Kto má kedy čo platit?

Príspevok v téme: Kto má kedy čo platit?
lucinkaVIP

Ahooojte mam 19 rokov a este pomerne kratko mam priatela, on ma 22 pracuje ,ja studujem na VS. Chcem sa spytat ako to riesite s platenim?? Napr kino ktore stoji 5-7 e,alebo káva a podobnéé veci proste zaujima ma ze ako to riesit s platenim.... Aj ja sa snazim niekedy nieco zaplatit ked sme vonku proste nenechavam vzdy vsetko na nom .. Ale viete ako studentke VS sa to nedá vzdy kedze skola mi teraz zhltne fakt kvantum penazi ... Co nechat na priatelovi/co na mne?? ...
Ako to riesite vy ?? Vdaka:)Pekný den..

bibi1234

lost- sme proste nepredajni:O))) s tou dovolenkou to nie je az taky extrem, ja som odmietla auto;O)))(lebo som uz v tom case mala zlozenu zalohu do vyroby za lepsie;O)))), ale asi aj tak by som ho nedokazala prijat od svojho dlhorocneho priatela, napr. by som nechcela byt pod tlakom, ze ked sa nahodou rozideme, tak ci ho mu mam vratit, na koho bude napisane, co sa stane, ked sa skrkne,.. a hlavne by som sa citila previnilo a nechcem, aby ma majetkom niekto priputaval, lebo vztah by mohol prejst do vypocitavosti, vydierania... Podla mna je velmi dolezite zachovat si vo vztahu financnu nezavislost na partnerovi, preto aj nerada prijimam nejake dary, lebo tie velmi zavazuju, opantavaju zmysly a zdravy usudok jedinca...:O)))

bibi1234

isabella-urcite Vas nebol len jeden kruzok, tym padom mal kazdy kruzok vlastny rozvrh a dalo sa to vzdy vyskladat, pripadne s inym odborom, co mal rovnaky predmet... taktiez sa dalo dohodnut s cviciacimi, zahrat sa na socialny pripad, ze potrebujes chodit do prace, lebo si musis platit ubytko a pod., ako som pisala, nie je to skusenost len z jednej skoly, napr. naj.kamoska vystudovala v Brne tak veterinu, ze chodila len raz tyzdenne na cvika a raz mesacne na konzultacie...

lost

bibi1234, hmm.. no ja mam podobny styl, rad davam len tak, ale tazko zoberiem len tak :D
proste.. mne vobec nerobi problem dat, kedze este "je z coho", a kedze mi to co darujem vobec nebude chybat, tak neexistuje dovod preco by to bolo "zle"
i ked... ak ma niekto problem prijat dar, tak to je uz tazke vyriesit :)
s tou dovolenkou mi islo o to vykreslit, ze .. co ak mam proste chut niekomu dopriat nieco extra, len tak.. a ten niekto by mi to chcel oplatit, ale proste "by na to nemal" a citil by sa zle.. chcel by som navod ako tomu obdarovanemu vymazat z hlavy ten pocit :D
pointa je:
nerobil by som to preto aby som zamachroval, ani preto aby som si niekoho kupil, alebo urodil dojem, a ine skryte umysli, absolutne vobec nie, robil by som to pre dobry pocit oboch (no tak, extra luxus raz za cas bodne kazdemu :) ) aj obdarovenemu a zaroven aj mne, kedze samemu by sa mi ist nehccelo po prve a po druhe chodit na taku dovolenku single ak je clovek vo vztahu by bolo tiez velmi divne :)
ak chce a taktiez mu to nebude chybat, tak nech nabuduce kupi dovolenku napr na podobne miesto, to uz bude jedno :) ale nechcel by som niekoho zbytocne zatazovat.. kedze taky tip dovolenky stoji cca 6 cifernu ciastku v starej mene :D (islo o extrem, o nic ine) - cize cakat to od niekoho v mojom veku by bolo sialene... (neviem ci mi je rozumiet teraz :D )

isabella

bibi, bohuzial o tych skolach to nie je celkom tak ako si napisala... mozno v ba su benevolentnejsi, no na vacsine skol naozaj nie su k studentom taki ustretovi aby si to mohli napchat do jedneho resp. dvoch dni... nie raz sme so spoluziakmi vsemozne skusali vyplnit okna aby sme mali volne dni navyse, vyslo nam to za tkie roky mozno s jednym ci dvoma predmetmi, takuto ustretovost zazijes na mnohych skolach naozaj len ked mas na to padny dovod (male dieta, chorych pribuznych, velka vzdialenost od bydliska, atd.) inak ta maju slusne povedane mnohi na haku a este ta donutia zostavat posledny pracovny den v tyzdni, kvoli jednemu cviku... (ano, aj taki ucitelia su)...
ja osobne som pracovala aj popri takom studiu a bolo to veru o drzku a co sa tejto temy tyka, som trocha asi staromodna, alebo to bolo tym, ze ako moj expriatel, tak aj manzel boli v tej dobe zarabajuci ale zasa som od nich neocakavala velke dary a caste pozvania do drahych podnikov, to som zasa ja ubrzdila a nutila partnera skor setrit... dovolenku som si samozrejme platila sama zo svojho, aj vylety...

bibi1234

:)-kde zijem??????? V BA!!!!:O)) studovala som nedavno na dvoch VS(jeden stupen v BA,druhy stupen v Brne)...
chodila som na gympel a vsetci sme sli na VS, mam teda info od veterinarov az po absolventov politologie, takze viem dobre, ako to funguje SR,CR a Rakusko... treba si len usposobit rozvrh, byt v skole od 7-30 do 19-30 a mas za dva dni pokoj aj s cvikami, aj s prednaskami... ked niekto v skole nevydrzi dlhsie ako 4hodiny, to je jeho problem, ide len o sikovnost daneho studenta... ale vyhovarat sa, ze skola je financne narocna a ze v nej clovek musi byt 5dni v tyzdni od 7 do 19tej je podla mna ubohost alebo blbost daneho studenta????!!!! Normalne ma stve, ked sa niekto stazuje, aky je studentsky zivot narocny, pritom su to najlahsie roky, ktore clovek moze v zivote prezit...
lost-ja som si vzdy vsetko platila sama, aj ked som bola studentom dennej formy studia, bolo mi trapne sa nechavat pozyvat chlapmi a to okruh mojich "chlapov":O))) netvoria a ani netvorili ziadni chudobni studenti a preto si ma aj vazia... Ja som skor stedry typ cloveka, milujem nakupovanie darov pre svojich blizkych, hlavne teraz, ako som starsia, je to pre mna uplny pozitok a nikdy nepocitam, ze dala som k Vianociam niekomu parfem za 100eciek a cakam, ze v tej hodnote dostanem obdobny dar:O))) , alebo zaplatim niekomu colu a cakam, ze mi to 1.30 vrati... a s prijimanim darov mam problem, skromna som sa jednoducho narodila:O))), Maledivy by som si spolufinancovala, alebo by som pre dotycneho kupila tiez nejaku dovolenku, ale urcite by som sa snazila mu revansovat, lebo by ma trapil pocit viny...

lost

Pretoze... CO AK chce chalan pozvat babu na Maledivy...
Aka situacia by potom nastala? :D

- chalan by mohol narokovat 50% (neviem naco by potom pozyval)
- baba by si mohla mysliet ze "musim zaplatit plovicu" (taka baba by bola extremne skromna)
- chalan by to proste len dal (ziadne male pismenka na spodku letenky) ale baba by proste musela vediet aj primat dar z "len tak" dovodu :)

tento extrem ma napadol :D

lost

bibi1234, preco si myslis ze ta 1/2 prispevku zavazi na vazeni cloveka? :)

Podla mna ne najferovejsie platit nejakym priemerom medzi tym co UZ ma a tym co zaraba..

cize rovnicou:
moj majetok plus moj stabilny prijem
tvoj majetok plus tvoj stabilny prijem
spravit nejaky rozumny pomer, a tym pomerom to zaplatit..

pretoze, co ak ma jeden prijem 1000 eur a druhy 100 eur, je to fer delit to 50:50 ?
uricte nie.. teda nefer pre toho co ma menej, a ak ten co ma viac nie je drzgros, tak neviem ako by to s kludnym svedomim mohol dopustit..

ak maju na +-10% rovnaky plat A ZAROVEN rovnaky majetok, TAK AZ potom je fer delit 50:50 :)

je rozumnejsie rozmysla AKO ZAROBIT VIAC, ako hadat sa KTO TO ZAPLATI..
podla mna :)

modrobiela

môj názor
Už tu niečo podobné odznelo: nech si každý vyskakuje podľa toho, na čo má.
Znamená to, že nemáš očakávať, že priateľ bude platiť za teba, keďže ty nemáš...ale zas, ak občas niečo zaplatí, nemusíš sa krútiť a neprijať...proste s mierou. Ale dúfam, že si od nás nechcela, aby sme ti potvrdili, že keďže má priateľ viac, tak má viac platiť :)

:)

bibi ty kde zijes? skola 1-3x tyzdenne? ja napriklad mam skolu denne. a tak to ma vacsina ludi, maximalne jeden den volny. 1krat tyzdene maju skolu mozno tak externisti.

k otazke - s priatelom mame obaja 18, sme prvaci na VS, ja pracujem, on nie... platime viac menej narovnako

bibi1234

lucinka-vela z nas bolo VS studentov a pokial nestudujes na sukromnej VS, skola Ta skoro nic nestoji, max 50eur za cely rok, vratane zapisneho a skript, este aj stravu mate v menzach lacnu... a okrem toho skolu mas max 1-3dni, takze sa da uplne v poriadku brigadovat, takze sa na toto vyhovarat nemozes... Ked sa nechas sponzorovat, chalanko Ta skoro kopne do zadku, muzi sa hraju na galantnych, ale urcite si vazia uplne najviac zeny, ktore mu polkou na stravu, kino, vylety prispeje..