Očkovanie proti tetanu - ano či nie?

lost

Tam je zopar prikladov ze zomrie clovek na ked dostal vakcinu, ale od toho co ju nedostal.

Preco ju potom dostal? Ved, nemalo ho to ochranit?

Naco mi ta vakcina je, ak to od niekoho chytim? :)

Teraz myslim hlavne pripad, ked som v prirode a schytam to od nejakeho nezaockovaneho tvora, napriklad z rieky, ryb, rastil, zivocichov?

Len sa mi to zda byt chujovina, ze som zaockovany ale prd mi to pomoze ak sa najde co i len jeden nezaockovany... preco to neurobia normalne ? :)

hexi122

Well, prcitala som a z psychologickeho hladiska jednoznacne suhlasim. Ale celkovo zacinam mat pocit, ze ockovanie je jednou z tem, na ktoru existuje tolko kontroverznych nazorov, ze obycajny clovek si z nich vie len tazko vybrat. Zda sa mi, ze takychto tem je okolo nas strasne vela a zacina vladnut chaos. A jedine, o co sa da opriet je nasa intuicia, ktoru sme uz zabudli pocuvat, aj ked viem, ze to v nasej supermodernej dobe znie iracionalne...

Well

Ale ved sa neockuj ....
Ja nepoznam cloveka ktoremu by to uskodilo.
Fakt chore zmyslanie,ze bez takych veci je rozumne zit.
Ale ved je to kazdeho osobna vec ako sa k svojmu zdraviu chova.
Ved naco ockovat.....
Ani psov netreba pred besnotov a vlastne zime tak ako by to malo byt.....kto umrie tak umrie. Parada.

RNG

Nuz ockovalo sa aj pred tym, len v poslednom case tie pripady ubudaju rapidne, takze asi su predsa len mensie vyskyty clostridia v pode kvoli podstatne mensiemu pouzivaniu koni a velkemu pouzivaniu umelych hnojiv a pesticidov, co v pode nicia masove rozne bakterialne kultury,( teda aj uzitocne probiotika, zialbohu).
Naviac aj konom dnes davaju antibiotika do krmiv, takze ani oni nie su dnes silnym zdrojom clostridii tetani.

Well, prave tebe by neskodilo menej sirenia beznej medickej propagandy a viac faktov, statistik a vlastneho rozmyslania.

RNG

Tetannove infekcie su dnes extremne vzacne, teda vobcec nie je lahko tetanus dostat. V celej Europe bolo dokopy ovela menej nez 100 pripadov za cely rok, na Slovensku ziadny. Zialbohu, taketo statistiky sa daju velmi tazko ziskat, lebo to by jasne povedalo, na co sa oplati ockovat a ci vobec sa oplati ockovat, lebo aj to nie je jasne pri nedostatku informacii-zamernom- o postrannych ucinkoch a ich statisticke vyhodnotenie.
Tu je napr clanok o tetanuse a jeho obetiach v USA z roku 2008.
emedicine.medscape.com
Znacna cast obyvatelstva USA popritom nedostava pravidelne tetanove vakciny na prevakcinaciu.
Inac ked vcas zisteny, tetatus sa da pomerne uspesne liecit roznymi antibiotikami a samozrejme aj antimikrobialnymi latkami z prirody.
Aj napr tabulky ucinnosti citricidalu uvadzaju koncentraciu 60 ppm dostatocnu na potlacenie clostridium tetani, bakterie co sposobuje tetanus. A to sa da v celom tele pomerne lahko a rychlo dosiahnut .
Lekarska literatura uvadza, ze pocet novych pripadov tetanusu napr v USA(pod 50 za rok) je hlavne kvoli ockovaniu, ale zasadne sa neuvadza, ze mnozstvo bakterii clostiridium tetani sa podstatne zmensuje v pode tym, ze sa coraz menej chovaju a pouzivaju kone, ktore su hlavnym bacilonosicom tejto choroby.
Podla literatury dnes zomiera v priemere len 15% nakazenych v USA, takze si nemyslim, ze je to obzvlast nebezpecna alebo casta choroba.

V porovnanim s tym napr zomiera na vykrvacanie sposobene obycajnym aspirinom v USA az 17 000 ludi rocne a 120 tisic ich skonci na pohotovosti z toho isteho dovodu.