Mohol by mi niekto poradiť, koľko mám zjesť ovocia a zeleniny za deň? Dakujém :D
Koľko ovocia a zeleniny mám zjesť za deň?
ja som v puberte, a snazim sa zit zdravo. Denne ziem aspom nejake ovocie, obcas zjem aj zeleninu, ak je moznost. Nemyslim si vsak, ze denne musim ziest 500 g zeleniny a 300 g ovocia ci ako. Chodim do skoly a nemam sancu tolko toho zjest. A salat kazdy den tiez nie je dobry, pretoze strava musi byt pestra. To je moj nazor.
Ok, ďakujem :-)
Nie je žiadna záväzna norma. Treba striedať zeleninu a ovocie primerane k ostatnému, spolu aj zeleninu na ochranu zdravia a piť zdravú vodu !
tolko kolko ti chuti ne? boze taketo problemy
Vela. Ja skusam jest tolko zeleniny kolko sa da. A veru sa na mna aj v robote divne kukaju ked si len tak hryziem kalerab, ci uhorku. S ovocim je to osemetne. Vacsinou je to, co kupime v supermarkete odtrhnute nedozrete a potom to niekde umelo dozrie v nejakom sklade. Napr minule som bol v Antwerpach v pristave a tam vraveli, ze banany sa odtrhnu niekde v tramtaarii, stravia niekolko dni-tyzdnov niekde na lodi, potom v sklade, potom v nejakej "dozreivarni" a este aj tak ti to pride polozelene na stol. Si nechcem predstavit ako ten banan vyzeral, ked ho odtrhli. Podobne to bude asi aj s inym ovocim, teda aspon s tym z dovozu. A vsetci vieme, co sa stane ked zjeme napr zelenu slivku.
Zeleniny denne cca 500g a viac. Najlepsie surova zelenina, rozne pestre salaty pokvapkane panenskym olejom za studena lisovanym (vitaminy rozpustne v tukoch), na pare, dusenu zeleninu (vit. rozpustne vo vode), no aj mrazene zelenina je fajn.
Ovocia priblizne 300g denne alebo 2 kusy v dvoch davkach.
za malo :)
napr ja sa snazim asi tak, ze na ranajky si vzdy dam k pecivu s maslom nejaku zeleninu - papriku, rajcinu, na desiatu ovocie - banan,jablko, k obedu nech je hocijaky, tak zeleninovy salat, na veceru tiez tak ze chlieb, syr, zelenina. ked mozem tak si vyberiem zeleninovy obed. a hocikedy doma poobede ovocie, ak mam chut. proste nenasilne ale vyberam si tak aby som jedla take potraviny co mi skor prospeju ako uskodia.
Ďakujem za rady =D
well ked si clovek na tu zeleninu a ovocie zvykne ako normalnu sucast zivota, pripadne ak s takym stravovanim vyrastie, nie je na tom nic tazke ani zvlastne
dlho som ta tu nevidela :)