspokojenie seba samého. Nie je preto až tak dôležité či závislý človek prejde na zdravšiu cestu v živote, je oveľa dôležitejšie pamätať na jeden fakt- ustriehnuť zdravú mieru a neprepadať extrému. Život je predsa o užívaní si, samozrejme je dôležité starať sa o seba ale takisto je dôležité vychutnať si z času na čas nejakú dobrú vec. Ak človek začne striktne uprednostňovať napr. ľudí rovnako zmýšľajúcich a tích ostatných odsudzovať, ak začne všetko podriaďovať tejto veci napr. zdravej strave, hovoríme o závislosti. Aj zdravá strava sa môže stať drogou, ktorú potrebujem aby som sa cítil lepšie, uspokojujem sa oveľa viac na psychickej úrovni ako na tej fyzickej.

doubledog

a pytal som sa preto, ze ma zaujima vyvoj medicinskych (najma psychiatrickych) diagnoz a ich spojitost so spolocenskymi normami.

jajka001_

doubledog - pozri na youtube videa ludi, ktory tym naozaj trpia. vychudnuti na kost lebo nechcu takmer nic jest.
samozrejme to, ze sa niekto snazi zdravo stravovat, nemusi byt hned ortorexia. je to ako pri vsetkom o miere. a o prioritach. ci ti je prednejsi zivot a zdravie alebo to ci jes to co povazujes za zdrave.
fandim vegetarianom, ktori naozaj vedia, co robia, a taketo stravovanie im prospieva. nepustia sa do toho bezhlavo a bez odbornych informacii, a bez urciteho nadhladu. stane sa to prirodzene sucastou ich zivotneho stylu. ortorektici rozmyslaju len o jedle.

doubledog

ved to je prave to, fanaticki masozravci su na tom viacmenej rovnako ako fanaticki bylinozravci, ale nebyvaju spolocensky znemoznovani.

Slobodna

Ako ich otravujú???
Opatrne s vyjadreniami doubledog, takto si väčšinou závisláci ospravedlňujú svoju závislosť. Zaujímal by ma dôvod prečo si sa na ortorexiu vlastne pýtal aj keď ho tuším.

doubledog

tiez poznam ludi, ktori su fanaticki masozravci a otravuju s tym kazdeho, kto ich zalubu nezdiela.
takito samozrejme ziadnu pseudomedicinsku nalepku nemaju, kedze sa to povazuje za labuznictvo.
preto mam dojem, ze ortorexia je dost prazdny pojem.

rew

no.. mozno celkom nerozumiem tomuto pojmu.. ale ak ano, tak podla mna kazdy 'trpi' ortorexiou :) len kazdy je zamerany na ine druhy jedla.. niekto papa len ovocie.. niekto neje maso.. niekto zas do seba pcha len slaninu a kysle uhorky.. ono sa to nezda, ale viem ze keby som ponukla napr. svojmu otcovi misku musli alebo zeleninovy salat tak sa ma opyta ci som chora a zahryzne si do svojho chleba s vrstvou margarinu a salamou(resp hnusnou ruzovou masou vytvarovanou do valca ktoru niektori nazyvaju salama).. chcem povedat ze vela ludi ktori sa stravuju 'nezdravo' sa tak nestravuje preto ze je im jedno co jedia ale ze chcu jest prave to co jedia.. preco v pripade ze sa jedna o zdravu stravu automaticky hovorime o fanatizme?