cawte, mam 14 rokov a mam vazny problem. Menstruaciu mam uz 1 rok a par mesiacov, lenze pred 6,5 mesiacmi som zacala drzat diety az som uplne vylucila zo stravy tuky, a bola som na pokraji anorexie. Uz nemam menstruaciu 5 mesiacov. Poradi mi niekto co mam robit? pomoze ak zacnem normalne jest a budem konzumovat tuky? prosim o radu mladych bab a odbornikov. dakujem
co mam robit aby sa mi vratila menstruacia?
mirka ja viem, ze to je sposobene aj vysadenim... netvrdim, ze to je u mna sposobene len hmotnostou, ale urcite tomu tych par schudnutych kil nepomohli... ja neviem, predsa to je individualne.. ta previazanost tuk-hormony je ale nespochybnitelna... akurat dnes koncim s tou progesteronovou kurou tak uvidim, ci ta menstruacia v nasledujucich dnoch pride...
zufalka ak trosku priberies, tak je tu predpoklad, ze sa ti menstruacia upravi... skus priblizit, ako sa stravujes teraz, pomozeme ti to trosku upravit...
urcite by v tvojom dennom prijme nemal chybat dostatok bielkovin, sacharidov a tukov... podla mna idealne je:
ranajky: ovsene vlocky+mlieko+jeden kus ovocia/susene ovocie/orechy
desiata: jablko/banan/ovocie/celozrnna susienka BeBe
obed: klasicky obed/idealne pridat aj porciu zeleniny
olovrant: kus ovocia/keksik/kusok peciva s kvalitnou sunkou a zeleninou
vecera: maso/ryba+zelenina+pridat lyzicu olivoveho oleja
ty mas este len 14rokov, potrebujes, aby sa tvoje telo vyvijalo a rastlo... tak neurob taku chybu ako ja prosim ta, co som v 14tich zacala s vegetarianstvom a tiez sa prehladovala v 17tich az k anorexii :) potrebujes aj ten keksik, aj cokoladu, kolac... skratka jedz vsetko, ale primerane - neprejedaj sa... ak sa da, tak pridaj aj trosku sportu - chod s kamaratkami behat alebo si zahrat bedminton :)
Dakujem vam Karin aj LuLucinka2093 ale mozete mi poradit aj v tom ci ak zacnem priberat tak to dostanem?, ako by som mala pribrat a kolko za mesiac?, co by mala moja strava obsahovat? mate niaky dobry jedalnicek pre mna? dakujem
a inak ja mam 153cm/41kg
bola som minuly tyzden u gynekologicky, tak napisem, co mi povedala...
ja nemam menstruaciu od vysadenia HAK v maji, odvtedy som schudla uz pomaly aj 6 kil... samozrejme, ze to vysadenie ma vplyv na menstruaciu, ale aj ta strata hmotnosti - z tuku sa totiz tvori progesteron a ked nemate progesteron, tak u teba nedochadza k ovulacii... aspon ja mam tento problem, estrogen mam - vajicka sa tvoria, ale neuvolnia sa... takze teraz uzivam v doplnkoch progesteron a po 10 dnoch uvidim, ci pride menzes... kazdopadne chcem len podciarknut to, co pisala lulucinka... uz aj jedno schudnute kilo ovplyvnuje tvorbu hormonov a to podla mna nestoji za tu "vysnivanu" postavu... nemusite sa prejedat, staci trosku zvysit prijem... pridat olivovy olej, orechy a semena, sem tam sladkost... skratka jest normalne...
Dakujem ti za tvoju radu a este by mi pomohlo keby si mi poradila ako sa mam stravovat aby sa mi to vratilo ako tebe. Poradis mi prosim, dakujem
LuLuCinka2093:
a ked si zacala jest mozes mi opisat svoj jedalnicek, velmi by mi to pomohlo. a inak ja meriam 153 a vazim 40 kg co je asi podvaha a neviem ako sa mam stravovat
???
ja som mala taký istý problém ako mas ty..schudla som 10 kg a menstruacia sa mi samozrejme zastavila presne na 1 rok ... od februara 2010 som si povedala ze chcem byt zdraava a chcem mat v buducnosti deti, tak som zacala jest ovela viac jedla (sladkosti ani nie iba vínimočne, lebo som chcela pribrat skôr svaly ako tuk) postupne som pribrala 5 kg ...od mája mam tu istú váhu a jem pomerne dosť...menstruaciu som dostala 15.7.2010 bola som taka rada ze nemusim ist ku gynek. na vyvolavacku ...ale teraz mi meská uz dva tyzdne ale to asi preto lebo to trva istý cas kým sa to dá do poriadku...no neviem:( snazím sa jest normálne
a inak mám 17 rokov..165cm/53kg